Életmód

Inkább NE igyál alkoholt a hőségben!

Bár azt mondták a köztévé időjárás-jelentésében, hogy igyunk sok alkoholt a hőségben, azért mi erősen ajánljuk, hogy ezt a tanácsot senki se fogadja meg.

Biztos csak elszólás volt, vagy vicc akart lenni, amikor a köztévé kijelentette, hogy a nagy melegben a legjobb, ha sok alkoholt iszunk. De jobb biztosra menni, mert még a végén valaki komolyan veszi, és tényleg víz helyett pálinkázni kezd a 35 fokos hőségben, aztán megüti a guta az utcán sétálgatva, ezért összeszedtük, miért nem ajánlott egyáltalán alkoholt fogyasztani a melegben.

Mi bajunk lehet az alkoholtól hőségben?

1. Hőguta: Amikor magas hőmérséklet veszi körül a testünket, és mi még bedobunk hozzá egy sört vagy felest, akkor előfordulhat, hogy a szervezetünk nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletet. A nagy vízveszteséggel karöltve ez vezethet oda, hogy sokkot kap a szervezet.

2. Kiszáradás: Az alkohol és a nagy meleg külön-külön is okozhat kiszáradást, ha pedig összeeresztjük őket, akkor duplán veszélyben vagyunk. Ördögi körbe kerülhetünk: iszunk sört, mert melegünk van, ettől még jobban izzadunk, úgyhogy iszunk még egy sört. Ezt a végtelenségig vagy legalábbis egészen addig lehet folytatni, amíg komoly bajunk nem lesz tőle.

alkohol hőség hatás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Fulladás: Amikor nyaralás közben jó ötletnek tűnik a tűző napon, a parton elfogyasztani pár sört, akkor érdemes kétszer átgondolni ezt a döntést. Az alkohol miatt ugyanis a koordináció és a reakcióidő is lelassul, ebben az állapotban pedig nehezen tudjuk vészhelyzetben menteni magunkat.

4. Balesetek: Nyaralás alatt gyakrabban ülnek az emberek autóba ittasan, főleg, ha csak a nyaralóból a partra és vissza vezet az út, amit rövidnek ítélnek. Sajnos már egy rövid távú ittas vezetés is okozhat balesetet, jobb nem kockáztatni inkább. Az pedig külön nagyon nagy felelőtlenség, ha valaki sok alkohol után gondolja úgy, hogy el tud vezetni egy hajót. Akad balesetveszély bőven.

5. Döntéshozó képesség: A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az alkoholtól sérül a döntéshozó képességünk, sokkal felelőtlenebbé válunk, és feleslegesen vállalunk kockázatokat. Nem véletlenül hívják az alkoholt folyékony bátorságnak is bizonyos helyeken, ami egyáltalán nem pozitív jelző, inkább a veszélyes viselkedésre hívja fel a figyelmet.

Ne hallgass tehát az időjárás-jelentésben elhangzottakra, és még véletlenül se igyál sok alkoholt ilyen melegben, mert kifejezett veszélyes következményei lehetnek! Jobb, ha a jó öreg víznél maradsz, és tartogatod a sörözéseket a hűvösebb estékre, abból nagy baj nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top