Fotó

2017, ezt tetted velünk!

A világ idén sem lett sokkal jobb hely az elmúlt évekhez képest. Amit mi, emberek nem teszünk tönkre, azzal megteszi helyettünk a természet. Válogatásunkban kiemelt figyelmet fordítottunk a #metoo kampány nemzetközi és hazai vonatkozásaira, mint az idei év egyik legfontosabb témájára.

 

A leköszönő és az új elnök feleségével a a beiktatási ceremónián a Capitolium lépcsőjén Washingtonban, január 20-án (fotó: Rob Carr/Getty Images)

Erősen indult ez az év is, január 20-án hivatalba lépett az USA 45. elnöke, Donald Trump. Trump nőkhöz való viszonya köztudottan botrányos, ebben a cikkben szedtük össze legtaplóbb, nőellenes beszólásait. Az elnök azonban nem csak szóban bunkóskodik: tucatnyi nő állítja, hogy korábban zaklatta, előző felesége, Ivana pedig szexuális erőszakkal vádolta meg őt – a vádat később ejtette. Mióta az elnöki pár élete a nyilvánosság előtt zajlik, a sajtóban napi téma jelenlegi feleségével, Melaniával való kapcsolata. Viselkedésük igazolni látszik Trump egy korábbi, 1992-es sommás nyilatkozatát, mely szerint „a nőkkel úgy kell bánni, mint egy darab szarral”.

Tüntetők a Women’s March elnevezésű rendezvényen Washingtonban, január 21-én. (Fotó: Steve Exum/FilmMagic/Getty Images)

Trump nagy lendülettel vetette bele magát választási ígéretei végrehajtásába, beiktatása másnapján máris sikerült több millió tüntetőt az utcára vinnie Amerika-szerte, ahogy arról mi is beszámoltunk. A Women’s March (Nők menete) elnevezésű rendezvény napok alatt végigsöpört a világon, hét kontinensen tartottak megmozdulásokat több millió ember részvételével, amiből Budapest sem maradhatott ki. A tiltakozók többek között Trump korábbi szexista és rasszista megnyilvánulásai ellen demonstráltak, de sokan szót emeltek a nemi egyenlőtlenségek, a nők betegbiztosításának átalakítása, az abortuszhoz való jog ellehetetlenítése és Trump további várható politikai döntései ellen.

Egy bicikliző nő a középső ujját mutatja a mellette elhaladó elnöki konvoj felé, ami az amerikai elnököt saját golfklubjából fuvarozza hazafelé október 28-án, Virginia államban. (Fotó: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Egy igazi hétköznapi hős, Juli Briskman, a középső ujj gazdája saját adatlapján osztotta meg a képet, miután az megjelent a sajtóban, majd figyelmeztette főnökét, hogy a kép valószínűleg le fogja tarolni az internetet. Akima, az állami megrendelésekből is élő cég vezetője a belső szabályzat megsértésére hivatkozva kirúgta Briskmannt, nem sokkal később azonban egy ismeretlen adománygyűjtő oldalt hozott létre a nő megsegítésére, melyre több tíz millió forintnak megfelelő dollár érkezett eddig a szimpatizánsaitól. A kétgyerekes anyukából azóta kisebb nemzeti hőst csinált az internet népe.

Harvey Weinstein nők gyűrűjében a 2014-es Golden Globe díjátadó utáni partin. Háttal Heidi Klum, balra pedig Uma Thurman. (Fotó: Araya Diaz/Getty Images)

Évtizedek óta elhallgatott, de sajnos mindennapi történetet robbantott a New Yortk Times októberben. Cikkükben több nő nyilatkozott az őket ért zaklatásról, amit Hollywood egyik nagyhatalmú, Oscar-díjas filmmogulja, Harvey Weistein követett el ellenük – őt azóta parkolópályára állított a filmes közösség. A dolog nem Weisteinnel kezdődött és nem is vele ér véget. A cikk megjelenésével mintha átszakadt volna egy gát, újabb és újabb csontvázak kerülnek elő Hollywood szürkezónájából, nem kímélve olyan hírességeket sem, mint Dustin Hoffmann vagy Kevin Spacey. A hatalommal való visszaélés persze nem korlátozódik a filmiparra, de a Weistein-ügy, úgy tűnik, fordulópontot jelent a szexuális zaklatás társadalmi megítélésével kapcsolatban. 

#metoo mozgalmár tart a kezében egy transzparenst ezzel a felirattal: „azért gyűltünk össze, hogy megtörjük a csendet” (Fotó: Chelsea Guglielmino/Getty Images)

A Weinstein-botrány már kirobbanásakor túlmutatott Hollywood piszkos ügyein. Egy olyan társadalmi problémára hívta fel a figyelmet, ami a patriarchális berendezkedés csökevényeként a legújabb demokráciák sajátja maradt. A világméretűvé nőtt #metoo kampány a mindennapi szexizmusra hívja fel a figyelmet, megtörve a csendet és elutasítást, amivel az áldozatoknak legtöbbször szembesülniük kell. Durva becslések szerint élete során minden harmadik nő kénytelen a zaklatás valamilyen formáját eltűrni, a történetek többsége azonban sosem derül ki, ahogy a büntetőjogi kategóriába eső nemi erőszak esetek is csak ritkán jutnak el vádemelésig

Sárosdi Lilla Fotó: youtube

Sárosdi Lilla színésznő Marton Lászlót, a Vígszínház korábbi igazgatóját vádolta meg zaklatással, aki eleinte tagadott, majd a nyilvánosság előtt kért bocsánatot a színésznőtől. 

A problémát feldolgozó cikkek mellett szerkesztőségünk állásfoglalását a fenti videóban foglaltuk össze.

A tizenegy éves rohingya menekültet, Azida Begumot két golyó találta el: az egyik lövés a karját, egy másik pedig a lábát érte, amikor menekülni próbált falujából édesanyjával, akit egy mianmari katona gyilkolt meg. (Fotó: Paula Bronstein/Getty Images)

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingya menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingya felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg „tisztogató akcióba” kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingya élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban. Az UNICEF jelentése szerint a menekültek hatvan százaléka gyerek, akik száma eléri a 240 ezret, közülük 36 ezer 1 évnél is fiatalabb. Ötvenezer körül van a várandós és szoptató nők száma.

Tűzoltók próbálják megfékezni az idén kétszer is pusztító erdőtüzet a portugáliai Vilarinho falu közelében októberben. (Fotó: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Idén két alkalommal pusztítottak erdőtüzek Portugáliában. A több tucat halálos áldozatot követelő tragédiát szakértők szerint a papíripar alapanyagát jelentő eukaliptuszültetvények okozzák. Az októberi tragédia után erdőgazdálkodási reformot hagytak jóvá, amelynek értelmében fokozatosan próbálják visszaszorítani az ország területén a rendkívül gyúlékony eukaliptuszfa ültetvényeket, hogy helyüket őshonos fajokkal telepítsék vissza.

Az augusztus 21-i napfogyatkozás a New York-i Szabadság-szoborral (Fotó: Noam Galai/WireImage/Getty Images)

A kép apokaliptikus hangulata a Majmok bolygóját idézi, de nyugalom, New York még tartja magát. 99 éve nem volt példa olyan teljes napfogyatkozásra, mint amilyet idén lehetett látni az Egyesült Államokban. A mostani azért volt különleges esemény, mert az USA nyugati partjától a keleti partig, csaknem pont az ország közepén vonult végig a Hold nagyjából 70 mérföldet átérő árnyéka. Természetesen számtalan fotó és videó készült a látványos természeti jelenségről, amiket mi is megmutattunk nektek.

Egy bicikliző teker a Maria hurrikán által letarolt Puerto Ricó-i Toa Altában. (Fotó: Ricardo Arduengo/AFP/Getty)

Puerto Rico nyáron még Luis Fonsi és a Despacito miatt került a hírekbe, szeptember 20-án azonban óránként 260 kilométeres sebességű széllel és özönvízszerű esőzésekkel csapott le a karibi szigetre a Maria nevű hurrikán. Legalább tizenhárman meghaltak, és a 4-es erősségű szélvihar teljesen tönkretette a sziget áramszolgáltatását és telekommunikációs hálózatát, 3,5 millió embert hagyva áram nélkül. Több településen az ivóvíz-hálózat is összeomlott. Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rossello azonnali segítséget kért Washingtontól a kialakult helyzet miatt. 

Harry herceg és jegyese, Meghan Markle a Terrence Higgins Trust World AIDS Day jótékonysági napján Nottinghamben, december 1-én. (Fotó: Karwai Tang/WireImage/Getty Images)

A novemberi eljegyzés után nem sokkal kitűzték Harry herceg és Meghan Markle esküvőjének időpontját. A pár május 26-án házasodik össze az ősi királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Meghan Markle még amerikai állampolgárként, de már az anglikán vallásra áttérve megy férjhez Harry herceghez. Az esküvőjük dátumát nem a brit királyi tradíciók szerint választották meg, a május 26-i időpont azért meglepő, mert a megszokott hétköznap helyett szombatra esik, így a britek elesnek az ilyenkor járó szabadnaptól.

Menekültek küzdenek életükért a Földközi-tengerben május 24-én, miután felborult a csónakjuk az olasz Lampedusa sziget közelében. Többségüket sikerült kimenteni a vízből, 30-nál is többen azonban odavesztek. (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Bár itthon egyre kevésbé érezhető, a menekültválság idén is folytatódott. 2017 eleje óta összesen 186.500 illegális bevándorló érte el Európa partjait a négy fő migrációs útvonalon, vagyis a tavalyi év azonos időszakához képest 62 százalékkal kevesebben. Az év eleje óta a 21 ezret is meghaladta azonban a Spanyolországba érkezett illegális határátlépők száma, ami 2016-hoz képest 140 százalékos növekedést jelent. Egy-egy útvonal lezárásával a probléma nem szűnik meg, csak más területre koncentrálódik, ami gyakran azt jelenti, hogy egyre veszélyesebb útvonalat kénytelenek választani az otthonukat elhagyni kényszerülők.

Arun, a Fővárosi Állat- és Növénykertben november 8-án született kiselefánt. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Elefántborjú született az Állatkertben. Az anyaállat, Angele második borja külső segítség és komplikáció nélkül született meg. Neki és az apaállat Assamnak 2013-ban már született egy borja, Asha, aki jelenleg is a városligeti intézmény lakója. Az elefántbébi cukiskodásairól rendszeresen beszámolunk, többek között itt és itt nézhet videót róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top