nlc.hu
Magyarország kúl
Virágba borult az Azaleás völgy! Mesés vidék, amit kevesen ismernek

Virágba borult az Azaleás völgy! Mesés vidék, amit kevesen ismernek

Májusban Zala megyébe kell kirándulni az azalea virágzás miatt. Kevesen ismerik ezt a botanikailag védett vidéket, pedig olyan különleges, hogy messze földről vonzza a turistákat.

Június elejéig érdemes Zala megyébe kirándulni, mivel az azalea virágzása április végétől egészen addig tart. A vidék botanikailag védett vidéket, a zalaegerszegi Alsóerdőt a Jeli Arborétum mintájára telepítettek, Fatalin Gyula vezetésével. Korábban átjárhatatlan akácos lepte el a környéket, de a hatvanas és a hetvenes években egzóta növényekkel telepítették be. A völgynek sajátos mikroklímája van, a gyűjtemény hamarosan arborétummá vált.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Az azalea nagyon lassan nő, és megfelelő ápolás kell ahhoz, hogy a vékony kis hajtásokból bokorszerű, akár 2 méteres növények legyenek.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Az azalea völgy szabadon látogatható, a növényeket csak nézni szabad, letépni nem, ettől ugyanis azonnal elhervadnak. Érdekesség, hogy a csemeték nagy része Jeliből került ide, ahol a nagyobb méretű, de hasonló  rhododendront ültetik. A völgyben megél még a kolorádói jegenyefenyő, a mamutfenyő, illetve különböző tuják.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Mit kell tudni az azaleáról?

  • Azaleát akár otthon is nevelhetünk, de érdemes tudni, hogyan
  • Virágcsokorba is szoktak tenni azaleát, különlegessé teszi a kompozíciót

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top