Aktuális

Vizes-vb: a doppinggyanúba keveredett győztes miatt nem állt dobogóra az ezüstérmes

Mack Horton nem volt hajlandó felállni a dobogóra Szun Jang mellé.

A kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján nagy port kavart, hogy a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, hanem letérdelt, így tiltakozva a pályafutása során sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.

Szun legutóbbi ügyéről annyit lehet tudni, hogy a vádak szerint csapatának egyik tagja összetörte a doppingellenőrök által levett fiolákat, ám az ügyben egyelőre semmilyen büntetést nem szabtak ki rá – formális hibákra hivatkozva. 

Az éremátadót követően Horton visszatért a sportolók falujába, ahol tapssal, ovációval fogadták.

„Nem hiszem, hogy a FINA-nál bárki is kiáll a sportolókért, ezért a sportolóknak kell kiállniuk saját megukért” – nyilatkozta a Guradiannek Lilly King, kétszeres olimpiai bajnok úszó. 

vizes vb mark horton szun jang

Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra Szun Jang mellé (Getty Images)

Az ügy kapcsán megszólalt Kozma Dominik, aki a második napon, hétfőn éppen az immáron tízszeres világbajnok kínai mellett úszott az előfutamban, végül ki is engedhetett és a nyolcadik idővel jutott tovább. „Megmondom őszintén, a dobogó az nekem szól, ezért én valószínűleg felálltam volna, Gabriele Dettit pedig egészen biztosan nem hagytam volna ki a gratulációból, hiszen óriásit úszott” – reagált az ausztrál cselekedetére Kozma, aki hozzátette, a háromszoros olimpiai bajnok kínai gyakorlatilag a teljes úszótársadalom számára ismeretlen.

„Ezt az embert ignorálni kell. Egy szót nem beszéltünk vele soha, ő az egyetlen, akit hárman öltöztetnek, mindig egy másik úszó hozza helyette az akkreditációs kártyáját. Azt gondolom, egész Kína mögötte áll” – tette hozzá.

„Ha én kétszer nem jelenek meg, akkor azonnal eltiltanak, nemcsak hat hónapra, hanem legalább két évre. Utána pedig még a szövetség is úgy megbüntetne, hogy az életben soha többet nem tudnék visszatérni” – fogalmazott. Hozzátette, nem érti, miért mindig a kis országokkal statuálnak példát.

„Itt van például a brazil esete, aki anabolikus szteroiddal bukott meg, és gyakorlatilag így is biztos, hogy ott lesz az olimpián” – utalt a két éve Budapesten éppen a magyar 4×100 méteres váltót megelőzve második brazil stafétában is szereplő Gabriel Santosra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top