nlc.hu
Szabadidő
Békából kimenekülő bogár

Igazi túlélő ez a bogár! Hiába eszi meg a béka, végbélen keresztül menekül – videó

Ürítésre kényszeríti elfogyasztóját az a bogár, amely képes kiszabadulni azután is, hogy lenyelte egy béka.
Bogár kiszabadul a békából

Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő békából egy különleges bogár, a Regimbartia attenuata – közölte Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa.

A rovar bizonyos békafajokból képes épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus. Más békákhoz hasonlóan ennek a fajnak sincsenek fogai, így nem tudja a rovart lenyelés előtt megölni. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el.

Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében, amely a szakértő szerint ürítésre ingereli a békát, hogy aztán az ürülékkel együtt kiszabaduljon. A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után.

Itt van a videó az akcióról, ami nem gusztustalan, nyugodtan rá lehet kattintani:

A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják. A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.

A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

(MTI)

Még több különleges bogár az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top