Aktuális

10+1 ok, amiért örülnénk egy nőbarát városvezetésnek

Áprilistól nő lesz Párizs főpolgármestere. Talán Budapestre is ráférne egy ilyen fordulat – habár a nők joggal várják el, hogy akár nő, akár férfi áll a városuk élén, képviselje az érdekeiket. Lássuk, milyen változásokat üdvözölnének a nők egy nőbarát városvezetés mellett!

A történelemben először fordul elő, hogy a francia főváros vezetője nem egy Monsieur lesz. Párizsban, a világ egyik legismertebb és diplomáciai szempontból egyik legfontosabb városában jelenleg ugyanis két nő jelölt verseng a győzelemért. Mindketten régi politikai szereplők, a baloldali Anne Hidalgo tizenhárom éve főpolgármester-helyettes, konzervatív vetélytársa, Nathalie Kosciusko-Morizet korábban környezetvédelmi miniszter volt, ezt követően pedig Sárközy szóvivője lett. A választás után számos nőbarát intézkedés várható.

De vajon mit jelentene nekünk, budapestieknek a nőbarát város? Biztonságot? Bababarát közlekedést végre? Több zöld területet? Vagy több vezető nőt a hivatalokban? Nem arról akarunk fantáziálni, hogyan kellene minket pozitívan diszkriminálni. Pusztán arról, hogy milyen lenne egy olyan város, ami a nőknek kevesebb hátránnyal és kellemetlenséggel jár – természetesen az egész társadalmat szolgálva ezzel. Köztük sok az olyan intézkedés, ami nem is annyira pénzkérdés.

Nők aránya a felsőoktatásban, részvételük a gazdasági, politikai életben, egyenlőség a bérek terén és egészség. A World Economic Forum idei jelentése szerint ezen mutatók alapján ma ezekben az országokban a legjobb nőnek lenni (Magyarország nem szerepel az első 25-ben):
1. Izland,  2. Finnország, 3. Norvégia, 4. Svédország, 5. Fülöp-szigetek, 6. Írország, 7. Új-Zéland, 8. Dánia, 9. Svájc, 10. Nicaragua
Nathalie Kosciusko-Morizet és Anne Hidalgo főpolgármester jelöltek
Nathalie Kosciusko-Morizet és Anne Hidalgo főpolgármester-jelöltek

1.   Több bölcsődei és óvodai férőhely

A két párizsi politikus mindenekelőtt ezzel kampányol, az ötlet magától értetődő. Azt viszont, hogy a bölcsődék akár este kilencig nyitva legyenek, már nem biztos, hogy helyeselnénk. Mert mi már csak ilyenek vagyunk: szeretjük emberi időben hazavinni a gyerekeinket.

2.   Tisztaság, városkép

Bár Budapest sokkal tisztább és rendezettebb, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt volt, ezen a téren is bőven volna hova fejlődnünk. Elég, ha csak a buszülések kétes állapotára gondolunk. Lehet, hogy ezt a kérdést is komolyabban venné egy nő?

3.   Több nő a városvezetésben

A francia városvezetés a kerületek több mint felének élére idén nő jelöltet állított. Egy nő a főpolgármesteri székben annak a jele lehetne nálunk is, hogy végre-végre egy nő egyenlő esélyekkel indulhatna minden felelős pozícióért? Szeretnénk hinni, hogy a két dolog nem függ össze: egyszerűen minden téren érvényesül az egyre nagyobb nyitottság.

4.   Kivilágítás, biztonság

Lássuk be, a kettő szorosan összefügg. Szép számmal vannak olyan közterületek, ahol egy nő ma nem szívesen megy végig késő este egyedül, de még a barátnőjével kettesben sem. Kicsivel jobb kivilágítás, netán éjszakánként több rendőr a központi helyeken sokat hozzátenne a jó közérzetünkhöz. Vannak városok, ahol a parkolóházakban a liftekhez, lépcsőházhoz közeli helyeket kifejezetten nőknek tartják fent. El lehet gondolkodni ezen is, mindenesetre ezt is a nőkért vezették be.

5.   Több zöld tér

Ugye ezt nem kell magyarázni? Mert hiszen milyen jó végigsétálni például a Margitszigeten tavasszal és nyáron! Ahhoz, hogy egy város igazán élhető legyen, sokkal több fa és virág kell, mint amennyi jelenleg Budapesten van. Fogadjunk, hogy ez lenne az egyik, ami hamar változna, ha egy nő dönthetne erről!

10+1 ok, amiért örülnénk egy nőbarát városvezetésnek

6.   Szociális érzékenység

Természetesen nem törvényszerű, hogy egy nő empatikusabb legyen egy férfinél, de a másokkal, különösen elesett csoportokkal való törődés igénye talán nagyobb eséllyel jelenik meg egy vezetőnőnél, aki esetleg aktívabban keresné a megoldást a szociális problémákra. Így például ahelyett, hogy üldözné a hajléktalanokat, nekiállna talán végre a bérlakás projekt kitalálásának.

7.   Családon belüli erőszak kezelése

Bár egy főpolgármesternek nem feladata, hogy törvényjavaslatokat dolgozzon ki, a törvények betartatására lehet hatása – például a családon vagy intézményen belüli erőszakkal kapcsolatban. Így lehet, hogy több ügyet vizsgálnának ki időben és kellő gondossággal.

8.   Konfliktuskezelés

Nagy előrelépés, hogy a válások egyes részénél már be kell vonni mediátort – ezt a technikát számos más probléma kezelésénél is alkalmazhatnák. Egy nő célja nagy eséllyel a kompromisszumkeresés, a konfliktusok elsimítása azok kiélezése helyett.

9.   Közösségépítés

Egyike azoknak az értékeknek, amikért szintén talán a nők szeretnek többet tenni. Nyugdíjas- és gyerekközösségeknek, szabadidős és sportkluboknak nagy szükségük lehet egy városvezető támogatására.

10.   Egészséges táplálkozás

A végére maradt, pedig a nőknek többnyire különösen fontos. Lehet, hogy a női vezetésnek köszönhetően javulna a közétkeztetés színvonala? (Az Egyesült Államokban ennek az ügynek Michelle Obama a nagy szószólója.) És esetleg az iskolabüfékből sem csak a kimondottan káros anyagokat lehetne kitiltani, de az üres kalóriákat is?

10+1 ok, amiért örülnénk egy nőbarát városvezetésnek

+1. Plakáttalanítás

Nincs szükségünk annyi köztéri reklámra – sajnos ezek nélkül is elköltjük a pénzünket a boltokban. Felőlünk nyugodtan lehetne ritkítani a plakáterdőn – az új, nőbarát vezetés kezdhetné rögtön a szexista hirdetésekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top