Gasztro

3D-nyomtatóval készült vegán steaket mutattak be

A különleges ínyencség hamarosan megérkezhet az éttermekbe is.

Az izraeli Redefine Meat nevű vállalkozás mutatta be a világ első, 3D-nyomtatóval létrehozott vegán steakjét – írja a Metro brit napilap. A valódira megszólalásig hasonlító steaket szója-, és borsófehérjéből, kókuszzsírból és napraforgóolajból hozták létre, természetes aromákkal és színezékekkel.

Az ál-steak textúrája a marhahús struktúráját idézi, magas a fehérjetartalma és mivel kizárólag növényi alapanyagokból készült, nem tartalmaz koleszterint.

A Redefine Meat munkatársai hentesekkel, séfekkel, íz-szakértőkkel és élelmiszeripari technológiai szakemberekkel együttműködve többmint 70 érzékszervi tényezőt azonosítottak, amelyek befolyásolják a műhús állagát. Ilyen például a már említett textúra, a zsír eloszlása, de osztályozták azt is, milyen érzés a szájban forgatni egy-egy falatot.

3D-nyomtatóval készült vegán steaket hoztak létre

A Redefine Meat vegán steakje megszólalásig hasonlít a valódira (Fotó: Redefine Meat)

A cég termékei júliustól már elérhetőek lesznek egyes izraeli fine dining éttermekben, 2021-ben azonban már az európai éttermek vendégei is megkóstolhatják a vegán steaket, 2022-től pedig már a boltok polcain is találkozhatunk majd a húsmentes hússal.

„Valódi mérföldkőhöz érkeztünk, mert nagy mennyiségben tudunk létrehozni 3D-nyomtatott steakeket, amelyek íze és textúrája egészen elképesztő” – lelkendezett a Redefine Meat vezérigazgatója, Eschar Ben-Shitrit a The Media Line-nak nyilatkozva. „Egészen mostanáig senkinek nem volt erre használható nyomtatója, mi is két évet töltöttünk a kifejlesztésével.”

Nem a Redefine Meat az egyetlen cég, amely hasonló termékekkel kísérletezik, a Burger King növényi alapanyagokból készült műhúspogácsáját például Magyarországon is bárki megkóstolhatja.

További cikkeink húsról, és húsnak látszó dolgokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top