Szabadidő
Szponzorált tartalom

8 ok, amiért érdemes figyelni a megfelelő hidratációra

A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez és minden szervünk normál működéséhez hozzájárul. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, továbbá a testhőmérséklet szabályozásában. De miért fontos, hogy figyeljünk a megfelelő hidratációra? 8 nyomós érvet szedtünk össze!

Testünk víztartalma nagymértékben változik az életkorral, hiszen az újszülött korban mérhető 75 százalékról felnőttkorra 50-55 százalékra csökken.

Azt már sokan kívülről fújják, hogy 1,5-2 liter, de inkább 2 liter az ideális napi vízmennyiség, amit meg kell innunk. Azért fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mert komoly következményekkel járhat, ha nem iszunk eleget. Fejfájás, kiszáradás, veseproblémák, karikás szem és a bőr ráncosodása is mind-mind a kevés folyadékbevitel következményei lehetnek.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által megállapított vízbeviteli referenciaértékek a következők (az adatok az ételekből és italokból együttesen bevitt vízre vonatkoznak):

0–8 éves gyermekek folyadékigénye

• Csecsemő, 0–6 hónapos: 680 ml/nap vagy 100–190 ml/kg/nap

• Csecsemő, 6–12 hónapos: 800–1000 ml/nap

• Gyermek, 1–2 éves: 1100–1200 ml/nap

• Gyermek, 2–3 éves: 1300 ml/nap

• Gyermek, 4–8 éves: 1600 ml/nap

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

• fiú, 9–13 éves: 2,1 liter/nap

• lány, 9–13 éves: 1,9 liter/nap

• serdülő fiú, 14–18 éves: 2,5 liter/nap

• serdülő lány, 14–18 éves: 2,0 liter/nap

Felnőttek és időkorúak folyadékszükséglete

• felnőtt nő, 18 éves kor felett: 2,0 liter/nap

• felnőtt férfi, 18 éves kor felett: 2,5 liter/nap

 

 

8 nyomós érv, hogy hidratált legyél!

1. Agy

A megfelelő hidratáltság fontos az agy működéséhez. Amikor jól hidratáltak vagyunk, az agysejtekhez több friss, oxigéndús vér jut, így az agy éber marad. Enyhe dehidratáltság, már 1- 2%-os vízvesztés esetén is zavart szenvedhet a koncentrációs képesség. A testtömeg 2%-át meghaladó vízvesztés befolyásolja az agy feldolgozó képességét, és rontja a rövid távú memóriát.

2. Sejtek

A megfelelő hidratáltság fontos a sejtek megfelelő tápanyag- (szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és más fontos tápanyagok), valamint oxigénellátásában. A sejtek ezáltal tudják előállítani a test működéséhez szükséges energiát. Továbbá a folyadékpótlással elősegíthető a káros anyagcseretermékek eltávolítása a szervezetből, ami a megfelelő sejtműködés feltétele.

hidratacio, dehidratacio

8 érv a hidratáltságért! (Fotó: ThinkStock)

3. Emésztőrendszer

A hidratáltság fontos a megfelelő emésztéshez és a tápanyagok felszívódásához. A víz a tápanyagok oldószere, amelyek oldott állapotban jutnak a véráramba, majd onnan a sejtekhez. Ha nem megfelelő a vízellátottság, akkor kevésbé hatékony az emésztési folyamat, a krónikus vízhiány pedig székrekedéshez vezet.

4. Szív

A szív egészséges működéséhez elengedhetetlen a folyadékbevitel, a vízháztartás egyensúlyának megtartása segíti a megfelelő vérnyomás megtartását. A dehidratáció a pulzusszám növekedéséhez és vérnyomáscsökkenéshez vezet. A keringési rendszer felelős az agy, az izmok, és a szövetek folyamatos oxigén ellátásáért.

5. Vesék

A megfelelő folyadékbevitel nélkülözhetetlen a vesék jó működéséhez, a salakanyagok és a feleslegessé vált tápanyagok eltávolításához a vizelet útján. A vesék a vizelet mennyiségének növelésével vagy csökkentésével szabályozzák a szervezetben lévő víz mennyiségét. Egy jól hidratált egészséges ember veséi naponta kb. 180 liter folyadékot szűrnek meg, természetesen ennek nagy része visszaszívódik, megelőzve a szervezet túlzott mértékű víz- és ásványianyag-vesztését.

6. Izmok és ízületek

A víz egyfajta kenőanyag szerepét tölti be az izmokban és ízületekben, segíti megfelelő működésüket. Az izmok és ízületek mellett a csontok is szükségesek ahhoz, hogy tudjunk állni, ülni, mozogni és elvégezhessük napi tevékenységeinket. Az izmok kb. 70-75%-át alkotja víz. Az optimális izomműködéshez fontos a vízháztartás egyensúlyának fenntartása.

7. Bőr

A bőr véd a kórokozók ellen, és hozzájárul a fertőzések, valamint allergiás reakciók megelőzéséhez.

Tudtad? Sokan, úgy gondolják, hogy a megfelelő folyadékpótlás segíti a szövetek nedvességtartalmának megtartását. Annak bizonyítására, hogy a folyadékfelvétel segíti a bőr rugalmasságának, puhaságának, színének megőrzését, további kutatások szükségesek.

8. Testhőmérséklet

A víznek a szervezetben hőszabályozó funkciója is van, a hő eloszlatása révén szabályozza a teljes test hőmérsékletét. Ha a test túlhevül, izzadással és párolgással vizet veszít a bőrfelületen keresztül, ezáltal hő távozik, és a test hűlni kezd.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top