Aktuális

Már a diákmunkások sincsenek elegen

A meghirdetett állások egyötöde betöltetlen marad. Pedig a kormány velük enyhítene a munkaerőhiányon.

Munkaerőhiány alakult ki a diákmunkák piacán is – derült ki az RTL Klub riportjából. Bár a felkínált bérek minden eddiginél magasabbak, a romló demográfiai helyzet miatt egyre kevesebb a diák.

Az iskolaszövetkezetek jelenleg nyereményjátékokkal próbálják munkavállalásra ösztönözni a diákokat: például külföldi utazásokat sorsolnak ki közöttük, de az iskolaszövetkezetek így is jó, ha a megrendelések 80 százalékát tudják teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 10-15 ezer diákkal többet is tudnának foglalkoztatni annál, mint ahányan egyáltalán munkát keresnek.

További probléma, hogy a legtöbb diák nem azokon a területeken szeretne dolgozni, ahol egyébként a legnagyobb a munkaerőhiány: kevesen akarnak például a mezőgazdaságban dolgozni, inkább irodai munkát vállalnak.

Friss hír, hogy a kormány állami programot indít, a diákok fizetésének háromnegyedét átvállalja majd a munkaadóktól a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban, hogy így enyhítsenek a munkaerőhiányon. Nem világos azonban, hogyan találnak majd még több munkavállaló diákot, ha a már most meghirdetett állásokat sem töltik be mind.

Az RTL Klub riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top