nlc.hu
Életmód

Szakítás után már mással járt

„3 hét után már másik barátnőt keresett”

Hosszú évek után vált el olvasónk a partnerétől, aki túlságosan is hamar újrakezdte valaki mással. Érthető, ha ez dühöt, fájdalmat és kétségbeesést vált ki. Bárhány évesen is újra lehet kezdeni, de csak akkor lesz hosszú távon sikeres a következő kapcsolat, ha képesek vagyunk meggyászolni az előzőt. Újabb olvasói levél érkezett a szakítás témájában.

Tízévnyi együtt töltött idő után lezárta a barátom a kapcsolatunkat. Három hét után már keresett magának másik barátnőt. Nagyon nehezen viselem, három hónapja szenvedek, képtelen vagyok elfogadni a döntését. Lefogytam tíz kilót, nem tudok aludni, enni, dolgozni, nem tudom elfogadni a döntését. Az ő horoszkópja oroszlán, én rák vagyok. Tudom, hogy önfejű, makacs, haragtartó. Nem vagyunk fiatalok már, mindketten elmúltunk 65 évesek. Ő talált magának egy három évvel fiatalabb nőt. Szeretném visszakapni, de nem hajlandó velem beszélni, nem tudom vele tisztázni a helyzetünket. Szeretnék tanácsot kérni, attól félek, belebetegszem.

– idősebb olvasónk (nevezzük Mártának) küldte a szerelmi bánatáról szóló levelet. Akárhány éves is az ember, nagyon nehéz feldolgozni azt, amikor egy hosszú párkapcsolatnak vége lesz. A szakítást nehezíti a tényező, hogy nem lehet szépen lezárni, azaz megejteni azokat a bizonyos utolsó beszélgetéseket. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

A szakítás egy folyamat, aminek feldolgozása eltérő lehet

Minél idősebb az ember, és minél tovább tartott a párkapcsolat, aminek hirtelen vége lett, annál bizonytalanabb hellyé válik az egész világ. Meginoghatunk, hogy volt-e értelme szakítani, hogy tényleg annyira rossz volt-e együtt, ez természetes velejárója ennek az időszaknak. A gyógyulás ebből időbe telik, és ahhoz, hogy ez minél inkább olvasónk javát szolgálja, érdemes végiggondolni azokat az életterületeket, amikben nem tudtak jól együttműködni. A kommunikáció például a legtöbb párnál problémás, nehezen tudják megbeszélni, aztán pedig megoldani a felmerülő gondokat. Célszerű azt is végiggondolni, hogy a volt kapcsolatban olvasónk mennyire érezte úgy, hogy az érzelmi és a fizikai szükségletei is megfelelően ki voltak elégítve? Ebben az alábbi kérdések segíthetnek:

  • Mennyire érezte magát biztonságban, mennyire érezte, hogy hűséges a volt partner, mennyire tartotta be az ígéreteit, mennyire lehetett rá számítani?
  • A változatosság a kapcsolatban milyen mértékű volt, hogy érzi, igényeihez képest mennyi élvezetet, szórakozást, élményt nyújtott?
  • Olvasónk mennyire érezte magát fontosnak a volt partnere szemében? Adott a véleményére? Mennyire érezte a tiszteletet?
  • Nap mint nap érezte, hogy szeretve van? Miből érezte és miből nem? Mióta nem érezte?
  • Mennyire érezte magát nőnek a volt partner mellett? Igényeihez képest milyen minőségű és mennyiségű volt a szexuális élet?
  • Mennyire merte olvasónk kommunikálni a vágyait?
  • Mennyire érezte, hogy képes fejlődni a kapcsolatban? 

A felsorolt kérdések az intimitásra, a biztonságra, a szeretetre, a fejlődésre és a fontosságra vonatkoznak. Amennyiben vannak olyan válaszok, amik nem feltétlenül pozitívak, érdemes azokat végiggondolni újra. Valóban újra szeretné ezeket élni olvasónk?

szakítás

Forrás: Getty Images

A szakításban az a nehéz, hogy hirtelen elfogynak a jó érzések, és azt érezzük, magunkra maradtunk az egész világban. Ilyenkor a barátok támogatása, szeretete rengeteget adhat. Ha olvasónknak vannak unokái, gyerekei, akkor keresse az ő társaságukat, szervezzen programokat a barátokkal, lehetőleg minél több időt töltsön olyanok társaságában, akiket nagyon szeret. A szakítás attól fáj igazán, hogy megszakad az érzelmi kötelék, ennek egy csekély részét viszont lehet pótolni a szeretteinkkel. 

Fontos lenne legalább fél évig hanyagolni a találkozást az exszel, hogy a sebek gyógyuljanak, és a szakítással együtt járó gyászt a lehető legegészségesebben képes legyen feldolgozni. Ez is hasonló ahhoz a gyászfolyamathoz, mint amikor örökre elveszítünk egy közeli hozzátartozónkat. A folyamat lépésekből áll, ennek része a harag, a düh, a szomorúság, a depressziós hangulat, a befordultság, majd végül megérkezik az elfogadás is. Ehhez sok idő szükséges, aminek része sajnos az a bizonyos ‘belebetegszem’ is, amiről olvasónk írt. Amennyiben a volt partner nem szeretne találkozni, azt nem érdemes erőltetni, inkább arra koncentráljon, hogy a tiszteletről, a kapcsolat lezárásnak minőségéről ez mit árul el. Lehetséges, hogy nem sok jót.

Az új élet kialakításában tehát a barátok, rokonok kapnak nagyobb szerepet, és ha elérkezett az idő, érdemes újra ismerkedni, online társkeresők mellett akár olyan hobbitevékenységen keresztül is lehet, ahol vannak ellenkező neműek is. Ilyen lehet egy kártyaparti, bridzs klub, nyelvtanfolyam időseknek, számítógépes tanfolyam időseknek, táncórák, társasjáték-estek. Amennyiben ott, ahol él olvasónk, ezekre nincs lehetősége, lehetséges, hogy a környező városokban találhat ilyen programokat. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top