nlc.hu
Életmód

Szexológus válaszol a rossz párkapcsolattal kapcsolatban

Nehezményezte, hogy az utolsó kemoterápiás kezelésen nem voltam mellette

Egy se vele, se nélküle kapcsolat rengeteg fájdalommal jár. Szakértőnk segít, hogy minél kevésbé menj rá lelkileg.

„Komplex párkapcsolati problémában szeretnék segítséget kérni. 2016. februárjában ismerkedtem meg a volt élettársammal, aki akkor állt munkába a jelenlegi munkahelyemen. Előtte nem ismertem őt, de akik igen, azt mondták, gyakran váltogatja a nőket. Hamar kiderült, hogy szeretne engem jobban megismerni, szerelem alakult köztünk, majd májusban hozzáköltöztem. Még abban az évben, szeptemberben a családjában volt egy esküvő, arra készültünk mindketten, majd utolsó pillanatban közölte velem, hogy nem mehetek az esküvőre. Kiborultam, és amikor hazajött az esküvőről, úgy viselkedett, mintha semmi nem történt volna. Próbáltam magyarázatot kérni a viselkedésére, de nem kaptam választ. Éltünk tovább együtt, aztán decemberben a lányom szalagavó báljába mentünk, ahol azt mondta, nem gondolta volna, hogy ennyire szeret.

Két hét múlva kaptam tőle egy ezüstláncot medállal, szerelmünk zálogául. A karácsony is normálisan telt, majd amikor egyedül voltam a szüleimnél és ott is aludtam, másnap közölte velem, hogy költözzek el. A szüleimhez költöztem, később pedig a munkahelyen kerültük egymást. Csalódott voltam, szenvedtem, szerelmes is voltam, akartam is őt, így végül ismét közel kerültünk egymáshoz: a következő év májusában már újra együtt voltunk. Úgy éreztem, hogy nyugalomban, szeretetben telt ez az időszak, majd novemberben tűnt fel, hogy nem kapok annyi figyelmet és állandóan csetelget. Beigazolódott a gyanú: nőügyei vannak. A szexuális életünk is egyre nehézkesebbé vált, alig-alig volt merevedése, vagy nagyon hamar elélvezett. Aztán újra elköltöztem.

Munkahelyet váltott, nem találkoztunk több mint egy évig, és lett egy új élettársa, aki pár hónapra rá elhagyta. Ezek után kiderült, hogy rákos beteg. Felhívtam telefonon, felajánlottam a segítségemet, és nagyon örült neki, hogy megkerestem. Elmondta, hogy korábban kórházba került, hogy trombózisa volt, és a vizsgálatok során derült ki, hogy rosszindulatú daganata van. Megműtötték, kemoterápiás kezelést is kapott, és azt is elmondta, hogy egyedül van. Hamar egymásra hangolódtunk, szerette volna, ha visszaköltözöm hozzá. Mondtam neki, hogy ezzel várjunk, gyógyuljon meg, aztán megbeszéljük a továbbiakat. Túlvan a nehezén, szerencsére nincs áttét sehol. Az eltelt pár hónapban többször találkoztunk, szeretkeztünk is, és aztán egyik nap közölte vele, hogy neki fel kell dolgoznia azt, ami köztünk van, és bizonytalan. Nehezményezte, hogy az utolsó kemoterápiás kezeléseken nem voltam mellette, azaz nem költöztem vissza hozzá. Mostanra ért meg bennem az elhatározás, hogy szeretném leélni vele az életemet. Ő pedig most kért tőlem időt, kérte, hogy ne is beszéljünk, ne tartsuk a kapcsolatot. Tiszteletben tartom a kérését, de nagyon szenvedek, várok rá. Mit tanácsolna?”

– az olvasói levelet Klárától kaptuk, akinek természetesen nem ez az igazi neve. A története egy igazi se vele se nélküle kapcsolat, ami minél többször kezdődik újra, annál nagyobb érzelmi amplitúdókkal és hatalmas egymásra találásokkal zajlik. Ez sajnos egy mérgező párkapcsolat, aminek hosszú távon csak akkor van jövője, ha ezt a fajta párkapcsolati dinamikát valahogyan sikerül megszakítani. Ha neked is van olyan szerelmi történeted, amibe szinte belebetegedtél, ha voltál már szeretője valakinek, vagy megcsaltak, ha szexuális gondjaid vannak, akkor szexológus és párkapcsolati tanácsadó, Sereg Tímea várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Mit lehet tenni egy se vele, se nélküle kapcsolatban?

Érzelmi hullámvasút az a fajta szerelmi történet, amiről olvasónk ír. Sokféle párkapcsolat létezik, a kiegyensúlyozott, harmonikus és beteljesült párkapcsolatban van szenvedély, van elköteleződés és van barátság is. Olvasónk párkapcsolatában az elköteleződés valamiért nem tud megtörténni, talán ígéretek vannak, mégis, ha egy kicsit is komolyabbra fordulna a kapcsolat, a férfi kilép abból. Az, hogy a férfi sok-sok nővel tart fenn viszonyt (már amennyiben ez valóban így van), és nem tud igazán hűséges maradni, szintén arra utal, hogy gondjai vannak az intimitás megélésével, az elköteleződéssel. 

Sajnos azt kell mondjam, hogy akinek ilyen a személyisége a felnőttkori párkapcsolatában, és ehhez méltóan is viselkedik, nem valószínű, hogy szakember segítsége nélkül képes lenne hosszabb távon elköteleződni egy nő mellett. Ezeknek a típusú problémáknak általában valamilyen családra visszavezethető okai vannak: gyerekkori sérülések, traumák, bizonytalan kötődés a szülőkhöz, gondozókhoz. Az, ahogyan viselkedik olvasónkkal, hogy hirtelen a semmiből bármikor véget vet a kapcsolatnak, és azt kéri, költözzön el olvasónk, egyértelműen bántó. Ezzel ráadásul rendszeresen bizonytalanságot tart fenn, ami valamiféle irányításra is utal. 

Nehezményezte, hogy az utolsó kemoterápiás kezelésen nem voltam mellette

fotó: getty images

Az egész biztos, hogy az elválások fájóak, és el is indul ilyenkor a gyász folyamata, majd ez nem tud végigzajlani, hiszen újra egymásra találnak. Ezek az egymásratalálások pedig óriási érzelmeket és szenvedélyt adnak, és egyre nagyobb magaslatokat és mélységeket élnek meg érzelmileg egymással. Csakhogy ebben sokáig létezni nem egészséges, rámehetnek a családi, baráti kapcsolatok, hatással lehet a munkahelyi teljesítményre, ráadásul a közös jövő hiánya miatt állandó lehet a hiányérzet, a vágyakozás.

Olvasónk tanácsot szeretne ebben a helyzetben, és ilyenkor inkább kérdéseket javasolnék, önmunkát, ami arra irányuljon, hogy miért nehéz számára elszakadni ettől a férfitől. Mi az, ami benne tartja ebben a kapcsolatban? Hogyan képzelne el egy ideális hétköznapot egy jó szerelmi kapcsolatban? Hogyan töltené az ünnepeket valakivel, akit nagyon szeret, hogyan lenne a legjobb számára? Az érzelmi intimitást hányasra értékeli az életében, ha 1-es a rossz és 5-ös a legjobb? Milyen jövőt képzel el párkapcsolatban? Ha ezeket meg tudja válaszolni őszintén önmagának, akkor lehetséges, hogy megkapja azt a választ is, amit régóta keres a megoldáshoz. Lehetséges, hogy van jövője ennek a kapcsolatnak, de ahhoz az elköteleződni vágyásra és az érzelmi biztonságra is szükség van. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top