Életmód

Melle nőtt a gyógyszertől a fiúnak, 8 milliárd dolláros kártérítést kaphat

Az autizmus spektrum zavarral élő fiú tízéves korától szedte a gyógyszert.

8 milliárd dolláros kértérítést ítéltek meg az amerikai Nicholas Murray-nek, aki azért perelte be a Johnson & Johnson vállalatot, mert az általuk gyártott Risperdal nevű gyógyszer mellnövekedést okozott nála. A 26 éves férfi korábban ugyanezért már 680 ezer dolláros kártérítést is nyert.

gyógyszer tabletta

A kép illusztráció! (iStock)

Murray-nál 2003-ban diagnosztizáltak autizmus spektrum zavart, ezek után kezdte orvosi utasításra szedni az  antipszichotikus gyógyszert. A Risperdalt az Egyesült Államokban 1993-ban engedélyezték, skizofrénia és mániás depresszió felnőtteknél történő kezelésére. A gyártó viszont nem figyelmeztetett, hogy fiatal fiúknál a gyógyszer szedése mellnövekedést okozhat.

Több per is folyamatban van a Johnson & Johnson ellen a gyógyszer miatt. Carl Tobias jogászprofesszor szerint a különösen magas kártérítés megítélésének üzenetértéke van. A Johnson & Johnson azonban fellebbez, és az összeget valószínűleg csökkenteni fogják.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top