Életmód

8 hiba, amitől az otthoni masszázs fájdalmas is lehet

A feszültségoldás csodálatos módja az otthoni masszázs, ellazít, és az ülőmunka miatti hátfájást is csökkentheti. Nem mindegy azonban, miként végezzük a hátmasszázst, hogy az valóban kellemes és hatásos legyen.

Az egész napos hajtás után kevesen vannak, akik ne örülnének egy jóleső hátmasszázsnak, hogy párjuk ellazítsa a számítógép előtt bemerevedett nyakat és vállakat, miközben már maga az érintés is feltölt, megnyugtat. A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordul azonban, hogy a masszírozó mozdulatok fájdalmasak, helyüket pedig hosszan tartó bőrpír jelzi. Ahhoz, hogy az otthoni masszázs ne csak a hát fájdalmas nyomkodása legyen, összegyűjtöttük, melyek azok a hibák amiket a leggyakrabban elkövetünk és amiket a legegyszerűbb kiküszöbölni. Mindebben Juhász Ágnes, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika manuálterapeuta-gyógytornásza, gyógymasszőre volt segítségünkre.

1. hiba: hátmasszázs ülő testhelyzetben

Egyáltalán nem mindegy, milyen testhelyzetben van, akit masszírozunk. „A nyakat, a felső háti részt nem lehet hatásosan úgy megmasszírozni úgy, hogy az illető széken ül, ilyenkor ugyanis ezek az izmok nem tudnak megfelelően ellazulni. Feküdjön le az ágyra, vagy a földre, de az a legjobb, ha valamilyen asztalra tud felfeküdni, hisz a masszírozó számára sem mindegy, milyen testhelyzetben van. Akár egy fél órás masszázzsal is túlerőltethetjük derekunkat, ha kényelmetlen módon végezzük” – mondja a gyógymasszőr.

2. hiba: azonnal erős mozdulatokkal masszírozzuk a hátat

Bár egyáltalán nem gond, ha erősen masszírozunk, ne essünk neki azonnal a másik hátának. A fokozatosság elvét be kell tartani, vagyis gyengédebb mozdulatokkal kezdjünk, pár percig szinte simogatás jelleggel masszírozzuk a hátat, majd utána szép fokozatosan erősíthetjük a masszázs erejét mindaddig, míg a masszírozott fél számára az még jóleső érzés.

Az otthoni hátmasszázs szuper dolog, de néhány dologra érdemes odafigyelni.

Az otthoni hátmasszázs szuper, de néhány dologra érdemes odafigyelni. (Fotó: jelenet a Jóbarátok sorozatból)

3. hiba: csak azt a részt masszírozzuk meg, ahol a fájdalom jelentkezik

„Mindig az egész testrészt masszírozzuk meg, ne csak annak egyes részeit. Például hiába csak a vállnál jelentkezik fájdalom, az egész hátat és a nyakat érdemes átmasszírozni, a kötőszöveti háló ugyanis összekapcsolja a nyakat a hátat és a vállakat, így előfordulhat, hogy egy nyak vagy hátprobléma okozza a vállfájdalmat. Vagyis máshol van az ok, mint ahol a fájdalom jelentkezik” – hangzik a gyógymasszőr tanácsa.

4. hiba: pólón keresztül masszírozunk

Ruhán keresztül nem lesz hatékony a masszázs, ráadásul a bőrt is kidörzsölhetik az erősebb mozdulatok. Érdemes a csupasz bőrfelületet masszázsolajjal átmasszírozni, azonban ha ilyenbe nem akarunk beruházni, az extra szűz olívaolaj is tökéletes alternatíva lehet, melybe csepegtethetünk valamilyen illóolajat is: a levendula illóolaj például nyugtat, míg a borsmenta illóolajnak frissítő hatása van.

5. hiba: nem az izmokat masszírozzuk

Mindig csak a hátizmokat masszírozzuk, a csigolyákat semmiféleképp nem szabad nyomkodni. A gerinccsigolyák melletti, hosszú hátizmokat hüvelykujjunkkal masszírozzuk át vagy húzzuk végig hüvelykujjunkat rajtuk lentről felfelé haladva. Ugyanezekkel a mozdulatokkal érdemes a nyaki szakaszt megmasszírozni, egészen a koponyacsontig, de itt is szigorúan csak a csigolyák melletti területet. „Bármelyik testrészt is masszírozzuk, mindig a szív irányába érdemes haladni, tehát a lábaknál a talpnál kezdve, a karoknál a kézfejtől, a háton pedig a deréktól felfelé, de itt ez a koponyacsontig értendő, mint egybetartozó izomtömeg.” Az ütögető, paskoló mozdulatokat kerüljük, a befeszült izmok oldására ezek nem megfelelők. Ellenben a lapocka alá amennyire tudunk be lehet nyúlni, ezt a területet is hüvelykujjal, körkörös mozdulatokkal érdemes végiglazítani. 

6. hiba: túlzásba visszük a masszázst

„Sokan úgy gondolják, ha két órán át masszírozunk valakit, az az extra hosszú időtartam miatt csak még hatékonyabb lesz, ez azonban nem igaz – árulja el a gyógymasszőr –, a túlkezelés nem lesz hatékonyabb, a hát számára például egy 20-30 perces átmasszírozás tökéletesen elég lehet.”

7. hiba: akkor is megmasszírozzuk a hátat, amikor azt tilos lenne

Lázas állapot esetén, vagy ha valakinek napok óta tartó, nagyon intenzív, kisugárzó fájdalma van, ami már a mozgásban is korlátozza, semmiképp se igyekezzünk masszázzsal javítani a helyzeten. Az adott testrész (például a derék vagy a vállak) ilyenkor gyulladásos állapotban lehet, azon csak ronthat egy masszírozás. Helyette forduljunk háziorvoshoz, amint lehetőség van rá.

8. hiba: masszázs után felpattanunk és folytatjuk a tennivalókat

„Masszírozást követően érdemes néhány tornagyakorlatot elvégezni, az ellazult izmok ugyanis ilyenkor kevésbé tartanak, ezért gyorsan újra tónusba fognak kerülni és pár nap múlva mindez ismét az izmok fáradásához és fájdalmához vezethet. Néhány vállgyakorlatot, nyaktornát, hátizom-erősítő gyakorlatot ezért javasolt elvégezni.” A vállak és a nyak számára ilyen egyszerű gyakorlatnak számít, ha a vállakat hátra és lefelé húzzuk, miközben a fejtetővel megnyújtózkodunk felfelé, majd állunkat a tarkó irányába behúzzuk a nyakunk felé. Ezt érdemes napközben is 5-10-szer megismételni, segítségével sokat tehetünk érte, hogy a jellemzően ülő munkavégzés miatt kialakuló nyak-, váll-, hátfájdalmakat elkerüljük.

„Ha egyértelműen nincs nagy probléma, vagyis nem valószínűsíthető, hogy gyulladás kockázata áll fenn, akkor is előfordulhat, hogy a hátmasszázs hatására másnapra erősödik a fájdalom, ettől azonban ne ijedjünk meg. Ez természetes folyamat, a javulást ilyenkor megelőzheti egy átmeneti, rövidebb állapotromlás, amely néhány alkalom után elmúlik” – nyugtat meg mindenkit a gyógymasszőr, de hangsúlyozza: „Ha a fenti szabályokat betartva masszírozzák meg a hátunkat, és ennek ellenére sem enyhül a fájdalom, mindenképp érdemes szakember segítségét is igénybe venni.”

Masszírozni nem csak a hátunkat érdemes otthon:

Ezért nagyon hasznos a rendszeres masszázs:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top