nlc.hu
Aktuális

Eltiltották Ivan Kuljak orosz tornászt a Z-betűs dressze miatt

Megbüntették a tornászt, aki az orosz megszállók jelképével állt dobogóra

Egyéves eltiltást kapott Ivan Kuljak orosz tornász, akinek Z betű, az orosz háborúpárti szimbólum volt a dresszén.
Ivan Kuljak orosz tornász a háborúpárti orosz Z-betűs szimbólummal a dresszén

Ivan Kuljak orosz tornász ellen még márciusban indult vizsgálat, miután az ukrajnai orosz megszállók egyik jelképe, a Z betű volt látható a dresszén, amikor felállt a dobogóra a katari tornász világkupán. A bronzérmes Kuljak ráadásul az ukrán aranyérmes, Illja Kovtun mellé állt fel a dobogóra.

Mostanra döntött a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG): egyéves eltiltást róttak ki Ivan Kuljakra a Z szimbólum miatt.

A FIG döntése értelmében a 20 éves orosz tornászt megfosztották a korláton szerzett bronzérmétől, és vissza kell fizetnie az 500 svájci frankos (185 ezer forintos) pénznyereményét is. Kuljaknak 21 nap áll rendelkezésre, hogy fellebbezzen.

Kuljak a versenyen és a dobogón is olyan mezt viselt, melyen rajta volt a Z jel, az orosz háborúpárti szimbólum, melyet a civilek az invázió támogatásának jelképeként használnak.

Az elmarasztalt tornász kifejtette: amikor meglátta, hogy az orosz katonák a Z betűt használják, megnézte, mit jelent. Miután megállapította, hogy az a „győzelmet” és a „békét” szimbolizálja, ő is ki akarta fejezni az álláspontját az ügyben, de azzal nem akart senkinek rosszat.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: YouTube/euronews)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top