nlc.hu
Nyári emlékek

Vicces fesztiválsérülések

Itt a buli vége: abszurd fesztiválsérülések, amiken utólag már nevetünk

Az egyik legjobb dolog a nyárban a koncertek és zenei fesztiválok széles választéka. Akármit is szeretünk benne, a koncerteket vagy egyszerűen csak a társaságot, egy dolog változatlan: a fesztiválok nem csak szórakoztatóak, de tele vannak sérülési lehetőségekkel is.

Évről évre megjelenik, mik voltak a leggyakoribb fesztiválsérülések. Tavaly például 41 esetben léptek közbe a mentősök az EFOTT-on, de évente több ezer embert kell ellátni a Szigeten is a fesztivál ideje alatt. Szerencsére ezek közül a legtöbb felszíni sérülés, horzsolás, zúzódás, ami könnyen kezelhető. A másnaposságból adódó illuminált állapot, a tömeges tánc és a különböző sportjátékok sajnos gyakran sérülésekhez vezetnek. Gyakori a tömeg kontrolálhatatlanná válásából adódó sérülés a koncertek alatt, ilyenkor akár a másik hajából kiálló csat is okozhat kellemetlen karcolásokat, ám egészen meglepő helyekről is jöhet a baj. Sokakat sértettek meg már feléjük repülő fénypálcikák, kis műanyag izzórudak. De vannak olyan egyszerű, „hagyományos” dolgok által okozott sérülések is, mint az üveg a földön, amibe igen kellemetlen élmény vékony kis szandálban belesétálni.

Anikó szerint, aki évekig volt triage (betegosztályozó szakember) különféle fesztiválok elsősegély sátraiban, a nyári zenei fesztiválokon gyakoriak a sportsérülések és a napégések, vagy a kettő együtt, hiszen sokan teljesen nekivetkőznek például biciklizés közben, a napvédelemről teljesen elfeledkezve.

Gyakori a bokaficam, hiszen a Hajógyári szigeten rengeteg sátorcölöp van, amibe bele lehet botlani, főként éjszaka. Mivel nincsenek lebetonozott földutak mindenhol, ugrabugrálás következtében gyakori a buckákban, faágakban való megbotlás, a végtagsérülés is. És rengeteg az esés utáni sérülés az alkoholfogyasztás miatti koordinációs problémák miatt, ennek következtében általában kisebb fejsérülések szoktak előfordulni a sürgősségi triage szerint.

zenei fesztivál

A buli hevében sokan nem vigyáznak magukra. Fotó Unsplash

(Utólag) vicces sztorik

Anikó azt mondja, a legtöbb sérülés egyébként „emberi idétlenségből” történik a fesztiválokon. Vagy egyszerűen csak valamiféle megmagyarázhatatlan ügyetlenségből. „Tavaly két év kihagyás után elmentem egy igazi Zenei Fesztiválra (Kolorádó), másfél órát tekertem a vaksötétben a kamionok között erdei utakon, megúsztam, boldog voltam, vettem egy sört, és a harmadik kortynál elzakóztam egy fa gyökerében. Aznap megtanultam félkézzel fotózni” – meséli a fotósként dolgozó Misi.

Nagy eséllyel indulhatott volna a Darwin-díjátadón Luca is, ha még ennél is szerencsétlenebb. Arcon szúrta magát ugyanis egy szívószállal, mert megrémült egy pillangótól, amely a közelében repült. Szerencsére nagyobb baj nem történt, de Luca jól felsértette az arcát, ami rányomta a bélyegét az est további részére. „A tízedik fiú, aki ezzel poénkodott, már egy kicsit idegesítő volt” – mondja Luca. Szintén majdnem egy állat okozta vesztét Tamásnak is, aki épp egy szemetesbe akarta beledobni az ételmaradékát, amikor egy (nagyon kicsi) madár kirepült onnan, és megijesztette, ezért megfordult, hogy elfusson. „Abban a pillanatban, a barátom befordult a sarkon, én megpróbáltam visszafordulni, de rosszul kalkuláltam, és hanyatt estem a betonon, lehorzsolva a térdemet. Pokolian fájt, de a barátaimnak okoztam egy jó estét azzal, hogy végig ugrathattak a dologgal.”

Aliz esetére pedig inkább az igaz, hogy néha hiába teszel meg mindent, a sors úgyis utolér. Ő elővigyázatosságból járt pórul, amikor úgy gondolta, jó ötlet, a Toi Toi vécék helyett a természet lágy ölén elvégezni a dolgát. „Mindig is viszolyogtam és rettegtem a Toi Toi-októl, különösen, mióta azt hallottam, egyszer valakivel feldőlt a vécé, ő pedig bent ragadt. Szóval úgy gondoltam, bölcsebb, ha nem kockáztatok, és inkább keresek egy közeli bokrot, az úgyis higiénikusabb. Csakhogy sötét volt, én pedig beleléptem egy gödörbe, és elzakóztam a füvön. Csak a tenyeremet ütöttem be, ahogy ellentartottam az esésnek, a kár mégis felbecsülhetetlen volt: kiderült, mások is úgy gondolták, ahogy én, és a gödörbe végezték el a kisdolgukat. Nekem ott a fesztivál véget ért…” – emlékszik vissza viszolyogva Aliz.

lány sebes térddel

Különösen fontos a megfelelő sebkezelés fesztiválokon. Fotó: Unsplash

Végül még egy eset, ami elkerülhető lett volna, de hát „fiatalság, bolondság”. „A gimi utáni első nyár volt, amikor végre kimehettünk a Szigetre. Nem volt túl sok zsebpénzünk, de nagyon szerettünk volna hennáztatni. Erre az egyik barátnőm kitalálta, hogy ezt ingyen is megtehetjük. Szereztünk három falevelet, a hasunkra tettük, majd kivetettük magunkat a napra, hogy azon a területen „levél alakú” természetes tetoválásunk legyen. Kb. másfél óra kitartó napozás után sikerült is az alkotás, tényleg ott volt a levél, a bőrünk viszont vörösre égett körülötte. Utána nem győztük kenegetni, hogy elmúljon az égő érzés, de legalább egy életre megtanultuk, hogy ilyen marhaságokat ne csináljunk.”

Viszlát gladiátorszandál!

Bár a fent említett sérülések nem a legsúlyosabbak közül valók, arra épp elegek, hogy elrontsák a szórakozásunkat. Nem az elővigyázatosság az, ami egy embernek a buli hevében eszébe jut, egy-két dolgot azért átgondolhatunk, mielőtt bulizni megyünk. Ugyan nagyon trendi a fesztiválok divatos kiegészítője, a „gladiátorszandál”, könnyen rátaposhatnak a lábunkra, és a por és a kosz miatt is sokkal jobban járunk egy tornacipővel vagy egy bakanccsal. A kézfertőtlenítő azért lényeges, mivel egy fesztiválon sok a por és a kosz, ha az ember fontosnak tartja a személyes higiéniáját, akkor nem lehet baj, ha bedob egyet a táskába, már csak azért is, mert a vécék előtt általában hatalmas sorok kígyóznak.

Fesztiválokon különösen fontos, de egyébként is alapvető  a seb megfelelő tisztítása, egyrészt, hogy pontosabb képet kapjunk a sérülésről, másrészt a fertőzések megelőzése miatt, hiszen ezek a helyek nem a tisztaságról híresek. Ha megsérültünk, és a seb vérzik is, kötés vagy tiszta törölköző segítségével gyakoroljunk nyomást a sebre. Sebkezelés előtt mindig mossunk kezet (vagy ha nem jutunk vécéhez, használjuk a jó öreg kézfertőtlenítőt), majd tisztítsuk meg, fertőtlenítsük a sebet, majd  használjunk hámosító hatású krémet vagy kenőcsöt. Van olyan készítmény is, ami ezt a két lépést együtt tudja. Ha nem tudjuk elállítani a vérzést, esetleg duzzad, kipirosodik, gennyezni kezd a seb, irány a legközelebbi orvosi sátor! Még mindig jobb elővigyázatosnak lenni, mint összeszorított foggal, fájdalmak közepette végigállni kedvenc előadóink koncertjeit.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220602-52

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top