nlc.hu
Last minute nyár
Még ne mondj le a nyár ízeiről: 8 kihagyhatatlan étel

Még ne mondj le a nyár ízeiről: 8 kihagyhatatlan étel

Ezek a fogások olyan könnyen és gyorsan megvannak, hogy arra fordíthatod az időd, amire igazán kell: a jó idő és az utolsó meleg napsugarak kiélvezésére!

1. Caprese tésztasaláta

tesztasalataHozzávalók:

  • 450 g nyers tészta
  • 1 csokor koktélparadicsom
  • 1 nagyobb golyó mozzarella sajt, feldarabolva
  • 1/3 bögre felaprított friss bazsalikom
  • 1 kis pohár balzsamecetes öntet (olívaolaj, balzsamecet, só, méz, bors keveréke vagy bolti)

Elkészítés:

Al dentére (közepesen keményre) főzd meg a tésztát, majd hagyd kihűlni.
Minden összetevővel keverd össze egy nagy tálban.
Már tálalhatod is! Hűtőben 3 napig eláll.

2. Modenai spagetti

Hozzávalók:

  • 1 konzervkukorica
  • 500 g spagettitészta
  • 2 evőkanál margarin
  • 300 ml főzőtejszín
  • egy kiskanál méz
  • egy filézett csirkemell
  • bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém

Elkészítés:

A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.

3. Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db csirkecomb
  • köretnek karfiol
  • köretnek brokkoli
  • 3 szál rozmaring
  • ízesítéshez citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • köretnek sárgarépa
  • 5 dl (olaszrizling) fehérbor
  • 3 dl húsleves

Elkészítés:

A csirkecombokat félbevágod, és besózod. A rozmaringot leszárazod, kissé összeaprítod. Magas falú serpenyőben olajat forrósítasz, és beleteszed a combokat. Hirtelen megpirítod mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórod a rozmaringgal, egyszer átpirítod, és felöntöd a borral. 2-3 dl húslevet öntesz rá, lefeded, és lassú tűzön puhára párolod. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesíted. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforralod. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzöd, és a csirkecombokhoz kevered.

4. Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel

Hozzávalók:

  • fél kávéskanál só
  • 1 doboz tejföl
  • 4-5 szelet bacon
  • 1 dl olaj
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • ízlés szerint chili paprika
  • 1 db brokkoli
  • fél kávéskanál currypor

Elkészítés:

A sütőt elmelegíted 220 fokra, közben egy keverőtálban összekevered az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítod egy nejlonzacskóba, ráöntöd a fűszeres olajat, és alaposan összerázod. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítod, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöd. A bacont felkockázod és egy serpenyőben ropogósra sütöd. Leitatod a zsírját, hagyod hűlni, majd összekevered a tejföllel.

5. Ananászos csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 ananász
  • 1 fej hagyma
  • 1 citrom
  • 1 dl húsleves
  • 1 dl kókusztej
  • 1 ek. madras currypor (enyhe)
  • friss koriander zöldje ízlés szerint
  • 3 ek. napraforgóolaj

Elkészítés:

Mosd meg, és kockázd fel a csirkemellet. Forrósíts fel 2 evőkanál olajat, enyhén pirítsd meg benne az apróra vágott hagymát és a curryport. Add hozzá a felkockázott húst, pirítsd meg, majd öntsd rá a húslevest és a kókusztejet, sózd, ha szükséges (a leves sósságától függ). Főzd, míg a csirke megpuhul, ekkor adj hozzá a megpucolt, felkockázott ananászt. Néhány percig főzd, majd tálaláskor szórj rá friss korianderleveleket, és kínálj mellé köretnek jázminrizst.

6. Sajtos-baconös lepény

Hozzávalók:

  • 5-6 szelet bacon
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • kevés zöldfűszerkeverék
  • 25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
  • 5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt

Elkészítés:

A bacont feldarabolod és megsütöd, majd kiveszed a serpenyőből, és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztod a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegíted. A leveles tésztát kinyújtod, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teríted, a peremeit felhajtod. A krémsajtot elkevered a zöld fűszerekkel, megkened vele a leveles tésztát, aztán rászórod a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütöd.

7. Sült sajtgolyó

Hozzávalók:

  • 15 dkg sajt (nálam Gouda)
  • 2 db tojás
  • kevés só
  • 13 dkg liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az olajat kisebb serpenyőbe öntöd, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezded. A sajtot lereszeled, majd hozzáadsz minden egyebet, és összegyúrod. Gombócokat formázol belőle, és a bő olajban kisütöd.

8. Töltött gomba

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg tölteni való közepes méretű csiperke
  • 25 dkg krémfehér sajt
  • 2 dl natúr joghurt
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt Gouda sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • bors, só

Elkészítés:

A gombák tönkjét távolítsd el, ha szükséges, és pucold meg a gombákat. A krémfehér sajtot villával törd össze, keverd el a joghurttal, a tojással, az apróra vágott sonkával, a zúzott fokhagymával, a vágott petrezselyemmel, sózd, borsozd. Helyezd a gombákat sütőpapírral bélelt tűzálló tálra, sózd, borsozd a belsejüket, töltsd meg a sajtkrémmel, szórd meg a reszelt sajttal, majd 220 fokra melegített sütőben süsd 25-30 perc alatt készre.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top