Aktuális

Választás 2014: szombaton startol a hivatalos kampány

Hétfőtől már ajánlásokat is tehetünk a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Február 15-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya az új választási eljárási törvény értelmében. Ekkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó új szabályok is.

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

Képviselőjelölteket ajánlani hétfőtől lehet. Az ajánlás intézményében nagy változást hozott az új szabályozás: ajánlócédulák helyett már íveken ajánlhatnak képviselőjelölteket a választópolgárok, és egy választópolgár több jelöltet is támogathat. A választópolgárok gyakorlatilag “képviselőjelölt-jelölteket” ajánlhatnak, hiszen csak akkor lesz valakiből hivatalos jelölt, ha sikerül összegyűjtenie 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba is veszi. Az ajánlások érvényességét a választási iroda ellenőrzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top