Aktuális

Müller Cecília: legyünk kreatívak anyák napján

Tizennyolc idősotthon élére neveztek ki intézményparancsnokot, és az is kiderült, hogyan köszöntsük az anyákat, nagymamákat anyák napján. Tájékoztatott az operatív törzs.
Müller Cecília országos tisztifőorvos

Csütörtökön is megtartotta a szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok azzal kezdte, hogy a 200 személyesnél nagyobb idősotthonok élére intézményparancsnokot neveztek ki. 18 ilyen idősotthon van az országban (8 önkormányzati, 5 állami, 3 egyházi, 2 magán). Az intézményparancsnokok ma kezdik meg a munkájukat, figyelik a járványügyi szabályok betartását, felügyelik az egészségügyi készleteket, de más területen nem veszik át az irányítást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a mai friss adatokat a megbetegedésekről. Közölte, hogy a gócpontok továbbra is az idősotthonok, és azok a kórházak, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. A fertőzés nemcsak a pácienseket érinti, hanem a dolgozókat is.

Elmondta, hogy kiegyensúlyozott a járvány előrehaladása, de még nem zajlott le. Még nem vagyunk abban a fázisban, hogy fellélegezhetnénk. A védekezés második szakaszában járunk, az egészségügy felkészült.

Miután hétfőtől szabadabban lehet mozogni, fokozottan fogják figyelni ennek a hatását. Előfordulhat, hogy megemelkedik a fertőzöttek száma, ezért továbbra is fegyelmezett viselkedést, a szabályok betartását kérte az országos tisztifőorvos mindenkitől.

Ismertette, hogy a jelenlegi fertőzöttek közül 1743 él Budapesten és Pest megyében, ez az összes hazai megbetegedés 62 százaléka. Az elhunytaknál ennek a területnek az aránya szinte ugyanennyi, 63 százalék.

Az egészségügyi dolgozók képzése tovább zajlik, összesen 22.565 ember jelentkezett, orvosok, ápoló- és orvostanhallgatók és önkéntesek.

Jelenleg 998 fertőzöttet kezelnek kórházban, 54-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

Milyen lesz az anyák napja a járvány idején?

Az anyák napjával kapcsolatban az országos tisztifőorvos több gondolatot is megosztott. Mint mondta, szokatlan ez a mostani helyzet, de a fizikai távolságtartás ellenére kifejezhetjük az anyák, nagymamák és dédnagymamák iránt érzett szeretetünket akár Skype segítségével. De megfelelő távolságtartással, esetleg védőeszköz használatával is lehet köszönteni az anyákat.

Ajándékok átadására szintén van lehetőség, mert Müller Cecília szerint viszonylag rövid ideig marad életképes a vírus, ezért lehet bonbonnal, csokival megédesíteni az anyák napját.

Virágot is lehet adni, a virág nem fog megfertőzni senkit, akár vágott, akár cserepes. A virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

A pozitív fertőzöttek személyesen nem köszönhetik az anyákat, hiszen házi karanténban vannak, de videótelefonon keresztül ők is kedveskedhetnek. Az országos tisztifőorvos azt szeretné, hogy a mostani helyzet növelni a kreativitásunkat, majd ezt a gyakorlatban is megmutatta: élő adásban köszöntötte a 88 éves édesanyját.

Ezt követően Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt a rendőrségi intézkedésekről, valamint elmondta, hogy az érettségi vagy más tanulmányi vizsga alapos indoknak számít arra, hogy elhagyjuk az otthonunkat.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A polgármesterek az önkormányzati kezelésben lévő utakra hozhatnak forgalomkorlátozó intézkedéseket.
  • Nemcsak a kórházban elhunyt koronavírusos betegek szerepelnek a hivatalos statisztikákban, hanem a járvány minden halálos áldozata. De nem tudnak olyan fertőzöttről, aki otthon halt meg.
  • Nincs olyan előírás, hogy csak hamvasztásos temetést lehet rendezni, koporsós is lehet a búcsúztatás, de be kell tartani a járványügyi szabályokat.
  • Kiss Róbert felhívta a fővárosiak és a Pest megyeiek figyelmét, hogy a korlátozások rájuk továbbra is vonatkoznak, azokat a hosszú hétvégén is be kell tartani.
  • Az összes fertőzöttnek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ami a mai adatokból kiszámolva jelenleg 361 embert jelent. Müller Cecília szerint ez az arány megfelel az európai átlagnak.

További cikkek anyák napi köszöntésekről a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top