nlc.hu
Gasztro

Receptkönyv kutyáknak

„A házikoszt alatt nem az emberi tányérmaradék etetését értjük” – tanácsok egy kutyás receptkönyv írójától

Létezik jó maradék, amit odaadhatunk a kutyának? Mi a helyzet a nyers étkeztetéssel, és hogyan válasszuk tápot a kedvencünknek? Dr. Mák Erzsébettel a Kutya jó étrend című könyve kapcsán többek között ezekről beszélgettünk, és az is kiderült, miért van ennyi ételallergiás eb.

Borscs, rakott muszaka, marhahúsleves, és még egy rakás ínycsiklandó fogás receptje szerepel Dr. Mák Erzsébet könyvében,  amelyek – és most kapaszkodj meg – nem emberi fogyasztásra, hanem a kutyák „ízvilágára” kalibráltak. A különleges receptkönyv Kutya jó étrend címmel került a boltokba, és olyan gazdiknak íródott, akik főleg házikoszton tartják a házi kedvencüket, és nemcsak „muszájból” kavargatnak főtt ételt a kutyájuknak, hanem szívesen főznek rájuk. 

Kutyáknak receptgyűjtemény? Nem túlzás ez?

Ezt én nem látom annak. Aki gondoskodik a kutyájáról, és magának, meg a családjának is főz, annak nem hiszem, hogy ez különösebb gondot jelentene. Így legalább biztos tudjuk, mit eszik kedvencünk. 

A könyvet elnézve olyan ételeket találunk, mint az orosz jellegzetesség, a borscs, vagy a rakott káposzta. Mi a különbség a saját magunknak és a kutyáknak készített receptek között?

Az arányok, a fűszerezettség, és az, hogy kevesebb, vagy egyáltalán nem használunk sót. Gyakorlatilag olyan élelmiszereket használunk, amik a legtöbb konyhában fellelhetők, ez azért volt fontos szempont, hogy egyszerre meg tudjuk vásárolni a hozzávalókat, amikor magunknak is vásárolunk.  

Alapvetően dietetikus vagy, miért pont a kutyák étkeztetése kezdett el érdekelni?

Nagy állatrajongó vagyok már gyerekkorom óta, különösen a kutyákért voltam és vagyok oda. A tanulmányaim után ketogén diétával kezdtem el foglalkozni, amit gyakran alkalmaznak az epilepszia kezelése során, főleg azon betegek körében, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Egyszer csörgött a telefonom, egy fiatal nő érdeklődött nálam a diéta iránt. Kértem, hogy találkozzunk személyesen is, hiszen a diéta felállításához látnom kell a gyereket, mire elsírta magát, hogy neki igazából egy kutyája van, a doktor ajánlotta, hogy próbálja meg a ketogén diétát. Ez adta az alapötletet, hogy talán más kutyás gazdiknak is szükség volna ilyen jellegű segítségre. Mivel biológiatanár is vagyok, illetve agrármérnöki egyetemre is jártam, lassan kikristályosodott a kutyadiéta.hu, ahol a kutyák diétás gyógykezelésével foglalkozunk.

„A házikoszt alatt nem az emberi tányérmaradék etetését értjük

Erzsébet és Lafaty

Az országban hány hozzád hasonló szakember dolgozik?

Úgy tudom, rajtam kívül nincs más, aki állatdiétával foglalkozik. Ez még külföldön is igen ritka szakterület, ezért előfordul, hogy Angliából, Ausztráliából is jönnek megkeresések.

Milyennek látod a hazai helyzetet, már ami a felelős állattartást illeti?

Elég szélsőségesnek: létezik ugyanis egy nagyon elkényeztetett rétege a kutyatársadalomnak, ezeket a kutyákat kvázi gyerekként kezelik a gazdájuk, míg a másik oldalon ott vannak az  elhanyagolt ebek, amiket láncon tartanak, mindenféle maradékkal, kenyérrel etetnek, nem viszik őket sétálni, vagy egyenesen kínozzák, bántalmazzák őket.  Sokat segítene, ha már az általános iskolában, preventív jelleggel oktatnák a gyerekeket állatvédelemmel kapcsolatban, arról, hogyan lehet, kell jól tartani a háziállatokat.

Az állatorvosok mennyire vannak otthon a diétás etetésben?

Nem jellemző, de gyorsan meg is védem őket, hiszen az állatorvosi egyetemen nem tanítanak diétás takarmányozást, vagy csak a tápanyagok szintjén. A tényleges tápösszeállítást sem elméleti, sem gyakorlati szinten nem sajátítják el. Előfordul, hogy maguk az állatorvosok küldenek hozzám pácienseket, mert a kutya folyton visszaesik vagy mert nem használnak a diétás tápok. Na jó, de ha emésztőrendszert kímélő tápot javasolnak (digestive táp), akkor az nagy kérdés, hogy milyen problémára pontosan, cukorbetegségre, májbetegségre? Annak milyen stádiumára? A kutya öreg, elhízott, van esetleg szívproblémája? Ezeket a multiszempontokat sajnos nem tudják figyelembe venni a tápok, ezért lehet szükséges a személyre szabott diéta.  

Téged főleg milyen betegségekkel keresnek meg?

Gyakori az epilepszia, az emésztőrendszeri problémák, a táplálékallergia. Kevesen vannak azok, akik olyan igénnyel keresnek fel, hogy szeretnék egészségesen táplálni a kutyájukat, és ehhez szeretnének segítséget, mankót kapni. De azért már erre is volt példa.

Úgy tűnik, hogy egyre több az ételallergiás kutya. Ez a tendencia minek köszönhető?

Az okok egy része összefügg a domesztikációval, hiszen gyakorlatilag hasonló környezeti károkat szenvednek el a kutyák, mint mi. Allergiát válthatnak ki a túlfinomított tápok, gyakrabban jelentkezhet a probléma az érzékenyebb, túltenyésztett fajták esetében. Az is kockázati faktort jelent, ha a kutya felmenői között akadt bármilyen allergia, ilyen esetben az ételallergia benne van a pakliban a következő generációknál.

Mi a jó a kutyának: a táp, a nyers hús, házikoszt, vagy esetleg a zöldséggel etetés?

Rakott muszaka (Fotó: Kaszás Gergely)

Ételallergia esetén gyakran előfordul, hogy bizonyos ideig működik a hipoallergén táp, majd egy idő után kiújulnak a tünetek? Ez hogyan történhet meg?

Az allergiás betegség állapota nem egy állandó szinten van mindig. Bizonyos körülmények fokozhatják az, megjelenhetnek szezonálisan bizonyos pollenek, amik erősítik az allergiát, esetleg más táplálékra is érzékeny lesz a kutya. Ezenkívül bizonyos fajtáknál, főleg ahol a szülők, vagy testvérek között már megjelent az allergia, eleve hipoallergén tápot választ a gazdi. Ha az ő kutyusa másra lesz allergiás, akkor hiába a hipoallergén táp. Az allergiánál mindig azt a bizonyos egy-két allergént kell kihagyni, de nem csak hypo, azaz kis mértékben, hanem teljes egészében.

Rengeteg táp közül választhatunk. Még ha házikoszton is tartjuk a kutyánkat, nem árt otthon tartani valamilyent. Hogyan érdemes választani, mire figyeljünk oda a vásárlás során?

Igen, a biztonság kedvéért jó, ha van kéznél bármikor elővehető étel. A tápoknál elsősorban arra kell figyelni, hogy hány éves a kutya (junior, adult, senior), mekkora a mérete. És persze érdemes figyelni a beltartalomra, hogy elegendő állati fehérjeforrást, gabonát és zöldséget is tartalmazzon. Nem feltétlen a prémium tápok a legjobbak minden kutyának. Egy nagytestűre növő, fiatal, vagy kölyökkutya esetében a magas fehérjetartalmú prémium tápoknál előfordulhat az izom túlnövekedése, amit a csontozat nem tud követni. Ez sántítást, fájdalmat okoz a kutyának.

Arról is lehet olvasni, hogy a tápok túlnyomó része mesterséges aromákat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek negatív hatással lehetnek a kutya egészségére. Erről te mit gondolsz?

Szerintem ezeknek a tápoknak az ideje lejárt. Ma már az egészségtudatos szemlélet annyira elterjedt, hogy ilyen tápot nem is szívesen vesz a gazdi. Természetesen szakemberként ezt én is csak támogatni tudom. Azonban azt is meg kell említeni, hogy vannak olyan színanyagok, tartósítószernek alkalmas anyagok, amelyek hasznosak, természetes eredetűek. Ezektől nem kell félni. 

A Kutya jó étrend nemcsak recepteket, hanem pontos leírást is tartalmaz, miből mennyit érdemes adni, ha házikoszton tartjuk a kedvencünket. Mi a legnagyobb félreértés a házikoszttal kapcsolatban?

A szakemberekkel szokott lenni vitánk, gyakran érvelnek azzal, hogy a kutyának nem lehet azt adni, amit mi eszünk, és itt van a tévedés:

hiszen a házikoszt alatt nem az emberi tányérmaradék etetését értjük.

Létezik jó maradék, amit nyugodt szívvel odaadhatunk a kutyának?

Én úgy fogalmaznék inkább, hogy felhasználhatjuk jól a maradékot. Mondok egy példát: ha marad kis húsleves sok tésztával, azt ne adjuk oda a kutyának, azonban ha felhasználjuk a zöldségek egy részét, illetve a levet, amibe plusz húst főzünk, akkor az már egy jól felhasznált maradék lesz. Gondoljuk tehát végig, milyen maradékot, miként tudunk felhasználni. Ez a környezettudatosság szempontjából is hasznos lehet.

Mi a jó a kutyának: a táp, a nyers hús, házikoszt, vagy esetleg a zöldséggel etetés?

Fotó: Kaszás Gergely,BOOK kiadó

Mitől lesz egy házikoszt megfelelő a kutya számára?

A legfontosabb, hogy változatos legyen az étrendje, ne folyton ugyanazt az egy-két alapanyagot használjunk. Alkalmazzunk többféle zöldséget, gyümölcsöt. Azt is tartsuk szem előtt, hogy ne főzzünk mindent puhára, de az alapos hőkezelés elengedhetetlen, főleg a húsok esetében. Így tudunk bizonyos, káros baktériumokat kiiktatni. A zöldséget, gyümölcsöt sok esetben elég csak átmosni, úgy, ahogy azt tesszük, amikor mi fogyasztjuk azokat. Arányok tekintetében, az ajánlások szerint 60-70 százalékban kell állati eredetű terméket, 20 százalékban gabonafélét (a rostforrás miatt), zöldséget, gyümölcsöt ( a vitaminok, ásványi anyagok miatt) pedig 10 százalékban kell tartalmaznia. Ezek a százalékok persze elmozdulhatnak attól függően, hogy milyen korú, testsúlyú a kutya, de nagy átlagban ezek az irányadó arányok. Az nem elvárható, hogy minden alkalommal kiszámoljuk az energia tápanyag értékét a szükségleteknek megfelelően, és erre nincs is szükség.

Ha házikoszttal etetjük a kutyát, szükség van étrend-kiegészítőkre a vitaminok, ásványi anyagok miatt?

Ezek alkalmazása különböző életszakaszokban lehetnek fontosak, például kölyök- vagy időskorban, vemhes kutyák esetében. Vagy ha a felmenői alapján ételallergiára veszélyeztetett lehet az eb, ilyen esetben például immunerősítő segíthet, de azt is főleg kúra jelleggel ajánlom.

A házikosztnál nekünk kell biztosítani a zöldségeket is. Mi történik akkor, ha a kutya nem hajlandó megenni?

Állandóan zöldséget nem is kell ennie, de például, ha egy darált húsgombócba belecsempésszük, akkor biztos meg fogja enni. A tévhitekkel ellentétben egyébként sok kutya szereti a zöldséget, gyümölcsöt, sőt, vannak favoritjaik is. A korábbi kutyám például a karalábéért remegett, a mostani pedig a meggyet szereti, de annyira, hogy még a fáról is lelegeli, ha eléri. 

Mi a helyzet az igen megosztó, nyers, úgynevezett BARF étkeztetéssel, amelynek kedvelői azzal érvelnek, hogy a kutyák ősei ragadozó állatok voltak, így természetes, hogy nyers hússal kéne etetni őket?

Sok idő eltelt azóta, hogy kutyák ősei még falkákban vadásztak, megváltozott az életmódjuk, ahogy maguk a kutyák is. Rettenetesen veszélyes lehet a különböző fertőzések szempontjából, főleg a nyers vadhússal etetés. Baktériumos, vírusos, gombás fertőzéseket okozhatnak, amelyek nemcsak önmagukban károsak, hanem toxint is termelnek, amely rendszerint a központi idegrendszert támadja meg. Jött már hozzánk olyan kutyus, amely BARF etetés után megvakult, epilepsziás rohamai lettek, vagy lebénult. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nyers étkeztetés más emésztési hatásfokkal történik, mint egy főtt ételé, ha például megfőzzük az állati eredetű fehérjét, akkor az sokkal emészthetőbbé válik, ugyanez igaz a zöldségekre is.

Ha már étkezési alternatívákról beszélünk, létezik vegán étrend, de biztos jó az a kutyának, ha csak zöldséget kap?

Az egyik állatorvos ismerősöm ezt már az állatkínzás kategóriájába sorolná, hiszen nem lehet annyi minőségű fehérjét biztosítani vegán étrenden, mint amennyi a kutya számára elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezete egészségesen működjön. Az emésztőrendszerük is más, mint egy kérődző állaté, amelyeknek  a zöldségek emésztéséhez speciális gyomruk, bélrendszerük, bélflórájuk alakult ki. Nem véletlenül.

Mi a jó a kutyának: a táp, a nyers hús, házikoszt, vagy esetleg a zöldséggel etetés?

Húsos kifli (Fotó: Kaszás Gergely, BOOK Kiadó)

Milyen egészségügyi  következményei lehetnek annak, ha csak növényt és zöldséget adunk a kutyánknak?

Például fehérjehiány alakulhat ki, nyilván nem egy-két hét, hanem hónapok-évek után. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha az eb túl sok rostot eszik, akkor kevésbé tud felszívódni a vitamin és az ásványi anyag, mivel a rostok ezeket megkötik. A vegán étrendben a kalcium pótlása is problémás, hiszen az főleg állati eredetű ételekben található meg, ahogy a vas is, a B12-ről nem is beszélve.

Apropó zöldségek, mi a helyzet az ásványi anyagokkal, amik főzés alkalmával kioldódnak a zöldségekből?

Ezért szeretem a leveseket, mert a lében benne maradnak, a kutyák pedig szívesen lefetyelik, és mivel nem sós, ezért a folyadékpótlásra is nagyon alkalmasak. 

Meglepődtem, hogy a receptekben vannak fűszerek is. 

Igen, vannak, mert az illatuk vonzó a kutyák számára, a minimális fűszerezéssel az ő emésztőrendszerüket is elő lehet készíteni azzal, hogy beleszippant az étele illatába. Persze túlzásba nem szabad esni, a mértékletesség nagyon fontos.

Te hogyan eteted a kutyáidat? Úgy tudom, spánielek…

Igen, spánieljeim vannak, az elsőt az egyik egyetemi évfolyamomtól kaptam, ő sajnos már nincs velünk. A mostani kettőt a spánielmentőktől hoztam haza. Olykor tápot is adok, szárazat és vegyeset, de főleg házikoszton tartom őket. Amíg a családomnak főzök, addig ott rotyog a kutya étele is. 

Még több cikk a felelős állattartásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése