Fotó

“Nem tökéletesnek kell lenni, hanem a teljességre kell törekedni” – 79 éves lett Jane Fonda

Túl van három rossz házasságon, megharcolt a mellrákkal, tüntetésekre jár, és harcol a nők jogaiért. Jane Fondáról sokaknak "csak" az aerobikvideói ugranak be, pedig a ma 79 éves híresség élete sokkal színesebb, mint egy tornadressz.

Jane Fonda a 70-es években számos fitneszvideót is megjelentetett, a ma 79 éves színésznő még mindig aktívan sportol, ez pedig meg is látszik rajta. Azonban azt sem titkolja, hogy néhány alkalommal kés alá feküdt a tökéletes külső érdekében. Megműtötték például az állát, viszont a ráncai soha nem érdekelték. “Szeretem a mosolyráncaimat” – mondta egy interjúban.

Jane Fonda 79 éves Tony Perkins partnereként a Tall Storyban 1960-ban
Jane Fonda 79 éves1962-ben
Jane Fonda 79 éves1963-ban, a Circle of love című filmjében

Jane Fonda nagy rajongója a közösségi oldalaknak. Leginkább környezetvédelmi témában használja ki a Facebook és a Twitter erejét. Rendszeresen blogol is, ezeket a bejegyzéseket is itt népszerűsíti. Persze ez nem minden. Celebfotókat közöl, promózza a tévésorozatát, a Grace & Frankie-t, nosztalgiázik, a férfiak és nők közti egyenlőségért kampányol, és néhanapján a családi életébe is betekintést nyújt.

Jane Fonda 79 évesA Nóra című film forgatási szünetében bohóckodik
Jane Fonda 79 éves1964-ben
Jane Fonda 79 éves
Jane Fonda 79 éves
Jane Fonda 79 évesRobert Redforddal 1967-ben

Ha már a férfiak és a nők közti egyenlőség szóba került, akkor ki kell emelnünk, hogy Fonda nőjogi aktivista. 2015-ben egy ENSZ-tanácskozás előtt fejtette ki, hogy szerinte “a legmakacsabb probléma, amivel az emberiségnek szembe kell néznie, a patriarchátus problémája”. Jane Fonda részben ezt okolja a terrorizmus felemelkedéséért és a környezet pusztításáért. Szerinte a patriarchátus alaposan körül van sáncolva, ezért a nők számára nehéz feladat a valódi egyenjogúság kivívása, de már indítottak támadásokat.

Jane Fonda 79 éves1970-ben első férjével, Roger Vadim rendezővel, és kislányukkal, Vanessával
Jane Fonda 79 éves1970: 1970: rendőrségi fotó Jane Fondáról – a színésznőt a clevelandi reptéren tartóztatták le gyanús tabletták miatt, mire ő megrúgta azt a rendőrt, aki letartóztatta őt.
Jane Fonda 79 évesA Klute című filmjéért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscart
Jane Fonda 79 évesMásodik Oscarját a Kína-szindróma című filmért söpörte be 1979-ben.
Jane Fonda 79 éves
Jane Fonda 79 éves1979-ben édesapjával, Henry Fondával
Jane Fonda 79 éves1981-ben együtt dolgozott édesapjával Az aranytó című filmben. Henry Fonda a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott, melyet apja súlyos betegsége miatt Jane vett át.
Jane Fonda 79 évesHarmadik férjével, Ted Turnerrel 1995-ben

Jane Fondáról – aki ötvenévesen már túl volt két rossz házasságon – szokás azt hinni, hogy nem vonult nyugdíjba. Pedig egyszer már kimondta, hogy “nyugdíjba megy”. 1990 és 2005 között egyáltalán nem láthattuk a mozivásznon a hetvenes évek hollywoodi mozi- és aerobikkirálynőjét. Ekkortájt ő a milliárdos feleségek életét élte, Ted Turner (a CNN alapítója – a szerk.) mellett. 2001-ben ez a házasság is zátonyra futott, Fonda pedig rájött, hogy hiányzik neki a munkája, ezért újult erővel tért vissza, Jennifer Lopez oldalán az Anyád napja című vígjátékban. Mostanság annyit dolgozik, mint fénykorában.

Jane Fonda 79 éves2010-ben, az Oscar-gála előtti napokban
Jane Fonda 79 éves

2010-ben egy interjúban elmondta, hogy mellrákot diagnosztizáltak nála, és túl van az operáción is. Felgyógyulását így magyarázta: “Nem tökéletesnek kell lenni, hanem a teljességre kell törekedni, ami valójában nem más, mint Isten. Amikor elváltam a harmadik férjemtől, volt egy szomatikus élményem. Életemben először éreztem azt, hogy nem félek férfi nélkül maradni. Minden jó lesz, súgta egy belső hang. Ez volt Isten.”

Jane Fonda 79 éves2016 decemberében

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.