nlc.hu
Életmód

Alvászavaros diákok

A járvány miatt egyre több diák küzd alvászavarral

Ha valaki heteken át hajnalig virraszt, annak komolyabb következményei is lehetnek, figyelmeztet a szakértő.

Nem titok, hogy rosszabbul alszunk, mint a járvány kezdete előtt, ez a trend sajnos az egész világban jellemző, Magyarország sem kivétel. És ez a probléma nemcsak a felnőtteket érinti. A pandémia előtti évekhez képest megháromszorozódott azon fiatalok száma, akiket alvászavarral kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumában, írja a 24.hu.

A kórház alváslaborjának vezetője az RTL Híradónak arról beszélt, ennek elsősorban a digitális oktatás, a mozgásszegény életmód és a kevés inger lehet az oka. A szakember szerint egyre több diák virraszt hajnalig, akár heteken keresztül, amelynek előbb-utóbb súlyos tünetei lesznek, és ha például a gyermek nappal evés vagy alvás közben alszik el, akkor már érdemes orvoshoz fordulni. 

Dr. Benedek Pálma, az alváslabor vezetője arra kér minden szülőt, hogy most nagyon figyeljenek oda a kamaszokra, mert ők valószínűleg nem fognak szólni arról, hogy nincsenek jól. Bojti Andrea pszichológus pedig arra figyelmeztet, hogyha rögzülnek az alvászavarok, akkor az hajlamosít arra, hogy később komolyabb szorongásos kórképek, vagy akár depresszió jelentkezzen a gyerekeknél.

Mit lehet tenni? Legyen napirend, naponta legalább egyszer menjenek ki a friss levegőre és minden kütyüt kapcsoljanak ki elalvás előtt.

Kamaszlány zenét hallgat.

Fotó: Pixabay

Még több cikk az alvászavarról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top