nlc.hu
Otthon

Ananász ültetés

Így ültess ananászt otthon!

Ha ananászt vettél, ki ne dobd a levélüstökét! Csodaszép növényt nevelhetsz belőle. Lépésrről lépésre bemutatjuk, hogyan.

A kertészetekben egy élő ananászért jellemzően 5000-7000 forintot is elkérnek. Sokkal olcsóbban is hozzájuthatsz azonban egy ilyen növényhez: ha saját magad neveled. Nem kell hozzá különösebben gyakorlott kertésznek lenni. Elmondjuk, hogyan csináld!

  1. Vásárolj egy érett, de még nem túlérett – illatos, aranybarna – ananászt! A levelei legyenek feszesek és zöldek, ha már barnulásnak indultak, akkor a gyümölcs nem igazán alkalmas a szaporításra.
  2. Vágd le az ananász tetejét a levélüstökkel, vigyázva arra, hogy a töve ne sérüljön! A gyümölcs többi részét fogyaszd el egészséggel!
  3. Az üstökről húzd le az alsó leveleket és óvatosan vágd le róla a maradék gyümölcsöt is, hogy a tő szabaddá váljon!
  4. A levélüstököt ezután helyezd egy vízzel megtöltött edénybe, például befőttes üvegbe, úgy, hogy csak a legalja lógjon bele a vízbe! Ha a növény az üveg száján magától nem támaszkodik meg, szúrj bele széltében három fogpiszkálót és azokkal támaszd ki!
    Ananász gyökereztetése

    Gyökereztetés (Fotó: Getty Images)

  5. Tedd a növényt egy világos, szélsőséges hőmérsékletektől védett helyre, például az ablakpárkányra! A vizet akár naponta cseréld alatta, nehogy bepenészedjen!
  6. Légy türelemmel! A gyökerek megjelenéséhez több hétre, akár egy teljes hónapra is szükség lehet. Várd meg, míg a gyökerek elérik legalább a 4-5 centis hosszúságot!
    Ananász ültetése

    Ültesd el! (Fotó: Getty Images)

  7. Tölts meg egy minimum 15 centi mély cserepet 70 százalék homokos virágföld és 30 százalék szerves trágya keverékével, majd ebbe ültesd el a kigyökerezett növényt! A levelek alapja legyen a talajszint felett! A földet szorosan nyomkodd a tő köré!
  8. A növény napos, meleg és párás környezetben érzi magát a legjobban, ahol a hőmérséklet éjszaka sem csökken 18ºC alá! Keress neki egy ilyen helyet az otthonodban! Hogy a növény és a gyökerek megerősödjenek, az első hetekben egy műanyag zacskót is a tetejére húzhatsz, ami mini üvegházként funkcionál.
  9. A növény tövét hetente egyszer öntözd meg, de figyelj arra, hogy a levéltölcsérben ne maradjon víz, attól ugyanis elrohadhat. A nyári hónapokban kéthetente műtrágyázd!
    Ananász

    Ilyen lesz, ha teljesen kifejlődik (Fotó: Getty Images)

  10. Ne várd, hogy azonnal virágba borul és gyümölcsöt hoz, ehhez olykor több évnek is el kell telnie.

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top