nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Menstruációs görcsre jóga

Enyhítsd a menstruációs görcsöket jógával és gyógyteával!

A menstruációval sokszor alhasi görcsök is együtt járnak, melyeket természetes úton, jógagyakorlatokkal vagy épp gyógyteával is enyhíthetünk.

A menstruáció közben előforduló görcsöket minden eszközzel igyekszünk oldani, hiszen az élet megy tovább akkor is, ha épp menstruálunk. A következő jógagyakorlatok segíthetnek abban, hogy oldódjanak a menstruációs görcsök, miközben ellazítják a derekunk körüli izmokat. Szó sincs róla, hogy megerőltető gyakorlatokkal kellene ilyenkor kínozni a testünket, három olyan könnyű, lazító jógapózt mutatunk, ami segíthet a menstruációs görcsök esetén.

Macskapóz – Mardzsari ászana

A jógapóz, amit gyerekkorunk óta ismerünk, csak nem tudtuk, hogy jógázunk, amikor gyakoroltuk testnevelésórán. A kiindulóállásban négykézláb vagyunk, a tenyereket a talajra helyezzük vállszélességben úgy, hogy a vállak a csukló felett vannak. A fejünk, nyakunk, medencénk egy vonalban van, egyenes háttal kezdjük a gyakorlatot. Belégzésre homorítunk, kilégzésre domborítunk. A homorítás és domborítás közben nem erőltetjük meg magunkat, inkább csigolyáról csigolyára dolgozunk, a lapockákat közelítve és távolítva egymástól. Legalább nyolcszor elvégezzük ezt az ászanát, így oldhatjuk a segítségével a deréktáji feszülést.

Macskapóz a menstruációs görcsök ellen

A macskapóz segíthet ellazítani a medencét (Kép: Getty Images)

Fekvő pillangópóz – Szupta baddha kónászana

Imádjuk a fekvő pillangópózt, mert tényleg semmi más dolgunk nincs, mint lefeküdni és elengedni magunkat közben. A kiindulóhelyzet háton fekvés, a talpakat összeérintjük, a térdeket pedig szétnyitjuk és leengedjük a föld felé szép kényelmesen. Nem kell erőltetni, az sem baj, ha nem sikerül a földig lenyitni a lábakat, ebben az esetben egy-egy párnát tegyünk a combok alá, hogy kényelmes legyen a fekvés. A kezeket tehetjük az alhasunkra, ha ott görcsölünk éppen, de tarthatjuk magunk mellett a földön is. Addig maradjunk így, amíg érezzük, hogy deréktájékon teljesen ellazulunk.

Ez a jógapóz segít a menstruációs görcsökön

A fekvő pillangópóz ellazít deréktájon (Kép: Getty Images)

Holdpóz – Sasankászana

Szintén egy relaxációs helyzetet veszünk fel ebben az ászanában, csak most nem háton fogunk feküdni, hanem saroküléssel kezdünk. Ebből a kiindulópontból a combokra hajolunk a felsőtesttel úgy, hogy a térdeket kissé szétnyitjuk, hogy a hasunk beférjen a combjaink közé, a karokat pedig előre nyújtjuk lazán a fejünk mellett. Igyekezzünk laza vállakkal beleengedni magunkat ebbe a pózba úgy, hogy a sarokülést is megtartjuk közben. Nyolc légzésig maradjunk a pózban, így masszírozva a női szerveinket.

Menstruáció ellen jóga

Semmit sem kell erőltetni, lazulj el a jógapózokban (Kép: Getty Images)

Gyógynövénytea is segíthet!

Az egyik leggyakrabban használt gyógynövénytea, a kamilla bátran bevethető menstruációs görcsök esetén is.  A kamilla gyomorbántalmak, hasi problémák esetén hasznos lehet, és a görcsoldó, sőt, enyhe fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően menstruáció idején is érdemes bevetni az erejét. Ráadásul még a lelkünkre is jó hatással van, oldja a belső feszültséget, enyhe nyugtató hatású, amire szintén szükségünk van általában a menstruáció alatt.

A kamillán kívül pedig érdemes még beszerezni a palástfű teát, ami kifejezetten nőknek nagyon hasznos gyógynövény, ugyanis a kismedence vérkeringésére van jó hatással. A régi időkben is rendszeresen használták a népi gyógymód szerint nőgyógyászati és menstruációs problémák, gyulladások esetén. A palástfű is képes hatékonyan enyhíteni a görcsöket és akár még a rendszertelen menstruációnál is segíthet a ciklus beállításában.

Források: Effect of yoga on the menstrual pain; Efficacy of Chamomile in the Treatment of Premenstrual Syndrome

MAT-HU-2100486 (2021.04.23.)

Mindent a menstruációról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top