Kert és balkon

Virágos séta Bálint gazdával: királyi játszótér, Kew Gardens

Az angol királyok gyerekei játszottak itt valaha, ma a világ legtöbb növényfajtáját bemutató botanikus kert. Bálint gazda most Kew Gardensben kalauzol bennünket.

A világ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, leggazdagabb és tudományosan legmegalapozottabb botanikus kertje, hivatalos nevén Royal Academic Gardens, a nyugat-londoni Kew-ban, 120 hektár területen 33 000 növényfajt és fajtát mutat be a botanika tudósainak és a nagyközönségnek. Eredetileg az angol királyi család gyermekeinek játszótere volt, de 1841 óta nyilvánosan látogatható.

Megnézem
Összes kép (1)

Kezdetben csak a Brit-szigetek flórájának az elemeit gyűjtötte, tanulmányozta és mutatta be, de III. György király uralkodása idején a gyűjtőterülete kibővült azzal, hogy befogadták az árunövényeket is a Föld minden részéről. Az 1840-es években épült hatalmas pálmaház (belmagassága 21 méter!) lehetővé tette a trópusi és a szubtrópusi flórát képviselő növények begyűjtését és tanulmányozását, aminek következtében a Kew Gardens manapság is a londoni egyetemek botanikai kutató- és oktatási központja, ahonnan számos, jelentős tudományos és a gyakorlatban széleskörűen alkalmazott botanikai és agrárhasznosítási módszer származik.

Japánkert, narancsház

Az intézmény parkjában számtalan igen látványos kertrészlet (japánkert, pálmaház, narancsház), épület és építmény tekinthető meg, és méltó a fotón vagy videón való megörökítésre. Különlegessége a hatalmas herbárium, amely nyolcmillió lapon a világ minden részéből származó növényeket lepréselt állapotban mutatja be. Ezt az UNESCO 2003-ban a világörökség részévé nyilvánította. A botanikus kert Londonból autóbusszal viszonylag rövid idő alatt elérhető, de a látogatási időpontok változóak, ezért célszerű előzetesen érdeklődni!

 Virágos séta Bálint gazdával Mainau szigetén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top