Életmód

Elhunyt az AIDS-elleni harc egyik legendája

A férfi a nyolcvanas években hívta fel a figyelmet a halálos betegség fontos kérdéseire.

A CNN amerikai hírcsatorna információi szerint tüdőgyulladás miatt 84 éves korában elhunyt Larry Kramer LMBTQ és AIDS-aktivista, aki sokat tett érte, hogy a betegségről érdemi közbeszéd induljon a társadalomban. Egyelőre arról nincs információ, hogy a tüdőgyulladás a koronavírus szövődménye volt-e, azt azonban tudni lehet, hogy 2002. Óta maga is HIV-pozitív volt.

Oscar-jelölt forgatókönyvíróból AIDS-aktivista

A HIV és az AIDS veszélyeire az emberiség csak sokára figyelt fel, a hetvenes évekig még a létezéséről sem tudtak. A nyolcvanas évek elején, 1981-ben fedezték fel a betegség tüneteit, Los Angelesben, New Yorkban és San Franciscóban élő, meleg férfiakon. Emiatt terjedhetett el az a korai tévhit, hogy az AIDS csak őket érinti, ráadásul a Reagan-kormány sokáig a szőnyeg alá söpörte a kérdést, érdemben szinte alig foglalkoztak a vírussal.

A betegséggel kapcsolatos gondolkodás megváltozásában főszerep jutott Kramernek, aki 1983-ban, a New York Native-ba írt publicisztikát 1112 and counting címmel, amely az AIDS-ben elhunytak addigi számát jelölte.

„Ha ez az írás nem dühít fel és nem ösztökél cselekvésre, a meleg férfiaknak nincs jövője ezen a Földön” – írta az aktivista. „Ha nem harcolunk az életünkért, mind meghalunk.”

Elhunyt Larry Kramer AIDS-aktivista

Larry Kramer, a tavalyi Tribeca filmfesztivál vendégeként (Fotó: Getty Images)

Az esszének is beillő publicisztikának óriási hatása volt, az írás ugyanis rávilágított, hogy az orvostudomány mennyire keveset tud csak az AIDS-ről, illetve, hogy milyen stigmatizáló hatása van a vírusnak, különösen a melegek körében. Kramer felhívta a figyelmet, hogy az érintettek közül sokan öngyilkosságot követtek el, mert nem bírták elviselni a bizonytalanságot, de arra is ráirányította a figyelmet, hogy nincs egyetlen, jól körülhatárolható közösség, amelyen kívül ne terjedne a fertőzés.

Kramer egyébként forgatókönyvíróként dolgozott, az 1969-es Women in Love című film könyvének megírásáért Oscar-díjra is jelölték. Színdarabot is írt, a The Normal Heart című alkotása részben saját élményein is alapul: egy AIDS-aktivista küzdelmeiről szól, aki a nyolcvanas években megpróbálja felhívni a társadalom figyelmét a betegségre. A darabból 2014-ben az HBO filmet is forgatott, Ryan Murphy rendezésében, Mark Ruffalo főszereplésével.

Az aktivista emellett, 1982-ben megalapította a Gay Men’s Health Crisis nevű civil szervezetet, amely a betegség megelőzésével és az érintettek támogatásával foglalkozik. Néhány évvel később innen kirakták, mert nézeteltérése támadt a tagsággal, ezért 1987-ben életre hívta az ACT UP (AIDS Coalition to Unlease Power) nevű csoportot, amely radikálisabb demonstrációkkal igyekezett felgyorsítani az AIDS-kutatást és jogokat kiharcolni az LMBTQ-közösségek tagjainak.

„A haragod egy mozgalmat hívott életre” – írta Twitter-oldalán az ACT UP New York-i szervezete. „Nevedre és szellemedre cselekvéssel fogunk emlékezni.”

További cikkeink a HIV/AIDS témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top