nlc.hu
Életmód

Az evés pszichológiája

Az evés természetes, mégis rengeteg a bajunk vele

Az étel és az evés az életünk központi eleme, ami nem csupán a szervezetünk egészségére, de a lelkünkre is óriási hatással van. Egy új podcast arra vállalkozott, hogy körbejárja az egészségtudatos életmód minden aspektusát.

Az étel nemcsak a testünk fenntartására szolgál, hanem általában mindenkinek mást jelent: az egyik lelki támaszt talál az ételekben, a másik az egészséget keresi a tányérján, a harmadik pedig az élete feletti kontrollt szeretné visszavenni azzal, hogy szigorúan korlátozza, mi kerül a szervezetébe. Ahány ember, annyiféle viszonyulás, tapasztalás, élmény létezik az ételekkel kapcsolatban.

Az evés és a lélek viszonya, az étkezések mögött rejlő pszichológia azok számára is érdekes téma, akiknek nincs problémája az evéssel, csak tudatosabban szeretnének a saját étkezéseik felé fordulni. Azoknak pedig, akik magukra ismernek az ételekkel kapcsolatos bűntudatban, túlevésben, stresszevésben, szomorúságból hízásban, különösen ajánlott hallgatni a Bonduelle Nem beszélünk zöldségeket! című új életmódpodcast adásait, melyekből adásról-adásra fény derül a lélek és étel kapcsolatára, miközben a tudatos életmód és egészséges étrend alapjaival is megismerteti a hallgatókat.

A podcast legújabb epizódja talán az egyik legaktuálisabb kérdést járja körbe, amikor arra keresi a választ Kohlné Dr. Papp Ildikó, hazánk egyetlen pszichológus és dietetikus végzettségű szakemberének segítségével, hogy miért ennyire bonyolult az ember viszonya az evéssel. Hiszen az evés egy olyan ösztönös, meg nem kerülhető tevékenység az életünkben, mégis rengeteg baj forrása is lehet, ha nem egészséges a kapcsolatunk az ételekkel. Elég csak arra gondolni, hogy világszerte már mekkora gondot okoz az elhízás, aminek a hátterében általában lelki problémák, evészavarok állnak, például az, amikor a stresszt, szomorúságot vagy akár a magányt és a kudarcokat próbáljuk evéssel, finom ételekkel levezetni, enyhíteni. Ha hibásan rögzül az ételhez való viszonyulásunk, akkor nehézséget okozhat később, hogy megtaláljuk azokat a boldogságot okozó tevékenységeket az életükben, amelyek olyan instant módon jelen vannak és legalább annyira jutalmazó mértékben, mint egy finom étel.

Egészséges ételek egy asztalon

Új podcast az egészséges életmódról (Kép: Getty Images)

„Nagyon sokan egyszerűen nem tanultak meg normálisan enni. Vagy éppen egy szigorú diétát követnek, vagy rendszeresen túleszik magukat, nehézséget okoz nekik a mértékletesség betartása az étkezésben. Minél fiatalabb korban kezd el valaki fogyókúrázni, annál valószínűbb, hogy elhízott lesz felnőttkorára. A szülőknek is fontos szerepük van az étkezéshez való egészséges viszony kialakításában. Gondoljunk csak azokra a káros mondatokra, mint a »ha kiszedted, edd is meg!« vagy a »Etiópiában bezzeg éheznek.« Az evés egy nagyon egyszerű és ösztönös dolog, ám akik nehezen találják meg az utat magukhoz, általában csak akkor fordulnak szakemberhez, ha az már életminőségük rovására megy” – mondta el Kohlné Dr. Papp Ildikó az új podcast-sorozatban.

A Bonduelle Nem beszélünk zöldségeket! című életmódpodcast-sorozata az egészséges, tudatos táplálkozáson túl a fenntartható életmóddal, a testi-lelki egészség megőrzésével, a természetköz-li életmóddal, a mozgással, valamint a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel is aktívan foglalkozik, tehát minden olyan témát körbejár majd az epizódok során, ami a tudatos nőt érdekli és foglalkoztatja. A podcast műsorvezetője a tévéből is jól ismert Tatár Csilla, aki a legkülönbözőbb szakemberekkel beszélget adásonként nagyjából 30 percet az életünket meghatározó kérdésekről:

  • Almási Kitti klinikai szakpszichológussal a belső egyensúly megtartásának lehetőségeiről;
  • Kiss-Szabó Eszterrel, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetőjével a környezettudatos mindennapokról;
  • Fancsikai Eszterrel saját és gyermeke veganizmusáról;
  • Trokán Nórával a természetközeli életmódról.

A podcast szerteágazó tematikája a tudatos nőt szólítja meg, aki az egészséges életmód útján szeretne haladni és közben elmélyül a saját lelke rejtelmeiben is. A Nem beszélünk zöldségeket! neked is szól, hallgasd meg az eddigi adásokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top