Szabadidő

Ezekben az elhagyatott kertekben egész nap elsétálgatnánk!

Vannak kertek, amik elhagyatva talán még annál is romantikusabbak, mint amikor kertész gondozta őket. Szomorú, vagy inkább gyönyörű egy ilyen, valamikor szebb napokat látott park?

Talán nincs is olyan nő, aki ne álmodozott volna valaha arról, hogy egy csodálatos, buja kertben randevúzzon a szerelmével. Ezek a kertek szinte mindig egy elmúlt korszak maradványai, és akkor is izgalmasak, ha nem tudjuk, hogy mi lehet az oka az elhagyatottságának. Ettől már csak az izgalmasabb, amikor pontosan tudjuk mi is történt pár évtizeddel, vagy akár egy évszázaddal korábban. Szerelem, megcsalás, háború, válás, vagy esetleg egy elkártyázott vagyon?

A régi, mára már korszerűtlenné vált szanatóriumok, kórházak parkjai is romantikus, elhagyatott kertté változnak az idők során, így pedig már semmi nem emlékezteti a látogatókat azokra az emberekre, akik valaha gyógyulni érkeztek ide. 

Ebbe a francia üvegház maradványba akkor is szívesen bemennénk, ha előbb a két kezünkkel  kéne megküzdenünk az elvadult, buja növényzettel! Ilyen szép napsütésben gyönyörű fotóhelyszín lehet, alighanem felkapták már a házasulandók is.

Talán már nagymama az a kislány, akinek valaha ez a gyönyörű lombház készült. Szomorú látvány egy olyan babaház, amit gyerekek nélkül a vadszőlő elkezd befutni. Pedig nincs olyan kislány a földön, aki ne lenne boldog egy ilyen hófehér, romantikus babaháztól, amit eltakar a magasság a kíváncsi szemek elől. A fiúknak ugyanez egy bunkerrel sokkal gyakoribb ajándék, mint a kislányoknak, pedig tapasztalatból állíthatjuk, hogy a lányok is szeretik a kalandos, fantáziát megmozgató játékokat, nem csak a kisfiúk.

Ilyen egy botanikuskert, amikor a természet valóban visszaveszi a hatalmat. Nyáron elég nehéz lehet eldönteni, hogy mi van kint és mi bent.

Futóbab az elhagyott ház előtt.

Ki ültetett babot? (Fotó: GettyImages)

Ebben az elhagyott spanyol kertben még terem a fügefa, és alighanem le is szüreteli valaki a gyümölcsöt, hiszen a parlagon hagyott földebeültette futóbabbal. Csodálkoznánk, ha a régi házban lakna, úgy tűnik, onnan már régen kiköltözött az utolsó lakó is, de a kertet mégsem hagyták teljesen magára, szépen termő konyhakertként él tovább.

Elhagyatott kertben áll a bicikli

Nem engedi a borostyán a biciklit (Fotó: Gettyimages)

Bár a kertből nem látszik túl sok, mégis izgalmas látvány a bicikli, amit valaki neki támasztott a kerítésnek, amikor megérkezett, majd soha többet nem ment érte vissza. A borostyán azonnal tudta a dolgát, és nekiállt körbefonni. Pár év, és alig látszik majd belőle valami. 

Ha inkább gondoznád a kertedet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top