nlc.hu
Életmód

Ezért ébredsz fel az ébresztőóra megszólalása előtt

Ez a tudományos oka, hogy felébredsz az ébresztőóra megszólalása előtt

A testünk pontosan tudja, mi jó neki, ezért a stresszes ébredés helyett inkább az ébresztőóra megszólalása előtt felkel.
Ébresztőóra egy alvó nő mellett

Valószínűleg veled is megtörtént már, hogy beállítottad az ébresztőórát, de még a csörgés előtt felébredtél reggel. Most kiderült, hogy ez nem véletlen.

Meglepőnek tűnhet, de testünk mélyalvás közben is képes érzékelni az időt. A cirkadián ritmust egy központi idegrendszeri mechanizmus vezérli és szinkronizálja. Ennek a székhelye a hipotalamusz látóideg-kereszteződés fölötti magja, az úgynevezett nucleus suprachiasmaticus. Ez a mag azt is el tudja dönteni, mikor vagyunk álmosak vagy éberek.

Ha következetesen, minden nap nagyjából ugyanakkor fekszünk és kelünk, akkor a testünk alkalmazkodik. Ebben kulcsszerepe van egy PER nevű fehérjének, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. A fehérje szintje a nap folyamán változik, este a legmagasabb és éjszaka a legalacsonyabb. A PER-fehérje alacsony szintje miatt a vérnyomás is alacsonnyá válik, ami miatt álmosak leszünk.

Következetes alvási napirend esetén a szervezetünk megtanulja, hogy idejében megnövelje a PER-fehérje szintjét, és így még a vekker megszólalása előtt felébredünk. Mindez nemcsak azért jó, mert nem késünk el a munkából vagy az iskolából, hanem azért is, mert ébresztőre kelni stresszel jár, a testünk pedig így próbálja megkímélni magát a sokktól.

(Kiemelt kép: Pexels)

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top