nlc.hu
Gasztro
30 perces recept: sajtos-sonkás muffin

Süss egy nagy tálca sajtos-sonkás muffint, és egy hétre megvan a reggelid 30 perc alatt!

Mekkora muffinsütő tálcád van otthon? Egy tizenkét darabossal már jó előre tudsz dolgozni, kivéve persze, ha gyorsan gazdára lelnek a frissen sült tésztakosárkák.

A muffin egy angolszász süteményfajta, Angliában és Amerikában különösen népszerű. Ma már itthon is egyre többen sütnek rendszeresen, a sietős hétköznapokban kifejezetten hálás műfaj.

Ha sós változatban készítjük, ideális reggelire, uzsonnára vagy könnyű vacsorára is. Bár tésztaalapú, nem kell hozzá beliszteznünk a gyúródeszkát, sem a tésztát pihentetnünk. A muffin egy igazán egyszerű, kevert tésztaféle, amit egy kis gyakorlással majd elrontani sem tudunk majd.

Így vásárolj be hozzá!

Fontos, hogy betartsuk a liszt-tojás-sütőpor-joghurt arányokat, de az ízesítésben már improvizálhatunk, és akár találomra, a hűtőnk tartalmából is válogathatunk a töltelékébe. Mire figyeljünk a sós muffinok sütésekor?

  • A tészta készítésének alapja, hogy a száraz hozzávalókat és a folyékonyakat külön keverjük ki simára, majd lapáttal forgassuk össze a kétféle textúrát.
  • Ha egy felvágott semlegesebb ízű, felesleges is beletenni, nem fog kiérződni. A csirkemellsonka vagy párizsi nem a legjobb ötlet hozzá. Ellenben jól állnak neki a karakteres ízek, akár a kolbász vagy érlelt sonkák is.
  • Bármilyen zöldség jó lehet bele, egyedül a paradicsommal vigyázzunk, hogy ne áztassa el a tésztát. A bébispenótlevéltől a párolt brokkolin át a hagymákig sokféle zöldséggel gazdagíthatjuk.
  • Bátran fűszerezhetjük a tésztát zöldfűszerekkel, chilivel, borssal.
  • A sajtot nem csak ráreszelhetjük, keverhetünk is a tésztájába. Érdemes tartogatni persze a szóráshoz is, hogy ropogós legyen a teteje. Ne hagyjunk ki a zsiradékokból sem! A kiszáradt muffin nagy csalódás. Szerepe van benne az olajnak, vajnak, kefirnek/joghurtnak és a tojássárgája zsírtartalmának is.
Sós muffinok

Ha nem akarjuk rásütni, akár bele is süthetjük a sajtot: sós muffin mexikói zöldségekkel / Fotó: Duy Doan, Getty Images

Süss előre, és fagyaszd le egyenként a muffinokat!

Nem csak az édes, a sós muffinok is tökéletesen alkalmasak a fagyasztásra. Nem kell megijedni a tojástól sem a hozzávalók között, biztonsággal kiolvaszthatjuk, ha a kiolvasztás után már nem rakosgatjuk, hanem elfogyasztjuk.

A sütés után tehát először hagyjuk kihűlni a muffinokat, majd egyenként vonjuk be frissen tartó fóliával vagy tegyük fagyasztható műanyagtasakba. Mélyhűtőben akár 2 hónapon át is tárolhatjuk őket. Miután kivettük a mélyhűtőből, csomagoljuk ki, és tegyük át benedvesített papírtörlőbe. Mikrohullámú sütőben rásegíthetünk a kiolvasztásra félperces etapokban, míg felmelegszik. Sütőben is rásüthetünk a végén pár percet.

Sajtos muffinok

Sonkával és anélkül is remek: sajtos muffin / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Sajtos-sonkás muffin recept

Hozzávalók:

  • 2 L-es tojás
  • 24 dkg liszt
  • 2,5 dl kefir (vagy natúr joghurt)
  • 15 dkg sonka vagy bacon
  • 100 g édes húsú paprika vagy mexikói zöldségkeverék
  • 120 g félkemény sajt (pl. gouda, Pannónia, edami, trappista)
  • 12 g (2 teáskanál) sütőpor
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • Őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 2 mokkáskanál só
  • Negyed csokor újhagyma vagy metélőhagyma
  • Ha nem papír muffinformát használunk, kis olaj a muffinforma kikenéséhez

Elkészítése:

  • Egy evőkanál olajat hevítünk közepes-magas lángon serpenyőben, és az apró darabokra vágott sonkát vagy bacont finoman átpirítjuk rajta. A zöldségeket is finoman átforgathatjuk vele a végén, de ízlés szerint akár nyersen is hagyhatjuk.
  • 185 fokra melegítsük elő a sütőt, készítsük elő a hozzávalókat, reszeljük le a sajtot.
  • Egy muffinsütő tálcán béleljük ki a mélyedéseket papír muffinformákkal, vagy olajozzuk (vagy vajazzuk) ki.
  • Egy nagyobb keverőtálban konyhai robotgéppel keverjük ki a lisztet, sütőport, a sót és borsot,
  • Külön egy kisebb edényben lazára keverjük a szoba-hőmérsékletű vajat, a kefirt vagy joghurtot és a tojásokat.
  • Ezt egy spatulával vagy fakanállal adagoljuk a lisztes keverékhez, majd keverjük hozzá a sonkát/bacont és a zöldségeket is.
  • A muffinformákba adagoljunk maximum 3 evőkanálnyit a masszából, végül szórjuk meg a sajttal.
    20 percig süssük, amikor kezd aranybarnára sülni a teteje, már szúrópróbával, fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy nyers-e a belseje. Ha nem ragad rá semmi, elkészültünk.
  • Tálaláskor szórjuk meg a tetejét újhagymával vagy metélőhagymával. Amit nem fogyasztunk el frissen, fagyasszuk le a fentebb írt módszer szerint!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top