nlc.hu
Gasztro

Program a sütőolaj környezetbarát begyűjtésére

Egy új program indul a használt sütőolaj környezetbarát begyűjtésére

A sütőolajok és sütőzsiradékok környezetbarát elhelyezése a cél.

Együttműködési megállapodást kötött a „CseppetSem!” program népszerűsítésére a Magyar Víziközmű Szövetség és a Biotrans Kft.; a program célja a használt sütőolajok és sütőzsiradékok környezetbarát elhelyezése.

ételolaj, zsiradék, felhasználás

Fotó: Pexels

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint a program 2020. októberi indulása óta az önkormányzatokkal és gazdasági társaságokkal együttműködve 860 településen csaknem 1500, a lakosságnál keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására szolgáló gyűjtőpont létesült országszerte.

 A Magyar Víziközmű Szövetség egyik kiemelt célja, hogy Magyarország vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező, eddig nagyrészt a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyezésektől, elősegítve ezzel is a közszolgáltatások magas színvonalú biztosítását, valamint a szolgáltatók üzemeltetési költségeinek csökkentését.

  • A program újdonsága, hogy a használt sütőolaj mellett a használt sütőzsiradék, kókuszolaj és pálmaolaj is leadható a gyűjtőkbe.
  • Az anyagok bármilyen műanyag palackban vagy befőttesüvegben leadhatók.

 Az összegyűlt anyag újrahasznosítása 100 százalékos, az anyagból finomítókban biodízel alapanyag készül, az üledéket pedig biogáz üzemekben elektromos energia előállítására használják fel.

 A cég társadalmi felelősségvállalási programjában a települések méltányos anyagi visszatérítést is kapnak az összegyűlt mennyiség után, amellyel lokális célokat vagy helyi intézményeket, civileket támogathatnak, így nem csak a körforgásos gazdaság fejlődése, hanem közösségformáló és támogató célok is előtérbe kerülnek – hívják fel a figyelmet a közleményben.

(MTI)

Még több cikk a környezettudatosságról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top