Aktuális

Kapcsolattartás koronavírus idején: Most van az, hogy tegyük félre a családi konfliktusokat!

Mit tehet az elvált szülő koronavírus idején, ha a szülőtársa megszegve a kapcsolattartás szabályait, nem hozta vissza, vagy nem vitte el időben a gyereket? Utánajártunk a kérdésnek.

Az egymást generáló kérdőjelek sorában újabb praktikus kérdés merült föl a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben. Az első sokk után, mikor a hétvégén megtudtuk, hogy mindannyiunk egészsége érdekében bezárnak az óvodák és az iskolák, ami azzal járt, hogy lehetőleg a nagyszülők bevonása nélkül, rapid módon meg kellett oldanunk a gyerekfelügyeletet, most szintén nagy dilemma lehet a kapcsolattartás kérdése. Gondolunk arra, hogy a családokban, ahol elváltak a szülők, és a gyerekek valamilyen megállapodás alapján adott időt töltenek anyánál, illetve apánál, a koronavírus ideje alatt milyen problémás, esetleg megoldhatatlannak látszó helyzetek adódhatnak, ezekkel hova fordulhatunk megoldásért, és összességében mikor viselkedünk felelős szülőként.

„Igen, ez már bennünk is megfogalmazódott, hogy a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket és a bevezetett szükségállapotot is egymás ellen használják fel a szülők, akik nem békében váltak, válnak el. Ismerve a korábbi, hozzánk befutó ügyeket, félünk, hogy a koronavírustól való félelem egy újabb hivatkozási alap lesz a szülőknek, hogy a kapcsolattartási szabályokat felrúgva, nem a határozat, a megbeszéltek szerint adják vissza, vagy vigyék el a közös gyereket, a gyerekeket” – mondta el az nlc-nek az egyik vidéki nagyvárosi gyámhivatal munkatársa. A név nélkül nyilatkozó kapcsolattartási ügyekben jártas szakember hozzátette, jelen helyzetben a legnagyobb gond, hogy maga a végrehajtás is szünetel, vagyis ha most szeretnénk a problémás kapcsolattartási ügyeinket érdemben rendezni, erre, ki tudja meddig, különösebben nem lesz lehetőségünk.

Mi a teendő a koronavírus-járvány idején a kapcsolattartási nehézségekkel?

A szakemberek sem igazán tudják, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetben mi az útmutatás a kapcsolattartási nehézségek terén (Fotó: Pixabay)

Bár hivatalosan leállt az ügyfélfogadás, az általunk megkérdezett szakértőnek és kollégáinak munkaidőben továbbra is bent kell tartózkodniuk a gyámhivatalban. „Mit tud tenni tenni az egyszerű állampolgár, ha a másik szülő nem hozta vissza, vagy nem vitte el időben a gyereket? Attól tartok, eléggé patthelyzetbe került, velünk együtt, mert hiába jelenti a helyzetet a gyámhivatalnak, ha az összes társszervezetünk bezárt vagy csökkentett üzemmódban van” – magyarázza a gyámhivatal munkatársa. Köztük a legfontosabbak, a magyar bíróságok, ahol a koronavírus miatt március 15-től hivatalosan ítélkezési szünetet hirdettek. Ez pedig leginkább úgy érinti a gyámhivatali ügyeket, hogy 2020. március 1-jén életbe lépett a törvény, amely a problémás kapcsolattartási ügyek rendezését a gyámhivataloktól a bíróság hatáskörébe tette. (Ennek részleteiről és az új eljárásrendről itt írtunk korábban.)

Biztonságos környezet versus kapcsolat a szülővel

Mindeközben az is felmerül, azt ki és milyen alapon állapítja meg, továbbá kéri számon, ha valaki valóban a koronavírus-fertőzés miatt indokolt elővigyázatosságból nem engedi át a gyereket a másik szülőnek, miután napok óta mást sem hallani, mint azt, hogy maradjunk otthon. Például ha a szülők messzebb laknak egymástól, és nincs autójuk, segítségük, így viszonylag sok időt kellene anyának vagy apának a gyerekkel zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, illetve forgalmas csomópontokon töltenie. Ahogy az is szempont lehet, hogy az egyik szülő a másikhoz képest járvány szempontjából kevésbé veszélyeztetett helyen lakik, mert ott például jóval alacsonyabb a népsűrűség, így mérsékeltek az érintkezés lehetőségei is. Illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy a ki tudja, hány hétre (hónapra?) berendezett házi karantént egy tágas, saját, zárt udvarral vagy más zöldövezettel rendelkező házban vagy egy kis alapterületű, szoba-konyhás lakásban próbáljuk átvészelni, mikor a tömeg miatt a játszótér sem opció.

Akárhogy is döntünk, a gyámügy munkatársai a válságos helyzetre való tekintettel, amikor mindennél nagyobb szükség van a józan, felelősségteljes gondolkodásra és az együttműködésre, azt kérik, hogy a szülők most tegyék félre a családi konfliktusokat. „Az biztos, hogy a gyermek mentális egészségéhez elengedhetetlen, hogy a legkisebb mértékben változzon a napi rutin. Most sem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a gyermeknek mindkét szülőre szüksége van, ezért a szükséges egészségvédelmi szabályok betartása mellett lehetőség szerint most is valósuljanak meg a kapcsolattartások” – tudtuk meg gyámügyi nyilatkozónktól. Hozzátette, a jelenleg meglehetősen felborult élethelyzetben a gyámügy munkatársai is próbálnak alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez, ezért bevallják, a korábban említetteken túl ők sem kaptak, egyelőre nem tudják, hogy a kapcsolattartási nehézségek esetén mi legyen most az útmutatás.

Zárjon be az állam?

Mindeközben egy másik állami alkalmazottól megtudtuk, maga a közigazgatás egyelőre nem áll le. Ők is folyamatosan újabb és újabb napi intézkedésekkel szembesülnek, arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a különböző megyei és járási hivatalok és ügyintézési részlegeik a koronavírus miatt felfüggesztenék a működésüket. Az mindenesetre logikusan következik, hogy a pénzellátási osztályok nagy valószínűség szerint ugyanúgy üzemelni fognak. Főleg most, hogy a koronavírus-járvány és a vele összefüggésben sorra bezáró munkahelyek miatt egyre többeknek van, illetve lesz szüksége táppénzre, munkanélküli-ellátásra és más központi pénzügyi segítségre. Az biztos, hogy addig is mindenütt szorgalmazzák az e-ügyintézést, a fokozott higiénés szabályok betartását, továbbá azt, hogy egynél többen ne tartózkodjanak az ügyféltérben. Ettől függetlenül bennfentes forrásunk szerint, a kormányhivatal lesz az utolsó, ami Magyarországon bezár.

Életünk és még több családi kör a koronavírus idején az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top