nlc.hu
Otthon

A jegecske gondozása

Így neveld a jegecskét, hogy sok-sok virágot hozzon!

A jegecske viszonylag igénytelen, viszont annál mutatósabb növény, mely szív alakú leveleivel és apró, rózsaszín virágaival a teraszod vagy a kerted dísze lehet.

A jegecske vagy szívlevelű kristályvirág (Aptenia cordifolia) Dél-Afrikában honos pozsgás növény, melyet balkonládába vagy a kertbe is ültethetsz. Maximum 15 centiméter magasra nő meg, viszont gyorsan fejlődik, akár 50-60 centi hosszú szárakat is növeszt, ezért például függő cserépben, vagy a párkányról lelógatva érvényesül a leginkább.

Jegecske

Jegecske (Fotó: Getty Images)

A laza szerkezetű, homokos, jó vízáteresztő talajt és a kifejezetten napos elhelyezést kedveli. Meglehetősen szívós, elviseli a bőséges csapadékot, de a rendkívüli szárazságot is, így rendszertelen öntözés esetén is életben marad. Az ideális persze, ha folyamatosan, de mértékkel nedvesen tartjuk a talaját: a levelei ilyenkor fényesek és húsosak, míg ha nem kap elég nedvességet, kissé ellaposodnak és mattabbá válnak. Műtrágyázást évente kétszer, tavasz elején és nyár végén igényel. A betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenálló.

A nyár második felében a szárak végén és a növények ágainak villáiban egyenként jelennek meg az apró, élénk rózsaszín virágok, melyek igen dekoratívak, mindemellett pedig a méheket is vonzzák. A virágok a napos órákban vannak nyitva, estére bezárulnak.

Jegecske

A rózsaszín virágokat a méhek is szeretik (Fotó: Pixabay)

Ha szaporítani szeretnéd, azt a tavaszi-nyári hónapokban, lemetszett szárak dugványozásával teheted meg a legegyszerűbben.

Évelő növény, a fagyok azonban megviselik vagy el is pusztíthatják, így a balkonládában nevelt töveket a leghidegebb hónapokra érdemes fagymentes helyre vinni.

A jegecske nem mérgező növény, ám a leveleiben található nedvesség irritációt válthat ki, ezért a kisgyerekeket és a háziállatokat érdemes tőle távol tartani.

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top