nlc.hu
Egészség

Megbetegíthet a nedves haj?

Valóban megbetegíthet, ha nedvesen hagyod a hajad?

A nedves haj egy kicsit díszkomfort érzetet ad, de vajon valóban veszélyes lehet az egészségünkre? Megfázhatunk (vagy valami rosszabb) is történhet velünk a nedves hajtól?

„A gyerekek az idők kezdete óta hallják a figyelmeztetéseket: »Ne menj ki a hidegbe vizes hajjal, különben tüdőgyulladást kapsz!« Elnézést kell kérjek a nagymamáktól, mert ez nem igaz. Nem lehetünk betegek attól, ha nedves hajjal megyünk ki a szabadba. A nedves haj nem a megfázás oka”mondja Matthew Goldman háziorvos a népszerű hiedelemről. 

„Egy mikroorganizmusnak, például egy vírusnak is részt kell vennie ahhoz, hogy megfázást okozzon.”

Nedves haj megbetegít

(Fotó: Getty Images)

Az izzadt haj kockázatai

A baktériumok és gombák meleg, nedves környezetben szaporodnak. Ezért olyan gyakoriak a gombás fertőzések a test hajlataiban. „Ha a hajunk visszatérően nedves vagy épp izzadt, akkor tény és való, hogy nagyobb a fertőzés kialakulásának a valószínűsége” – mondja dr. Goldman.

Mi történik, ha nedves hajjal alszunk?

Ki ne zuhanyozott volna le egy hosszú nap végén, és ki ne zuhant volna ágyba anélkül, hogy megszárította volna a haját? Bár bizonyára nem is gondoltuk volna, de ez nem túl észszerű cselekedet. A nedves hajjal történő alvás növelheti a fertőzések kockázatát. Ez azért van, mert a gombák és a baktériumok meleg, nedves környezetben szaporodnak, amelyek a párnára vagy az ágyneműre kerülve könnyen elszaporodhatnak.  A nedves haj pedig kiváló táptalaj.

Ezek a fertőzések alakulhatnak ki:

  • Aspergillózis: a párnákon előforduló penészgombák okozzák, amelyek a nedves haj által teremtett közegben elszaporodhatnak. Az így létrejövő fertőzés károsíthatja a tüdőszövetet.
  • Malassezia folliculitis: a viszkető, aknészerű állapotot a szőrtüsző gombás fertőzése váltja ki, amin az izzadság csak súlyosbít.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: nem maga a nedves haj az, ami beteggé tehet. Ha azonban már érintkezünk baktériummal vagy gombával, a nedves haj hajlamosíthat a fertőzések kialakulására, igazi melegágya a baktériumok elterjedésének.

A szakemberek azt javasolják, amikor csak lehetséges, aludjunk száraz hajjal. A nedves haj gyengíti a hajszerkezetet, lelassítja a haj növekedését, ami könnyebben töredezetté is válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top