Gasztro

Retró kedvenc: tormás cékla télire

A hidegebb idő beálltával jól esnek a nehezebb, húsos fogások. Ezek pedig nincsenek meg savanyúság nélkül. Készüljünk fel a kiadós hétvégi ebédekre, vagy az esti lakomákra és tegyünk el megfelelő mennyiségű tormás céklát télire!

A cékla tipikusan az az alapanyag, ami sokkal értékesebb, mint amilyennek kinéz. Akár nyersen, akár párolva, akár savanyúságnak eltéve, isteni finom tud lenni a cékla télire. Ráadásul a gasztroforradalomban is újra felfedezték a séfek, az egyik közkedvelt köret a cékla, de a céklás rizottó is az étterembe járók egyik nagy favoritja.

A torma jó, a cékla jó, és ők így együtt is tökéletesen működnek. A cékla ráadásul nagyszerű vérképző, nagy mennyiség tartalmaz B-, C- és A-vitamint, folsavat, nátriumot, magnéziumot és foszfort. Mindezek miatt is érdemes eltenni egy jó nagy adag céklát télire.

Tormás cékla télire

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 1 közepes torma
  • 6 dl víz
  • 5 dl ecet
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek. köménymag
  • 1 csipet nátrium-benzoát

Cékla

Elkészítés:

  1. A céklát, miután alaposan megtisztítottuk, 25-30 perc alatt egészben puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet és hagyjuk kihűlni.
  2. Miután kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk.
  3. Közben elkészítjük az ecetes levet: a vizet összeforraljuk a cukorral és a köménymaggal, majd hozzáöntjük az ecetet. Elkeverjük benne a tartósítószert is.
  4. A felkockázott céklákat üvegekbe tesszük a meghámozott és felcsíkozott tormával, majd felöntjük az ecetes lével. El is készültünk a télire elrakott céklával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top