nlc.hu
Otthon

Olívaolaj drágulása

Kiugróan emelkedik az olívaolaj ára

Csúcson az olívaolaj ára.

A nemzetközi piacokon 25-40 százalékkal drágábban adják az olívaolajat, mint egy évvel korábban, azaz 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolajat most 272-470 euróért mérnek – derül ki a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adataiból. Az extraszűz mellett a többi olívaolaj kategória ára szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt évben, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj, a szűz olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is kétéves csúcsot ért el – írja a napi.hu.

Drágul az olívaolaj

Fotó: Getty Images/Enrique Díaz / 7cero

Az Európai Unión belül a spanyol olívaolaj-termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel, végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát, a legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal – írja a lap.

Olvass házi praktikát is:

 
(Fotó: Getty Images/Enrique Díaz / 7cero)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top