Életmód

„Amikor az éttermeket és az üzleteket bezárják, nem a legjobb ötlet gangbanget forgatni” – Így keres pénzt egy pornósztár a karanténban

A 32 éves Romi Rain 25 éves kora óta pornózik, de miután márciusban leálltak a forgatások, új utakat kellett keresnie magának a pénzkereséshez, ahogy tette azt számos más szakmabéli is. A Business Insidernek mesélt arról, hogyan lehet pornóforgatások nélkül is sok pénzt keresni pornósként.

Amerikában a pornósoknak nincs szakszervezete, úgyhogy a járvány márciusi berobbanásakor nem volt senki, aki arra kötelezte volna a szakmát, hogy hagyják abba a forgatásokat, de „amikor az éttermeket és az üzleteket bezárják, nem a legjobb ötlet gangbanget forgatni”. A 32 éves pornósztár, Romi Rain szerint a szakmában nagy egyetértés volt abban, hogy le kell állni, és Kaliforniában, az amerikai pornóipar központjában március harmadik hetében álltak le az utolsó forgatások. A szakmában dolgozóknak új bevételi forrás után kellett néznie, de Romi Raint a helyzet nem érte teljesen váratlanul.

A pornósztároknak nem jár jogdíj

„Ebben a szakmában a színésznők karrierje általában 2-5 éven belül kifut. Ha valaki ennél is tovább bent marad, az már veteránnak számít, mint én. 25 éves koromban kezdtem el forgatni, ami a szakmában relatíve idősnek számít, és most 32 vagyok”

– vezette le a gondolatmenetét a Business Insiderben arról, hogy miért készült már régóta B-tervekkel a pornózás utáni időszakára. Ezeket a B-terveket a járvány miatt gyorsan elő kellett kapnia a fiókból. „A pornózás sosem tart örökké, viszont ettől függetlenül még lehet kontentet gyártani”. A pornózás abból a szempontból semmiképp sem hasonlít a hagyományos filmekben vagy sorozatokban való szereplésre, hogy a pornófilmekben szereplő színészeknek a régi filmjeik után nem jár semmilyen jogdíj. Egyszerűen megkapják a gázsit a forgatás után, és hiába produkál a filmjük évekkel később nagy online forgalmat, ha ők maguk nem voltak befektetői a filmnek, biztosan nem jár nekik jogdíj. Míg például egy népszerű tévésorozat főszereplője akár évekig hátradőlve élhet a sorozata ismétléseinek jogdíjaiból, a pornósztárok közül még a sok száz filmmel rendelkezők sem dőlhetnek hátra: ha pénzt akarnak keresni, dolgozniuk kell.

Romi Rain egy pornós díjátadón Las Vegasban 2018 januárjában (fotó: Gabe Ginsberg/Getty Images)

Romi Rain egy pornós díjátadón Las Vegasban 2018 januárjában (fotó: Gabe Ginsberg/Getty Images)

Egy egyszemélyes showműsor

Romi Rain a karanténban (ami Magyarországgal ellentétben az USA számos államában még mindig tart) úgy tudott fennmaradni, hogy számos különféle munkát vállalt, és leginkább egyszemélyes tartalmat gyártott. Egyrészt van egy saját 18+-os weboldala, és ő a Cam4 nevű live szexkamerás oldal márkanagykövete, ami a pandémia alatt nagyot futott, úgyhogy akadt vele dolga. Emellett fent van a PornHub-on, külön a rajongóinak készült videókat lehet vásárolni tőle az OnlyFans-en és a Clips for Sale-en, sőt a Twitchen még azt is élőben közvetíti, ahogy szexi aligruhákban odahaza videojátékokkal játszik, és akkor még a 3,2 millió követővel bíró Instagram oldalát még nem is említettük. „Egyszemélyes showműsor vagyok: én kezelem a kamerát, én vágom össze a filmeket és én töltöm fel a különböző oldalakra” – magyarázza.

„Ez most egy csodálatos lehetőség arra, hogy közvetlenebbül kommunikálhassunk a rajongóinkkal, akik így megláthatják bennünk az embert. A felnőttiparban az én titkos fegyverem az, hogy nagyon jól tudok csevegni, bárkivel el tudok beszélgetni. Ahhoz, hogy egész nap más embereket szórakoztass, és tökélyre fejleszd az izgató mocskos beszédet, azért kell némi tehetség és kreativitás”.

A pornózás napi meló

„Az emberek meg szoktak lepődni azon, hogy a pornózás napi munka. Van vele annyi dolgod, mintha egy normális munkahelyen 9-től 5-ig dolgoznál. Abból a szempontból is hasonlít a többi munkahelyhez, hogy a leghajtósabbak érhetik el a nagyobb sikereket, és ha valaki túlságosan élvezi a munkáját, az valószínűleg nem dolgozik elég keményen”

– vallja Rain, aki szerint az emberek nagyrészt nem látják azt sem, hogy pornósztárként milyen sok kiadásuk van. Nekik kell fizetniük, hogy kéthetente teszteljék őket a vizeletükből és a vérükből, mert minden forgatás előtt igazolniuk kell, hogy nem nemi betegek, és ez minden alkalommal 165 dollárba kerül. Míg a hagyományos filmek esetében a színészeket a jelmezes részleg öltözteti, a pornófilmek javánál (kivételt képeznek az extra kosztümöket kívánó filmek, mint például egy Star Wars pornóparódia) a színészek saját maguk felelnek a levetendő ruhákért, és amíg egy férfi ugyanabban az ingben tucatnyi jelenetet is leforgathat, egy nő egy ruhát csak egy jelenethez vehet fel. Rain szerint azt is kevesen ismerik fel, mennyi munka van egy pornóforgatással: az ő életében például átlagosnak mondhatók az olyan forgatási napok, amikor kétszámjegyű órát forgatott. Egy nő egy jelenettel 700 és 3000 dollár között tud keresni. A férfiak ennél kevesebbet keresnek, viszont ők jóval többet tudnak dolgozni, ugyanis sokkal kevesebb férfi van a szakmában, mint nő.

Romi Rain tükör előtt pózol (fotó: Romi Rain Instagram oldala)

Romi Rain tükör előtt pózol (fotó: Romi Rain Instagram oldala)

Visszatérés a pornóhoz

Romi Rain már fél éve nem forgatott pornót, és elmondása szerint elbizonytalanodott abban, hogy érdemes lesz-e még visszatérnie, ugyanis az elmúlt hat hónapban több pénzt tudott megkeresni otthonról, mint az első pornós évében, amikor még heti öt napot töltött forgatásokon. Otthon ugyanis ő maga oszthatja be a saját idejét, és eldöntheti, hogy végigdolgozza az egész hetet szabadnap nélkül, vagy kivesz néhány szabadnapot. Minden csak attól függ, hogy az adott hónapban mennyi pénzt szeretne megkeresni.

Fontosnak érzi ugyanakkor, hogy hiába van meg a szabadsága ahhoz, hogy korlátlan mennyiséget dolgozzon, időt kell adnia magának a pihenésre is. Jelenleg dollárban havonta ötszámjegyű összeget keres, és az, hogy ez az öt számjegy milyen magasra kúszik fel leginkább azon múlik, hogy mennyit hajlandó dolgozni. A pornórajongó ügyfelei a járvány alatt ugyanis sokkal több szabadidővel rendelkeznek és sokkal többet vannak otthon, így több pénzt is hajlandók költeni az általa nyújtott szórakoztatásra. Rain szerint bárhogy is alakul, a pornóipar biztosan visszatér majd valahogy, már csak amiatt is, mert az internetes kereséseink negyede pornóval kapcsolatos. Ekkora igényt pedig ki kell elégíteni valahogy.

További cikkeink a pornó világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top