Életmód

Álmatlanságot okozhat, ha az állatunkkal alszunk?

Négylábú kedvenceink életünk részévé válnak. Megosztjuk velük a lakásunkat, az ételünket, a kanapénkat… sőt néha az ágyunkat is! Odasimulni egy házi kedvenc finom meleg bundájához – az maga a mennyország. Vagy mégsem?

Ezt mondja a tudomány

Alváskutatók szerint nem. Számtalan felmérés, vizsgálat született arról, hogy a házi kedvenceink zavarják az alvásunkat, és éjszaka minimum egyszer, de van, hogy többször is felkeltenek. Nem is akárhogyan:
– harapással,
– csípéssel,
– karmolással,
– fészkelődéssel,
– ugatással,
– “puszik” adásával,
– meredt fixírozással,
– jelzéssel, hogy ki kell menniük WC-re,
– hányással és egyéb undi dolgok produkálásával (néha egyenest az ágyba),
– stb., a variációk száma végtelen.

Álmatlanságot okozhat, ha az állatunkkal alszunk?

Miért jó a négylábú az ágyban?

Az nem is kérdés, miért szeretünk velük aludni, legyen az papagáj, csüngőhasú disznó (Paris Hilton kis kedvence) vagy öleb. A szervezet egy másik test érintésére oxitocint termel – ezért szeretjük, ha megölelnek, vagy ezért imádunk állatokat simogatni. Az oxitocin boldogsághormon ezenkívül nyugtató, altató hatású, remekül csillapítja a depressziót, az álmatlanságot és a szorongást.
Van itt azért egy másik tényező is, nevezetesen hogy próbálj meg mondjuk három macskát kizárni a hálószobádból. Vedd meg nekik a legdrágább cicaágyat, a legpuhább takarót. Tedd be őket a méregdrága cicaágyba, simítsd el rajtuk a takarót, majd hálóajtó bezár, villany lekapcs – és találd ki, mi történik két percen belül, ahogy lefeküdtél!

Álmatlanságot okozhat, ha az állatunkkal alszunk?

Azért van itt egy kis bibi

“Az embereknek két lába van, de a kutyának négy! Ha mind a négyet kinyújtja, hogy nyújtózzon egy nagyot, akkor gyakorlatilag leesek az ágyról!” – mondja egy dán dog tulajdonosa.

Nézzük meg a gondokat részletesebben az Alvástréning blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top