nlc.hu
Aktuális

Koronavírus súlyos lefolyásának hosszú távú következménye

Sérülékenyebbek és nagyobb eséllyel halnak meg egy év múlva azok, akiket súlyosan megviselt a koronavírus

Annak okát, hogy kit és milyen mértékben visel meg a koronavírus, még nem tudni, de az biztos, hogy a súlyos lefolyásnak hosszú távú hatásai lesznek.

A koronavírus egyes embereknél súlyos megbetegedést képes kiváltani, de a jelenség okait még nem értik a kutatók. Az azonban egyre biztosabb, hogy a kór ilyen fokú lefolyása egyáltalán nem tesz jót a szervezetnek – és ugyanezt erősíti egy most megjelent tanulmány is.

A súlyos koronavírus-fertőzésből felépült betegek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a következő évben. Ennek oka az lehet – írták erről a Frontiers in Medicine című szaklapban –, hogy a kór hosszabb távon jelentősebben károsíthatja a páciens egészségét, mint azt eddig gondolták.

Koronavírus

A súlyos koronavírus-fertőzés hosszabb távon sem tesz jót a szervezetnek (Fotó: Unsplash)

A kutatók tanulmányukhoz 13 638 beteg elektronikus egészségügyi adatát ellenőrizték, a vizsgált személyek közül 178 betegnél súlyos, míg 246-nál enyhe vagy közepes tüneteket jegyeztek fel. A többieknek negatív lett a vírustesztje. A vizsgálatba bevont valamennyi beteg felépült a betegségből, a kutatók pedig nyomon követték, honnan hova jutottak, vagyis milyen volt a betegség alatti és az azt követő állapotuk.

A koronavírus miatt komolyabb/súlyosabb tüneteket mutató betegeknél megduplázódott a kockázata annak, hogy a következő egy évben meghalnak.

Pedig ezek a páciensek ennyi idő után már abszolút vírusmentes betegnek számítottak, a család és az orvosok nem a Covidra gyanakodtak, ha az illető mégis elhunyt. Ennek oka, hogy a súlyos fertőzést túlélőknél bekövetkezett haláleseteket nem a betegség gyakori szövődményei váltották ki – hanem olyan dolgok, amiket korábban nem hoztak összefüggésbe a vírussal – írja a lap. Az általános egészségromlás sokkal sebezhetővé tette őket.

(Hvg.hu)

Felépülés a koronavírus-fertőzés után:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top