Életmód

Őrült álmok: van közük a járványhoz, de nem úgy, mint ahogy gondolnád

Úgy tűnik, az emberek egy jelentős része sokkal többet álmodik a karanténban, mint eddig. Ennek nem feltétlenül a vírustól való félelem az oka, lehet csupán az is, hogy felborult a megszokott napirendünk. Az erkélyről etetett szurikátától a felhőkarcoló lépcsőházában való kézmosásig mindenféle álmaink lehetnek. Összeszedtünk pár érdekeset is.

Két hete most már, hogy minden reggel emlékszem az álmomra, sőt, néha többre is: ami csak azért érdekes, mert a karantén előtt hosszú hónapok teltek el anélkül, hogy bármit is álmodtam volna, vagy legalábbis nem emlékeztem semmire. A szakemberek szerint minden éjjel többször is álmodunk, de sokan el is felejtjük az álmainkat, amikor felkelünk.

A stressztől is álmodhatunk furcsákat.

Sokan számolnak be nagyon furcsa álmokról (Fotó: Getty Images)

Újabban viszont élénken fel tudom idézni az álmaimat, még napokkal később is. Nem volt nehéz kitalálnom, hogy ennek a változásnak valami köze lehet a karanténhoz, a megváltozott életmódomhoz, mégis elcsodálkoztam, amikor kiderült, hogy az ismerőseim nagyobb része is hasonló dolgokat tapasztal. Érdekes, hogy amikor cikkeket kezdtem keresni a témában, még biztos voltam abban, hogy a tudatalattim a vírus miatt stresszel, és csak a szerencsének köszönhető, hogy vírusos álmok helyett egy szocreál szállodában bujkálok egy ismerősöm elől, vagy szurikátákat etetek az erkélyről csicseriborsóval.

Ismerőseim beszámoltak konkrétan a járványhoz, vagy a megváltozott életünkhöz köthető történetekről is: 
„Álmomban egy százemeletes ház legfelső szintjén laktam, és a járvány miatt nem mertem lifttel menni, de csak úgy jutottam fel a lakásomhoz, ha minden emeleten szappannal és nagyon forró vízzel kezet mostam. Egészen pontosan emlékeszem öt ilyen kézmosásra.”

A Wox cikkében számos kérdésemre választ találtam. Először is egyes alváskutatók szerint az álmainkra nem a vírusjárvány miatt kialakult stressz miatt emlékszünk élénken, hanem a megváltozott alvásritmusunk miatt. A legtöbb ember az alvás REM- (gyors szemmozgás) szakaszában álmodik a legélénkebben, és ahogy az éjszaka előrehalad, ezek a ciklusok egyre  hosszabbak és mélyebbek. Ha valaki egy valamilyen oknál fogva egy ilyen REM-ciklus közepén ébred fel, akkor valószínűbb, hogy emlékszik az álmaira, akár egészen apró részletekig belemenően is.  Ugyanakkor az is igaz, hogyha az életben valamilyen traumatikus élmény  ér minket, akkor a lehetnek rémálmaink. Mégis, a mostani álmokkal kapcsolatban inkább azt feltételezik a kutatók, hogy egyszerűen megváltoztak az alvási szokásaink, ami felborította a bioritmusunkat. Sokan többet alszanak, mint pár hete, így több és hosszabb REM-fázisuk van, ezért valószínűleg élénkebb álmaik vannak.
 
Dylan Selterman szociálpszichológus, aki álomlaboratóriumot működtet a Marylandi Egyetemen, beszélt arról, hogy hogyan befolyásolja az álmainkat például a globális világjárvány okozta stressz.
 

Az egyik elmélet szerint az emberek azokról a dolgokról álmodnak, amelyekkel ébren sokat foglalkoznak, vagy amiket napközben csinálnak. Ha stresszt érzünk a járvány, a munka vagy a család miatt, akkor normális, ha az ilyen típusú témák megjelennek az álmainkban.
 
Mások szerint az álmoknak tulajdonképpeni célja felkészülni a nehéz vagy kihívásokkal teli helyzetekre, amikor ébren vagyunk. Eszerint az elmélet szerint, ha sikerül az álmunkban feldolgozni a stresszt, akkor sokkal könnyebben birkózunk majd meg vele a való életben.
 
A szakember szerint az is egy lehetőség az élénkebb álmokra, hogy az emberek egészen egyszerűen ráérnek többet foglalkozni az álmaikkal. A korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik nappal tudatosan készülnek arra, hogy másnap emlékezzenek az álmaikra,  valóban sokkal jobban fel tudják idézni azokat. Ha valaki elkezd álomnaplót vezetni, az pár nap alatt megtapasztalhatja ezt.
 
Carl Gustav Jung úgy vélte, hogy a civilizációs fejlődés következtében eltávolodtunk a lélek mélyebb, ösztönös rétegeitől, de ezek a rétegek nem vesztek el, csak a tudattalanba szorultak, és álmunkban képek formájában megnyilvánulnak. Úgy gondolta, hogy éppen ezért az álmokat érdemes értelmezni, ugyanis az álom az álmodó lelkivilágának közvetlen kifejeződése. Jung álomfilozófiája szerint fontos foglalkozni a kollektív tudattalannal, mert mindannyian hordozunk magunkban olyan közös benyomásokat a világról, az életről, a természetről és benne az emberről, melyek túlmutatnak az egyénen és egységet alkotnak. Ha mindezt elfogadjuk igaznak, akkor máris érdekes lehet annak a vizsgálata, hogy miért álmodunk ennyien furcsaságokat.

A szappanos kézmosás fontos.

Vannak, akik még álmukban is szappannal mossák a kezeiket (Fotó: Getty Images)

Az I Dream of Covid blog egy álomgyűjtemény, amibe az olvasók a világ minden részéből küldik a koronavírus-járvány alatt megélt álmaikat. A legtöbb álom valamilyen módon kötődik a járvány miatt megváltozott életünkhöz, mint például ez a Dániából beküldött történet:

Volt egy álmom, melyben nyilvános helyen kellett az egész testemet szappannal megmosnom. Közben végig ruhában kellett lennem, hiszen mások is láttak. Tehát folyamatosan súroltam és súroltam a testem minden egyes porcikáját, a fejemtől a talpamig, és volt ehhez egy kézi vízcsapom (mintha zuhany lett volna), és azzal pedig folyamatosan öblítettem, de nem tudtam lemosni az összes habot a ruháimról. Mindenki rám várt, én pedig azt mondtam nekik, hogy várniuk kell, amíg le nem tudom mosni az összes habot. Tehát álmomban vizes voltam, és természetesen a valóságban is csuromvizesen ébredtem fel az izzadtságtól!

Egy San Franciscó-i beküldő arról álmodott, hogy Crocs városában sétál és egy koronavírussal szennyezett tűre lép. Valaki Grúziában pedig azt álmodta, hogy egy orvos sót szórt a combjára, majd megízlelte az ujjaival, és azt mondta: „Te Covid-pozitív vagy.” 

Azoknak, akik éjszakánként zavaró álmokkal küzdenek, az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány munkatársai azt javasolják,  hogy igyekezzenek tartani magukat a napi rutinjukhoz az alvással kapcsolatban is, de segíthet az is, ha napközben szundítanak egy félórát. 

Hogyan aludjunk jól?

  • Alvás előtti pár órában már kerüljük az erős vizuális ingereket!
  • Tegyük félre a telefont és a laptopot, sőt, a legjobb, ha közvetlen alvás előtt tévét sem nézünk, csak olvasunk.
  • Legyen a szoba csendes, és kellően sötét, amikor alszunk.
  • Az ideális hőmérséklet alváshoz a 18-20 C°.
  • A természetes bioritmus szerinti életmód segít, hogy jól aludjunk. Jó, ha minden este ugyanabban az időben térünk nyugovóra, reggel pedig ugyanakkor kelünk, még akkor is, ha most nem kell időre beérnünk a munkahelyünkre.
  • Este már kerüljük a koffeintartalmú italokat, a cukros vagy nagyon fűszeres ételeket, ha lehet, ne dohányozzunk, és fogjuk vissza az alkoholfogyasztást. Lehetőleg csak könnyű ételeket együnk, melyek nem terhelik a gyomrunkat.
  • Az edzés fontos, de amellett, hogy a testünket lefárasztja, az idegrendszerünket felpörgeti. Ezért fontos, hogy elalvás előtt három órával már ne sportoljunk.

További cikkeink az álmokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top