Szabadidő

András hercegnek nem jók az esélyei: a bíróság a királyi családdal sem kivételez, ezt botrányos esetek bizonyítják

Hamarosan bíróság elé állhat II. Erzsébet fia, András herceg, és egyelőre megtippelni is nehéz, milyen büntetést kap. Figyelembe véve a tendenciákat, nem túl jók az esélyei.

A britek és a brit királyi család életéért lelkesedőknek András yorki herceg zavaros ügyeit nem kell bemutatni. II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg fia a kilencvenes években már a válásával is adott témát a sajtónak, amikor Fergie-vel egymás mocskos szokásait is kiteregették, de ez persze eltörpült a tavaly év végi botrányhoz képest.

Bár az átlagember számára András herceg élete maga volt a merő unalom a véget nem érő golfpartikkal és a Jane Austen-regényekbe illő összejövetelekkel, kiderült, hogy mindez csak a látszat. Minden akkor változott meg, amikor az Egyesült Államokban a herceg egyik ismert barátjáról, Jeffrey Epsteinről bebizonyosodott, hogy magánszigetén pedofil szexorgiákat szervezett magának és dúsgazdag barátainak – és igen, András herceg bizony egyike volt a vendégeknek. Minderről a brit királynő fia zavaros mesét adott elő, és a herceggel készült BBC-interjú valószínűleg a királyi család egyik legkínosabb története, pedig 2019-ben „kitettek” magukért a botrányok terén. A pr-katasztrófát II. Erzsébet karácsonyi beszéde zárta, amelyben üzenetértékkel eltávolította az íróasztaláról András herceg fotóját (Harry herceg és felesége képe is hiányzott, de ez a mostani történet szempontjából lényegtelen).

András herceg

András herceg (Fotó: Getty Images)

Mint mostanra kiderült, az amerikai bíróság szeretné beidézni a herceget, egyelőre csak tanúként, bár az időközben előkerült bizonyítékok fényében az sem kizárt, hogy vádlottként. András herceg büntetése persze még a jövő zenéje, de egyre inkább úgy tűnik, hogy II. Erzsébet pedofilbotrányba keveredett fiának felelnie kell mindenért, akárcsak egy közembernek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: egyáltalán nem előny, sőt inkább hátrány, ha valaki nemesi sarj, hiszen manapság már leginkább csak arra jó egy-egy uralkodócsalád, hogy erkölcsileg jó példát mutasson, erre használják az ismertségüket – ha ennyire sem képesek, akkor csak pazarolják a pénzt. Ott van a spanyolok intő példája is, ahol öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a király vejét: ez a legsúlyosabb büntetés, amit királyi fenség kapott a modern korban, a többi kihágás és büntetés ehhez képest smafu. Helyesbítünk, majdnem smafu, hisz végül is a rabszolgatartás sem éppen a tilosban való parkolás.

Krisztina hercegné a bíróságon felelt a tettéért

2018 júniusában nagy port kavart az ügy, pedig a tárgyalás már évek óta húzódott, és emiatt a spanyol királyi család tagjai már reménykedtek abban, hogy kikerültek az érdeklődés középpontjából. Tévedtek, az emberek nem felejtettek: hiába, hogy már 2011-ben kezdődött, a botrány alapjaiban rengette meg sokak hitét a monarchiában.

Inaki Urdangarin ügyéről van szó, aki a spanyol király veje, hivatalos titulusa szerint pedig Palma de Mallorca hercege – vagyis csak az volt. A korábbi profi kézilabdás, olimpiai bronzérmes férfit öt év tíz hónapos börtönbüntetésre és 160 millió forintnyi euró befizetésére ítéltek pár hete közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés miatt, ugyanis egy Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió eurót sikkasztott el. Ráadásul feleségét, a spanyol király egyik nővérét, Krisztina hercegnőt is perbe fogták, mondván, hogy tudnia kellett férje ügyeiről, és bár őt végül felmentették, igazán már ez sem segített rajta. Időközben a király kitagadta a családból testvérét és a vejét, így nem vehetnek részt nyilvános eseményeken, és nem kapnak állami apanázst, sőt megvonta tőlük a mallorcai hercegi és a királyi fenség címet is – Krisztina „csak” hercegnő maradt, ez ugyanis születési jogon jár neki. 

Inaki Urdangarin (Fotó: Getty Images)

Inaki Urdangarin (Fotó: Getty Images)

Nem a spanyol az egyetlen problémás királyi család

A belga királynak is volt gondja a testvérével: öccsét, Lőrinc herceget a kormány büntette meg, 15 százalékkal, nagyjából 15 millió forinttal csökkentve az egy évre szóló járandóságát súlyos diplomáciai vétség miatt. A fenség bűne az volt, hogy egyeztetés nélkül, hivatalos minőségében vett részt a kínai nagykövetség brüsszeli fogadásán, amelyet a kínai hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából tartottak; ráadásul belga katonai egyenruhában, amit a belga külpolitikába való beavatkozásnak tekintett a kormány. Sokan úgy érezték, hogy Lőrincet ideje volt megregulázni, a királyi család népszerű, túlsúlyos, családos, rebellis hercegét ugyanis máskor is tetten érték már csaláson: egy éve 16 ezer eurót kellett visszafizetnie, miután megpróbálta az állammal elszámoltatni egy alpesi síelését, több bevásárlási számláját és három gyerekének iskoláztatását is.

Lőrinc herceg és felesége (Fotó: Getty Images)

Lőrinc herceg és felesége (Fotó: Getty Images)

A britek mindig kirakatban voltak, Katalin hercegné családja sok gondot jelent

A brit királyi család tagjai közül eddig csak II. Erzsébet lánya, Anna állt szemben a törvénnyel. Őt többször is megbírságolták gyorshajtásért, legutóbb például 2001-ben, amikor 150 km/órás sebességgel száguldott – egy évvel később pedig azért kellett bíróság elé állnia, mert két kutyája megtámadott egy gyereket. Akkor a 15 perces tárgyalás során Anna elismerte vétségét, ezért 500 fontot kellett perkálnia, valamint további 150-et perköltség gyanánt, és vállalnia kellett, hogy kutyaiskolába viszi az ebeket. Erről értesülve II. Erzsébet állítólag azt mondta: „Kínos, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy az én bíróságom ítélte el az én lányomat az én törvényem alapján. A végén a szememre vetik, hogy rosszul bánok a gyerekeimmel.”

Anna hercegnő (Fotó: Getty Images)

Anna hercegnő (Fotó: Getty Images)

Ezzel együtt Katalin hercegné családja is okozott már fejtörést a királynőnek. Gary Goldsmith egyértelműen a Middletonok fekete báránya – ő a hercegné nagybátyja, aki már többször is összetűzésbe került a hatóságokkal drogügyletei és agresszív viselkedése miatt, legutóbb például azért, mert kezet emelt a feleségére, és a szemtanúk feljelentették. Carole Middleton már nem is hajlandó szóba állni a testvérével, és Katalin is elzárkózik mindenféle kapcsolattartástól. De Katalin a húga, Pippa Middleton apósa miatt is kellemetlen helyzetbe került: a férfit kiskorú megerőszakolásával gyanúsítják. 

Gary Goldsmith (Fotó: Getty Images)

Gary Goldsmith (Fotó: Getty Images)

A svédek még olcsón megúszták

Svédországban már nem hír, ha a király fiát, Károly Fülöp herceget lekapcsolják gyorshajtásért, olyan sokszor történik ez meg – az azonban bekerült a lapokba, amikor húgát, az uralkodó harmadik gyermekét érték tetten a buszsávban. Magdolna pár nappal az esküvője előtt száguldott a tilos sávban a kocsijával a palotába, amikor megállították, és azzal védekezett, hogy neki mint a királyi család tagjának joga van használni a buszsávot. A rend őrei azonban felvilágosították, hogy az uralkodópárnak és a trónörökösnek van ehhez joga, neki nincs, majd kezébe nyomtak egy 34 ezer forintnak megfelelő büntetést. Szerencsére a félrelépések és ehhez hasonló családi ügyek nem jutottak a bíróság elé, mert akkor sűrűn látnánk ott a királyi család tagjait

Károly Fülöp herceg (Fotó: Getty Images)

Károly Fülöp herceg (Fotó: Getty Images)

A rabszolgatartást elnézték a családtagoknak

Az Egyesült Arab Emírségek nyolc hercegnőjét, egész pontosan Sheikha Hamda al-Nahyant és hét lányát büntették meg Londonban, mert kiderült, hogy húsz embert tartottak fogva, gyakorlatilag rabszolgaságban. Miután egyikük nagy nehezen kiszabadult, a többieket is megmentették, a hercegnőket pedig lekapcsolták. Mint a sértettek elmondták, csak a padlón fekhettek, és a nap 24 órájában szolgálatra késznek kellett lenniük, enni pedig alig kaptak. Mindez 2010-ben történt, de a diplomáciai huzavona miatt csak tavaly született ítélet, és nem is méltányos: a hercegnők 15 hónapnyi felfüggesztett börtönt kaptak, és fejenként 165 ezer eurót kellett fizetniük.

A szaúdi király unokahúgánál is vannak gondok

A szaúdi királyi családban is van fekete bárány: még 2001-ben egy floridai bíróság ezer dollár bírságra ítélte Buniah al-Szaúd hercegnőt, Fahd, az akkori király egyik unokahúgát azért, mert az asszony miami otthonában lelökte a lépcsőn indonéz házvezetőnőjét, aki természetesen feljelentette ezért. Hogy ez mennyire méltányos, arról mondjuk voltak viták: egyesek szerint éppen a királyi családokkal szemben súlyosabb ítéleteket kellene hozni, elvégre mégis az egyes országok vezetői közé tartoznak, akiknek a példáját sokan követik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top