nlc.hu
Aktuális
Online oktatás egyetemi hallgatóként

Online oktatás egyetemi hallgatóként – előny vagy hátrány?

Milyen lehetőségeket tartogat? Hogy élik meg az online oktatást maguk a hallgatók? Utánajártunk, melyek a pozitív és a negatív hozadékai a kialakult helyzetnek.

A pandémia mindenkit komoly kihívás elé állított, ami alól az oktatás sem volt kivétel. Hogyan élték meg az egyetemek, hallgatók és az oktatók ezt a nehézségekkel teli időszakot? Mik voltak a kialakult kényszerhelyzet előnyei és hátrányai? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Koronavírus vs. oktatás

2020 májusában alakult meg az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon a Neveléstudományi Tanszék vezetésével a TÁVOK 2020 Kutatócsoport a COVID-19 járvány felsőoktatás-módszertani összefüggéseinek vizsgálatára, aminek eredményei a következőképp alakultak:

A diákok a távolléti oktatás előnyeként említik

  • a rugalmas időbeosztást,
  • az otthonról tanulás kényelmét,
  • és az önfejlesztés lehetőségét.

Az előnyök mellett azonban a hátrányok sem maradnak el

A legjelentősebb nehézségek három területen tapasztalhatók:

  • személyes kapcsolatok és kommunikáció (hallgatótársak és az oktatók hiánya),
  • az önszabályozott tanulás (felületek menedzselése, a határidők tartása, önmaguk motiválása),
  •  technikai problémák.

Online oktatás egyetemi hallgatóként - előny vagy hátrány?A Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója, Szakál Péter is a személyes kapcsolatok hiányát emelte ki az online oktatás egyik legfőbb hátrányaként:

„Hátrányként talán azt említeném meg, ami a jelenléti oktatás lényege: a személyes találkozás hiánya a tanár-diák között. A modern technika nem helyettesítheti ezt, de felsőoktatási intézményként az egyik legfontosabb feladatunk éppen az, amit a pandémia alatt megtanultunk: hogy felkészítsük a hallgatóinkat arra, hogy a változó körülmények között is helytálljanak” – mondta az nlc.hu-nak Szakál Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója.

A Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően jól kezeli a koronavírus kreálta speciális helyzetet

A Szegedi Tudományegyetem mindent megtett/megtesz annak érdekében, hogy hallgatóik az online oktatás alatt is zökkenőmentesen folytassák tanulmányaikat. A távoktatás hivatalos platformja az egyetemen a CooSpace lett, ami a hallgatók és az oktatók munkáját is megkönnyíti. Az egyetem hallgatói elsősorban az egyes kurzusok színterein tájékozódhatnak a megváltozott követelményekről és teljesítendő feladatokról. A CooSpace színterei összekapcsolják az adott kurzus hallgatóit és oktatóit, melynek köszönhetően a kapcsolattartás és a közös munka is könnyebb. A CooSpace-re a Neptun vagy a korábbi ETR azonosítóval lehet belépni.

A CooSpace segítségével:

  • megosztható a hallgatókkal a kurzus követelményrendszere,
  • tartható virtuális, interaktív tanóra,
  •  rögzíthető előadás,
  • megosztható ppt és írott tananyag,
  • készíthető gyakorlófeladat,
  • szervezhető online vizsga,
  • kiépíthető a folyamatos kommunikáció.

„A Szegedi Tudományegyetem az európai régióban elsőként – már a 2020. márciusi intézkedések idején – jelentős lépést tett az online oktatás terén. A meglévő informatikai alapokra, rendszerekre, jó gyakorlatokra támaszkodik, és azokat kibővítve teremti meg a távolléti oktatást. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti (…) Ebben az új helyzetben a Szegedi Tudományegyetem számára óriási előnyt jelentett, hogy az intézmény egyes képzéseiben már több mint tíz éve fejleszti a digitális eszközökkel támogatott oktatás kereteit” – mondta Szakál Péter, majd hozzátette:

„A CooSpace felhasználói szabadon (kurzusoktól függetlenül) kezdeményezhetnek videobeszélgetést egymással. Online szemináriumokat is tarthatnak az oktatók, ekkor a megadott időpontban a szeminárium résztvevői és az oktató egy közös felületre lépnek be. Digitálisan rögzíthető (»jegyzőkönyvezhető«) az esemény egésze, élő közvetítési igénye esetén pedig a CooSpace-en keresztül lehetőség van a YouTube szolgáltatásának használatára. Ekkor az élő közvetítés linkjét a színtér továbbítja az érintettekhez, de a YouTube-on közvetített előadás később felvételről is megtekinthető. Az adott kurzushoz könnyen létrehozható elektronikus tananyag. A szöveges és képi tartalom mellett lehetőség van ellenőrző tesztkérdések vagy multimédiás elemek beillesztésére. A rendszer alkalmas a PowerPoint prezentációk importálására, másolásvédett közzétételére.

A CooSpaceben lehetőség van online fogadóórákat szervezni és a vizsgáztatás is ezen a felületen történhet. A felületen akár egész napos online konferencia is tartható, amelyre több példa is volt az elmúlt időszakban az SZTE-n.

A szorgalmi és a vizsgaidőszak lebonyolítását, valamint a záróvizsgák megtartását nagymértékben segítették az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban kialakított videokonferencia termek. Továbbá a CooSpace fejlesztői integrálták a rendszerbe a felhős környezetben is futtatható BigBlueButton (BBB) nyílt forrású webkonferencia-rendszert, amely támogatja a többszörös audio- és videomegosztást. Emellett az online előadásokat táblás lehetőségekkel bővíti, például mutatóval, nagyítással és rajzolással. Lehetséges a nyilvános és a magánbeszélgetés, az asztali megosztás, valamint a PDF dokumentumok és a Microsoft Office dokumentumok bemutatása.

A Szegedi Tudományegyetem ezekkel a szolgáltatásokkal és fejlesztésekkel válaszolt a veszélyhelyzet okozta kihívásokra.”

Hallgatói oldaláról

A Szegedi Tudományegyetem is végzett egy saját kutatást, ahol az egyik elsőéves gyakorlati csoportjuk hallgatóit kérdezték meg arról, mit éreznek az online oktatás legnagyobb negatívumainak.

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a hallgatókat megviseli az online oktatás, hiába kézenfekvő és evidens számukra az eszközhasználat és a felület, a platform mégis olyan negatívumokat rejt magában, mint a személyes kontaktus hiánya, a megrövidült szabadidő, a kommunikációs nehézségek, az önellenőrzés hiánya, az elzártság- és elszigeteltség-érzés, valamint az óhatatlanul felmerülő technikai problémák, és a fizikai hatások, mint akár a szemromlás.

A diákok az online oktatás pozitív hozadékát pedig az alábbi címszavakban fogalmazták meg:

Hatékonyság. Kényelem. Rugalmasság. Követhetőség. Időoptimalizáció. Minőségi idő.

„Mikor először jött a hír, hogy online oktatásra váltunk, egyszerre voltam nagyon szomorú és izgatott. Szomorú, hogy az órák előtti és közötti csevegések elmaradnak a szaktársaimmal, és izgalom, hogy mit hoz ez az új módszer. Az online oktatás előnyéi közé tartozik, hogy időmenedzsment szempontjából hatékonyabb tud lenni a hallgató. Nem megy el idő a beutazással, csak jön az óra kezdete és leülünk a monitor elé. Lehet közben mást is csinálni, és hallgatni csak az órát, ha éppen olyan előadás van. Egyes kurzusoknál nagy előny az előadások visszanézhetősége, főleg egy számolós, matekos tantárgynál, és könnyebb úgy gyakorolni, hogy meg lehet állítani. Hátránya a személytelenség, hogy a »levegőbe« beszélünk, a tanárok nem látnak minket. Nehéz felszólalni, mert többször egyszerre kezd bele több diák, vagy felszólításnál sok idő elmegy, míg bekapcsolódik a diák. Technikai problémák is felmerülnek, elmegy az internet, akkor nem tudsz részt venni az órán önhibádon kívül. De összességében én nagyon büszke vagyok az oktatóimra és iskolámra is, hogy ilyen gyorsan és hatékonyan átálltak az online oktatásra, amikor arra került sor. Igazán megkönnyítették nekünk ezt a helyzetet!” – foglalta össze az nlc.hu-nak Berki Bianka, SZTE GTK hallgatója.

Online oktatás egyetemi hallgatóként - előny vagy hátrány?Hasonlóan élte meg az elmúlt időszakot Szilasi-Horváth Gréta, aki ugyancsak az SZTE GTK hallgatója

„Az online oktatás eddigi tanulmányaimhoz képest eleinte nagyon szokatlan volt. Kezdetben csak a negatívumait láttam, hogy izoláltan, a társaimtól elszakítva, otthonról kell tanulnom, ami nagyon motiválatlanná tett. Azonban mára megtaláltam a pozitív oldalát is. Többek között időt és energiát spórolhatok meg, ha otthonról, kényelmesen hallgathatok végig egy előadást vagy a saját megszokott környezetemben kapcsolódhatok be egy online vizsgára. Az oktatás rugalmasabbá vált, ahogy a tanárok is, mind a kurzusok teljesítését és az órák kivitelezését tekintve. Ráadásul a digitális technológiának és az oktatók nyitottságának köszönhetően a karunk gyorsan alkalmazkodott ehhez az új oktatási formához, ami megkönnyítette a hallgatók mindennapjait.”

Az online tanulás új dimenziója a Szegedi Tudományegyetemen, avagy tanulj a Courserával Szegedről a világ legjobb egyetemein

A Szegedi Tudományegyetem hazánkban elsőként lépett együttműködésre 2020 márciusában a világ legnagyobb oktatási platformjával, a Courserával. A 80 millió felhasználó által kedvelt felületen ma már 4 ezernél több izgalmas tananyag érhető el. Az együttműködésnek köszönhetően az SZTE hallgatójaként a legmodernebb és a változásokhoz igazodó online oktatási környezetet élvezheted, aminek segítségével a tudás és készségek egyedülálló kombinációjára tehetsz szert.

Online oktatás egyetemi hallgatóként - előny vagy hátrány?Coursera for SZTE program = útlevél a tudáshoz

A Coursera for SZTE programban a szegedi tanulmányaid alatt a világ legjobb egyetemeinek, például a Yale vagy a Michigan online óráit veheted fel, és olyan vállalatok kurzusain és képzésein vehetsz részt, mint a Google vagy az IBM. Ráadásul ezekről a tanulmányokról igazolást szerezhetsz, és azokat beszámíttathatod az egyetemi eredményeidbe. A Coursera for SZTE-n keresztül folyamatosan és térítés nélkül férhetsz hozzá a legjobb minőségű tananyagokhoz, kockázat nélkül. Ha ugyanis meggondoltad magad, bármikor félbehagyhatod a Coursera kurzusodat.

„A világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera és az SZTE közötti, 2020 márciusa óta tartó együttműködés következtében az SZTE polgárai ingyen végezhetik el a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak kurzusait, melyek végén igazolást, diploma betétlapot kaphatnak a teljesítésről. A felületen több mint 4 ezer kurzusból lehet válogatni” – sorolta az online oktatási platform előnyeit Szakál Péter.

A legnépszerűbb témák voltak 2020-ban:

  • kontaktkutatás
  • digitális marketing
  • projektmenedzsment
  • python programozás
  • szociálpszichológia
  • JavaScript
  • algoritmusok
  •  grafikai dizájn
  •  regresszióelemzés
  • adatszerkezetek[2]

Nem vagy még egyetemista? Semmi baj!

Ha kíváncsi vagy, milyen egyetemen tanulni, most kipróbálhatod: jelöld a felvételi eljárásban első helyen az SZTE bármely szakát, és cserébe tíz Coursera kurzust ingyen elvégezhetsz, köztük A tanulás tanulását, ami segít felkészülni az érettségire. Ha bekerülsz az egyetemre, a Coursera igazolásaidat máris beszámíttathatod a tanulmányaidba. Még több információt ITT találsz.

Online oktatás egyetemi hallgatóként - előny vagy hátrány?Összességében elmondható, hogy a több mint egy éve begyűrűzött globális koronavírus-járvány egy új, kiszolgáltatott, speciális helyzetet teremtett, amiben a sok nehézség ellenére is jól vizsgáznak az egyetemek, az oktatók és a hallgatók az online térben is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top