Életmód

Négy órán át bírjuk a családi karácsonyt, aztán menekülőre fogjuk, ha lehet

Ennyi idő kell ahhoz, hogy telítődjünk az élménnyel, és kétségbeesetten vágyni kezdjünk egy kis gyógyító egyedüllétre.

A karácsony az év legstresszesebb időszaka, és az esetek döntö többségében a legkevésbé sem olyan habos-babos, mint ahogy a tévéreklámokban szeretik láttatni.

Már a rákészülés is kész idegbaj, főleg ha nem tervezzük és ütemezzük a tennivalókat alaposan, de a stresszforrásokat teljes mértékben akkor sem küszöbölhetjük ki. Hogy melyek ezek? Mondunk néhány szót: pénz, ajándék, menü, anyós, tinédzser gyerek, magány, bűntudat, vita.

Ugye, ti is érzitek már, hogy kezd összeszorulni a gyomrotok? (Fotó: iStock)

Ha a családi karácsony után (vagy már közben) semmire sem vágysz jobban, mint egy kis csendre, nyugalomra és énidőre, egyáltalán nem kell rosszul érezned magad. Egy kétezer fős amerikai kutatás szerint, az embernek 3 óra 54 perc elteltével fogy el a cérnája karácsonyfa körül. Ennyi idő után kezdünk kétségbeesetten vágyni az üdítő csend a magány ölelésére.

„Nemcsak a családi dinamika okoz stresszt. Lehet feszültségforrás maga az utazás is a távol élő rokonokhoz” – mondta a South West News Servicenek Rob Palleschi, a kutatást megrendelő szálloda vezérigazgatója. Hozzá kell tenni, hogy az Egyesült Államokban óriási távolságok vannak, így valószínűleg az ott élőkre sokkal nagyobb terhet ró az utazás, mint ránk itt, Magyarországon.

De a kutatás azon része, mely szerint a rokonoknál alvás nem annyira komfortos, mint a saját ágyunkban álomra hajtani a fejünket, számunkra sem ismeretlen érzés. A kutatásban részt vevők 75 százaléka mondta azt, hogy a nagy családi ünnepben van egy pont, amikor a menekülési lehetőségeken kezdenek gondolkodni, sőt 37 százalék belátta, hogy előre eltervezett kifogásokkal készül erre az esetre, 25 százalék pedig azt mondta, megesett már, hogy kénytelen volt a rokonai házában egy csendes zugban elrejtőzni, hogy egy kis békére leljen.

A résztvevők harmada szerint a karácsony zökkenőmentesebb lenne, ha szűkebb körben ünnepelnék, ugyanakkor csaknem az összes megkérdezett egyetértett abban, hogy a szeretteivel töltött minőségi idő (és itt a hangsúly a minőségin van) teszi az ünnepeket az év legcsodálatosabb időszakává, és ha nem találkoznának a rokonaikkal, nem is lenne igazi a karácsony.

Szóval a lényeg, hogy próbáljuk megtalálni az egyensúlyt, és ne kényszerítsük hozzátartozóinkat arra, hogy a komfortosnál több időt kényszerüljenek nagy családi körben tölteni, találjuk meg inkább azt az időintervallumot, ami mindenkinek kielégítő, és akkor talán kevésbé megyünk egymás agyára.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top