Aktuális

Brutálisan drágulni fog jövőre a cigaretta

A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat értelmében jövőre a legolcsóbb cigi is drágább lesz, mint 1500 forint.

Miközben jelenleg egy szál cigarettát 34,5 forint adó terhel, ez a szám januártól 37,3 forintra, majd áprilistól 39,3 forintra nő majd. Ez azt jelenti, hogy egy doboz  (20 szálas) cigaretta adótartalma minimum 786 forint lesz, de ez akár még növekedhet is. A kormány mindazonáltal nem önszántából emeli ilyen drasztikusan a dohánytermékek jövedéki adóját: ez Európiai Unió előírásainak tesznek eleget vele – írja a 24.hu.

Ahogy a lap írta, az EU minimumkövetelménye szerint 1000 szálanként minimum 115 eurónyi adót kell kivetni, tehát a forint további gyengülése további drágulásokat jelent majd. A portál számításai szerint a drágulás hatására egy doboz Sopianae, ami a az olcsóbb cigaretták közé tartozik, áprilistól akár 1700 forintba is kerülhet majd.

Januártól drágulni fog  majd a finomra vágott fogyasztási dohány, és az e-cigaretta, illetve más, füst nélküli nikotinszármazék is. A kormány tájékoztatása szerint adócsökkentésre számíthatnak viszont a kisvállalati adót választók, a gyümölcstermesztők, az utazási irodák és az államigazgatási ügyeket intézők.

Ha már drágul a cigaretta, olvass az nlc-n arról, miért éri meg leszokni: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top