nlc.hu
Életmód

Nyílt levél egy magányos férfi karácsonyáról

„Az idő lelassul, és elveszel a saját nyomorúságod szakadékában” – Nyílt levél a férfitől, aki egyedül töltötte a karácsonyt

Nem szépítette a dolgot, még sosem érezte magányosabbnak magát, mint amikor egyedül kellett az ünnepet töltenie. De levonta a tanulságot!

A szeretet ünnepe a családról, barátokról szól, akkor is, ha sokszor pont ez veszi el a a meghittséget, hiszen rohanunk egyik helyről a másikra, vagy épp ellenkezőleg, nálunk van akkor vendégjárás, hogy azt ép ésszel kibírni már szinte lehetetlen.

De mi van akkor, ha valakinek nincs senki olyan az életében, akivel együtt tölthetné a karácsonyt? Egy ír férfi nyílt levélben fogalmazta meg, hogy mennyire rosszul érintette, amikor egyedül maradt az ünnepekre. Összeszorul a szíved, ha ezt elolvasod.

„Néhány évvel ezelőtt egyedül töltöttem a karácsonyt, és életem egyik legrosszabb élménye volt. Érzelmileg nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, mérges voltam a családomra és a barátaimra. Heteken át rettegtem a karácsonytól. Emlékszem, december egy pontján arra gondoltam, hogyha elaludnék, és csak január elején ébrednék fel, boldogan élnék a lehetőséggel.

Karácsony reggelén misére mentem Salthillbe. Végig tudatában voltam a gondolataimnak. Látnak engem? Tudják, hogy egyedül töltöm az ünnepet?

Visszaérkeztem a lakásomra, és szíven ütött a valóság, hogy egyedül vagyok karácsonykor. Ez volt az a pillanat, amitől hetek óta féltem.

Olyan magányosnak éreztem magam, amilyenhez hasonlót még soha nem tapasztaltam, és sírni kezdtem. Ebben az állapotban úgy érzed, mintha az egyedüllét és a magány jeges, feneketlen kútjában lennél. Olyan, mintha még a testhőmérsékleted is lecsökkenne. Az idő lelassul, és elveszel a saját nyomorúságod szakadékában.

Megfőztem a vacsorámat, a délutáni hosszú órák lassan beleolvadtak az estébe. Úgy döntöttem, elmegyek sétálni. Salthill, ahol általában fényárban úsztak az üzletek, kísértetiesen csendes volt a sötétben. Ez csak fokozta az elszigeteltség érzését, mert elképzeltem, ahogy ezeknek a boltoknak a tulajdonosai és dolgozói otthon élvezik a családjuk társaságát, miközben én egyedül bolyongok egy elhagyatott városban.

Szerencsére a nap az ágyam kényelmével és az alvás jótékony feledésével ért véget. Ezután soha többé nem akartam egyedül átélni a karácsonyt. Idén önkéntes leszek a COPE Galway úszáson a Blackrock strandon, majd a karácsony napját barátaimmal töltöm.

Arra kérek mindenkit, aki ezt olvassa, hogy ha ismer valakit, akiről azt gyanítja, hogy egyedül tölti a karácsonyt, és lehetősége van rá, hívja meg az otthonába.”

Nem vagy egyedül

A lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában várja a hívásokat a 116-123 és a 06-80-810-600 telefonszámon. A hívás ingyenes és anonim, vezetékes telefonról és mobilról egyaránt hívható. További információt itt találsz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top