Aktuális
Szponzorált tartalom

Ezért tervezd az otthonod 3D-ben!

Te megálmodod, mi megvalósítjuk – sokan ígérik ezt az építőiparban. Ám amikor kész a ház, valahogy mégsem azt kapod, amire befizettél. És ez nem feltétlenül a vállalkozó vagy a tervező hibája – lehet, hogy egyszerűen csak a képzeleted játszott veled. Megmutatjuk, hogyan.

A képzelet és a valóság gyakran nem találkozik egymással – és ez különösen igaz akkor, amikor álmaink otthonáról van szó. Amikor ugyanis fejben szövögetjük az ábrándjainkat arról, hogy milyen lesz majd a házunk falának a színe, a tető formája, vagy mondjuk fürdőszoba mérete és elrendezése, sokszor megcsal minket a képzeletünk, mert hiába jó a fantáziánk, de a memóriánk a színekről, formákról és méretekről nem pontos.

Papíron és fejben jónak tűnt – 3D-ben pedig igazi is

Tisztelet a ritka kivételnek – nincs „abszolút látásunk”. Ez az oka, hogy szebbnek és jobbnak, esetleg csúnyábbnak és rosszabbnak látjuk a fejünkben megalkotott képet annál, mint amilyen az a megvalósult formájában lenne, és persze ezenfelül az is, hogy a vágyaink és aktuális hangulatunk igencsak jelentősen ráfestik a maguk színeit erre a fantáziaképre. Éppen ilyen helyzetekre, a jobb vizualizáció és akkurátus tervezés kedvéért találták fel a ceruzát és a papírt, illetve a 21. században azokat a 3D programokat, amikkel szinte tapinthatóvá és virtuálisan körbejárhatóvá válik mindaz a leendő házunkról, ami addig csak a szürkeállományunkban keringett álomképként. Hogy mit is akarunk mindebből kihozni? Hát azt, hogy a csalódások elkerülése érdekében szerezz be egy ilyen programot még az előtt, hogy fejben komolyan belemerülnél a tervezésbe!

A 3D tervezés előnyei: pénzt, energiát és időt spórolsz (fotó: graphisoft.com)

A 3D tervezés előnyei: pénzt, energiát és időt spórolsz (Fotó: graphisoft.com)

A tökéletes színek a valóságban

A leggyakrabban a színek esetében „szokás” hibázni. Ugyanis attól, hogy valaki szereti például a cikláment, még nem biztos, hogy ez az árnyalat működni is fog egy jókora falfelületen vagy a konyha munkalapján is. Te talán a képzeletedben világosan látod, milyen csodálatosan nézne ki egy ilyen szín a hálószobában, sőt már láttál is a neten ilyen fotókat más házakból, ám amikor felkenik neked a falra a festéket, rájössz, ez mégsem volt olyan jó ötlet. Hiába mutatott jól ez az árnyalat egy másik otthonban, a tiedben egyszerűen nem hozza ugyan azt a hatást. Ez azért van, mert sok minden kimaradt a számításból, amikor elképzelted a falad színét: nem kalkuláltál azzal, hogy a te szobád mérete és alakja teljesen más, mint azé, amit a fotón láttál, sőt a bútoraid sem ugyan olyanok, nem is beszélve a fényviszonyokról. Elkerülhető lett volna ez, ha előzetesen láttad volna a leendő szobádat ebben a színben pompázva egy pontosan és részletesen elkészített háromdimenziós tervben is.

 

Testhezálló bútorok és terek

A másik gyakori hiba, hogy a bútorzat megtervezésekor a képzelet nem jól méri fel a rendelkezésre álló tér dimenzióit. Így történhet meg, hogy egy szemrevaló, de túlzott méretű kanapé kerül egy szűk szobába, és teljesen eluralja a teret kényelmetlen és diszharmonikus érzést keltve. Jó drága tévedés az ilyen, és sajnos még akkor is gyakran előfordul, ha papíron mindent pontosan megrajzoltál előzetesen. Fizikailag, háromdimenziós térben tartózkodni és érzékelni ugyanis teljesen más érzés, mint azt egy elvont, kétdimenziós ábrán szemlélni. A mai ember szeme egyébként is nehezen tud már „átváltani” egy sima rajzot térbeli formává, mert annyi 3D-s ingert és élményt kapunk a számítógépek és más képernyők előtt ülve, hogy az agyunk ellustult a képalkotás terén. Ez tudományos tény, és elég szomorú is. A jó hír viszont az, hogy a háromdimenziós tervezőprogramok mankót adnak az ellustult agynak, és segítenek pontosan vizualizálni az olyan fontos és drága projekteket, mint egy építkezés.

A 3D tervezőprogramokkal rengeteg hibalehetőséget kikerülhetünk, és értékes idő is megtakarítható  velük (fotó: Graphisoft illusztráció)

A 3D tervezőprogramokkal rengeteg hibalehetőséget kikerülhetünk, és értékes idő is megtakarítható  velük (Fotó: Graphisoft illusztráció)

Fények és árnyak

Talán a fényhatásokat a legnehezebb elképzelni egy tervezés alatt álló otthon esetében, és ebben egy szokványos tervrajz semmilyen segítséget nem tud adni. Márpedig döntően hatnak a közérzetünkre az otthonunk fényei és árnyai, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hol helyezzük el az ablakokat és a különféle világítótesteket. Az olyan profi 3D programok, mint a BIMx, viszont ezt is meg tudják mutatni. A tervezővel beállíttathatod, hogy a Föld melyik pontján lesz a ház, beüt egy időt és dátumot – mondjuk Balatonfüred, Tamás-hegy, Kikerics utca 2, délelőtt 11 óra, 2022. május 19. – és pontos, forgatható, bejárható 3 dimenziós képet kapsz arról, hogy az adott órában milyen szögből mennyi napfény éri az épületet, és az ablakokon át mindez hogyan világítja meg a belső tereket. Már önmagában pusztán ezért az élményért érdemes a papírról és a fejben tervezésről áttérni egy 3D programra.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top