Szabadidő

Sötétben világító zsebcápát fedeztek fel

Az új fajra a Mexikói-öbölben bukkantak rá, ez a második példány a világon, amelyet megfigyeltek.

Még a 14 centimétert sem éri el az amerikai zsebcápa (mollisquama mississippiensis) testhossza, a név pedig azért nincs idézőjelben, mert bizony így hívják ezt a fajt, amelynek ez volt a történelem során a második észlelt példánya.

Az első zsebcápát még 1979-ben észlelték a Csendes-óceánon. Ezután 2010-ben észleltek egy másikat, amelyről azonban kiderült, hogy egy másik fajhoz tartozik (a búvárcápák közé). Az állatot ezután három évig nem látták, majd 2013-ban az amerikai Nemzeti Óceán-, és Légkörkutató (NOAA) kutatója, Mark Grace bukkan rá újra a kisméretű állatra.

A szakember közleményt adott ki, amelyben leírta, hogy ez a világon a második zsebcápa, amelyet megfigyeltek.

„A két állat két különböző fajtához tartozik, amelyek a két óceánban élnek” – írta Grace közleményében. „Mindkét állat rendkívüli ritkaságnak számít.”

A világon a második valaha észlelt zsebcápa (Fotó: NOAA)

Világít a sötétben

A cápáról írt tanulmányban a kutatók megjegyzik, hogy az állat a mellső uszonyai mellett lévő mirigyeiből világító folyadékot választ ki, hogy ezzel csalogassa közelebb a zsákmányát. A nála kisebb halak a fény miatt észre sem veszik a kis termetű ragadozót.

Ez egyébként nem annyira különleges dolog a világ óceánjaiban: a NOAA szakértői szerint a nyílt vízben élő állatok 90 százalékánál megfigyelhető valamilyen biolumineszcens anyag termelése, igaz, a mélyebb tengerekkel kapcsolatban hiányosak a tudomány információi.

A kutatók röntgennel és CT-szkennerrel vizsgálták meg az állatot, így állapították meg, hogy nem ugyanannak a fajnak – mollisquama parini – a képviselője, mint amelyet 1979-ben láttak.

„Az a tény, hogy az amerikai zsebcápából csak egyetlenegyet láttunk eddig, jól mutatja, hogy mennyire keveset tudunk a Mexikói-öböl élővilágáról” – mondta a felfedezéssel kapcsolatban Henry Bart, a vizsgálatokban szintén részt vevő Tulane Biodiversity Research Institute igazgatója.

A most észlelt amerikai zsebcápát első ránézésre nem nehéz összetéveszteni egy kisméretű búvárcápával, de előbbinek más felépítésű a gerincoszlopa, amellett több olyan mirigye is van, amelyből a fénylő folyadékot ki tudja ereszteni.

A felfedezés azért is rendkívüli, mert a kutatók eddig úgy vélték, hogy a zsebcápák és búvárcápák kizárólag a Csendes-óceánban élnek.

A most felfedezett cápafaj sokkal kisebb, mint a sokak által alaptalanul rettegett nagyobb cápafajok (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top