Aktuális

Meghalt Töreky Ferenc

95 éves korában elhunyt Töreky Ferenc képzőművész, grafikusművész, tervezőgrafikus, nyugalmazott egyetemi tanár.

A hétfőn meghalt Töreky Ferenc a második világháború utáni magyar alkalmazott grafika egyik megteremtője. Töreky 1922-ben született Nemesvitán. 1946 és 1951 között Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly és Konecsni György tanítványaként szerzett diplomát, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán.

Meghalt Töreky Ferenc

A Derkovits Gyula Alkotóközösség egyik vezetőjeként jelentős szerepe volt a külföldi és hazai rendezésű vásárok, bemutatók építészettel összefüggő grafikai arculatának magas színvonalú kialakításában. A Hungalu és Kontakta művészeti vezetőjeként, a Képzőművészeti Kiadó művészeti tanácsadójaként, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Magyar Hirdető szakértőjeként, a Plakátművészeti Alapítvány kuratóriumának elnökeként, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének tagjaként dolgozott. A Budapesti Műszaki Egyetemen vizuális kommunikációt és grafikai tervezőképzést tanított.

Töreky Ferenc könyveket írt (Vizuális kommunikáció; Fiatalok, szerelem, szex; Életműtöredék), tervezett és illusztrált is. Tervező grafikusként plakátokat, emblémákat, naptárokat tervezett, eleget tett a szállodaiparhoz és vendéglátáshoz kapcsolódó tervezői feladatoknak, többször teljes arculattervezéssel együtt. Ismertek a magyar költészet gyöngyszemeihez készült rajzai, de tervezett üvegablakokat, gobelineket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top