nlc.hu
Életmód

Izzadásgátlás

Így válaszd ki a tökéletes izzadásgátlót, hogy biztosan elnyomja a kellemetlen szagokat

Izzadni kell és fontos is, de ez nem jelenti azt, hogy a kellemetlen szagokat is el kellene viselni.
Izzadásgátló

A verejtékezés a testhőszabályozásunk legfontosabb eszköze, így nem ördögtől való, még ha sokan úgy is tekintenek rá és megpróbálják valamilyen formában elnyomni. Kifejezetten azt a célt szolgálja, nehogy túlmelegedjünk, főleg ebben a rekkenő hőségben, ezért kár lenne megakadályozni a szabad folyását, akkor is, ha emiatt napjában akár többször is ruhát kell váltani, vagy be kell állni a zuhany alá. A kellemetlen szagokat az étkezési szokásainkkal egyébként is sokkal jobban kordában lehet tartani – például gyengébb fűszerezéssel és több folyadékfogyasztással –, viszont, ha nem akarsz lemondani a finom falatokról, akkor olyan termék után érdemes nézni, ami káros hatás nélkül semlegesíti a testszagot.

Az izzadásgátlót felejtsd el

Az izzadásgátló, ahogyan a nevében is szerepel, akadályozza a verejtékmirigyek munkáját. A benne lévő alumíniumsók – elsősorban alumínium-klórhidrát – ideiglenesen eltömítik a pórusokat a hónalj területén, megszüntetve a verejtékezést és a méreganyagok kiürülését a szervezetből, egyes kutatások szerint pedig a bőrön át felszívódva betegségekhez is vezethetnek. Épp ezért nem is annyira ajánlatos őket használni – legalábbis napi szinten biztosan nem –, ami pedig az alumíniumsó-mentes változatokat illeti, ilyen formán nem is nevezhetőek izzadásgátlónak, maximum izzadtság szagtalanító dezodornak – ezek a kellemetlen szagú baktériumokat pusztítják el. 

Ha a szervezetet hosszabb ideig ugyanaz a hatás éri – például antibiotikumkúrát kap –, egy idő után immunissá válik rá, ez ugyanúgy igaz a dezodorok hatóidejére is, ezért az első és legfontosabb lépés, ha a jelenlegit már nem érzed hatásosnak, hogy cseréld le.  

A második, hogy megtaláld a tökéletes alternatívát

Stift 

Egyszerű használhat, kellemes illat, kompakt méret, de a stift sajnos foltképző. Nemcsak a ruhán látszik meg, de sok esetben a hónalj pórusaiban is megül, fekete ruha mellé például egyáltalán nem ajánlott. Cserébe viszont nagyon erős védelmi vonalat húz a kellemetlen szagok elé, ezért, ha kifejezetten izzadós vagy, akkor ezek között nézz körbe.

Spray

A permetezésnek nagy előnye, hogy a bőrrel érintkezve száraz tapintású marad, nem látszik és a textileket sem fogja meg – ráadásul egy edzés után is kisebb csodára képes, míg az ember hazaér a zuhany alá –, viszont az alkoholos összetétele – mert igen, általában azt is tartalmaz –, könnyen irritálhatja a hónalj érzékeny bőrét. (Ki ne esett volna már abba a hibába, hogy borotválkozás után nyomta magára?!) A nagyon erős izzadtságszagot szépen elfedi kezdetben, de a hatása rövidebben tarthat, mint például egy stiftnek.

Krém

Natúr vonalon egyre több krémes állagú dezodor lát napvilágot, amiket a legegyszerűbben kézzel lehet felvinni, de ezek között is sok foltot hagy a ruhán, ezért nem érdemes a legújabb fehér pólód mellé kipróbálni. Egy bikram jógaórával ezek a változatok nem nagyon bírnak el, de a mindennapok mérsékelt izzadására kifejezetten jók, és plusz pont jár érte, hogy egyrészt a legkisebb táskában is elférnek, másrészt, hogy természetes összetevőiknek köszönhetően kíméletesek a bőrhöz.

Deó

A deók a stiftekhez nagyon hasonló elven működnek, és mivel közvetlenül érintkeznek a hónalj területével, ezért a legerősebb izzadás okozta szagokkal is elbírnak. Itt is érdemes kitapasztalni, hogy melyik az, ami még a ruhát sem koszolja be, és egyes szakértői tanácsok szerint ezeket este, már közvetlenül zuhanyzás után érdemes felkenni a bőrre, hogy tényleg legyen idejük kifejteni a hatásukat. 

Nagyon fontos, ha már kiválasztottad a nyerő formulát, akkor olvasd el a címkét is – érzékeny bőrűeknek egyébként is kötelező, mert egyes illatanyagok vagy olajok irritációt okozhatnak. A hónalj területén a bőr nagyon vékony, hamarabb jelentkezhet itt a probléma, mint bárhol máshol, ezért több odafigyelésre szorul a tökéletes termék kiválasztása. Ha pedig tudod, hogy ez nálad már okozott gondot, akkor célszerű az alumíniumsó-, illatanyag- és alkoholmentes változat mellett voksolni. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top