nlc.hu
Kényes kérdések

Intimfertőzés és a mindennapok

„Azt hittem, ezeknek a napoknak sosem lesz vége” – így keseríti meg a mindennapokat az intimfertőzés

A soha véget nem érő viszkető, égő érzés odalent okozhat kellemetlen pillanatokat. Hogy tudunk gyorsan megszabadulni az intimfertőzéstől? Itt megtaláljátok a válaszokat!

Az intim fertőzések minden esetben kellemetlen tünetekkel járnak, amitől értelemszerűen minél előbb szeretnénk megszabadulni mi, nők. Mondjuk, mire kell figyelni!

Mikor beszélünk gombás hüvelyfertőzésről?

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzés alakulhat ki. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és sűrű, túrós állagúvá válik, amit az intim tájakon jelentkező kellemetlen, erőteljes, égő, viszkető érzés is kísér.

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése ugyancsak a probléma forrása lehet.

Intimfertőzések és típusai

Fotó: Getty Images

Mitől tér vissza újra és újra a hüvelygomba?

  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos tisztálkodó szerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.
  • A hüvelygomba hátterében is állhat a stressz: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a hüvelygomba tünetei is.
  • Az állandóan visszatérő gombás fertőzést akár a partner is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja, és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem – látván, hogy nincsenek tünetei –, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus.

A gyógyszertárakban számos termék áll rendelkezésre: gombaellenes, azaz a gombát célzottan elpusztító tablettákkal,  kúpokkal, krémekkel úrrá lehet lenni a hüvelygombán. De nem ez a titok nyitja, hanem: ezután gondoskodni kell a hüvelyflóra helyreállításáról és/vagy fenntartásáról is, mert ez segít a megakadályozni a fertőzések kiújulását. Erre a célra ma már rengeteg készítmény rendelkezésünkre áll a gyógyszertárakban.

A rossz hír, hogy nemcsak a gombás, hanem a bakteriális hüvelyfertőzés is gyakori – sőt, a gombánál jóval gyakoribb! – vendég lehet a nőknél. Sőt, minden túlzás nélkül pokollá változtathatja a mindennapokat.

Bakteriális hüvelyfertőzéskor a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék is megváltozik, a bőséges, híg folyás fehéres-szürkés színűvé és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz, amihez ritkán égő érzet is társulhat. „A bakteriális hüvelyfertőzés kezeléséhez antibiotikumra lehet szükség, de addig is a tünetek enyhítésében segítenek a tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelyi készítmények tudtam meg egy a témával foglalkozó honlapról, a www.intimfertozes.hu-ról, amit akkor találtam, amikor már nagyon szenvedtem az újra és újra visszatérő fertőzésemtől. „Itt az is kiderült, gyógyszeres kúra után jó, ha beszerzünk gyógyszertárban kapható hüvelyflóra-regeneráló készítményt is, ellenkező esetben könnyedén visszatérhet újra és újra a fertőzés. Nekem erről nem volt tudomásom, de egy életre megjegyeztem” – mesélte kálváriáját Zsuzsi.

Örök érvényű szabály: a megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen, így mind a bakteriális, mind pedig a gombás hüvelyfertőzés után (azaz ha a célzott kezelés végére értünk!) használjuk őket bátran!

 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/eternalcreative)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top