nlc.hu
Életmód

Egy ezrelékes véralkoholszinttel születő baba

Egy ezrelékes véralkoholszinttel született egy kisbaba Lengyelországban

Bűncselekmény elkövetésével vádolják az édesanyát.
kisbaba

Egy ezrelék alkohol volt egy újszülött vérében, akit Varsóban hozott világra az édesanyja – számolt be a parameter.sk. Az orvosok sokat küzdöttek a gyermek életéért, de egyelőre nem tudni, hogy az alkohol milyen károkat okozott a szervezetében.

A járási ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, mondván az édesanya bűncselekményt követett el.

Egy lengyel prevenciós intézet felmérései szerint a nők 38 százaléka beismeri, hogy fogyaszt alkoholt a várandósság ideje alatt. 

Tavaly májusban 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel született egy kisbaba ugyancsak Lengyelországban. “A vérben ekkora alkoholmennyiség egy felnőtt számára is veszélyes, egy ilyen pici gyermek számára pedig egyenesen életveszélyes” – nyilatkozta akkor Zbigniew Jankowski, a Lodzi Egyetemi Klinika igazgatóhelyettese. 2022-ben alkohol miatt halhatott meg egy újszülött Varsóban. Akkor a 44 éves anyát a várandóssága 28. hetében szállítottak kórházba, nála és a koraszülött babánál is 3,2 ezrelékes véralkoholszintet mértek. Az orvosok több mint 3 hétig küzdöttek a csöppség életéért, de nem tudták megmenteni. 2019-ben pedig halálra itattak alkohollal egy féléves csecsemőt Szlovákiában, a kisbaba édesanyjának unokatestvére ugyanis tömény alkoholt tett a cumisüvegbe.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top